Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: сайт Прозоро
Дата: 9 грудня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2016/12/09/troleibusi-za-beztsin-komu-i-jak-distavsja-kropivnitskii-elektrotransport.htm
політика, 9 грудня 2016

Тролейбуси за безцінь: кому і як дістався кропивницький електротранспорт

сайт Прозоро


Майже 80 мільйонів – саме стільки витратила міська влада Кропивницького на придбання 20 новеньких тролейбусів котрі у 2017 році виїдуть на вулиці міста. Рішення в цілому зрозуміле та навіть похвальне, однак події, які передували даній покупці, викликають не лише здивування, а й бажання звернутись до правоохоронних органів за роз'ясненнями.


Як комунальне майно стало приватним


Але про все по порядку. Починаючи з 1967 року, коли у місті з'явився перший тролейбус, а з ним і перший маршрут - «Депо - ТЕЦ», кількість електротранспорту лише збільшувалась. Спочатку до 11 одиниць, далі – до 30, а у 80-их рр. – Кропивницьким курсувало близько сотні тролейбусів. Система працювала без збоїв до початку 90-х, коли до міста «прийшли» маршрутки, а «Кіровограделектротранс», яке опікувалось міськими тролейбусами, почало втрачати клієнтів і прибутки. Вирішити ситуацію мав підписаний у 2004 році договір №174/17, згідно якого цілісний майновий комплекс (далі - ЦМК) КП «Кіровограделектротранс» переходив в оренду ТОВ «Єлисаветградська транспортна кампанія». Серед іншого в оренду було передано й тролейбуси: 52 одиниці ідентифікованих згідно заводських номерів, 5 одиниць не ідентифікованих та 12 одиниць на списання.


Згідно пунктів 3.1. - 3.5. договору, щорічна орендна плата складала 4 % вартості майна ЦМК, що на момент передачі коштував 7,56 млн. грн. Таким чином, за перший місяць фірма мала б заплатити 25,19 тис. грн без урахування ПДВ, а в подальшому коригувати суму, враховуючи індекс інфляції.


З моменту підписання і починається поступове “переведення” тролейбусів з власності міста  у приватні руки. У зв’язку з тим, що договір нотаріально не засвідчувався, хоча мав би, господарським судом Кіровоградської області за позовом ТОВ «ЄТК» по справі №7/118 винесено рішення від 25.01.2005, яким договір визнано дійсним, таким чином легалізувавши його.


У липні 2006 року міською владою проводиться огляд майна та, згідно акту, виявляє, що 9 одиниць електротранспорту знаходяться в неробочому стані, розкомплектовані та відновленню не підлягають, а ще 16 потребують капітального ремонту на загальну суму 399,21 тис. грн. Цікаво, що серед перших 9-ти лише один – за інвентарним номером 222, Договором оренди передавався на списання, а всі інші на час підписання договору знаходились у робочому стані.


Вже за два місяці, 2 серпня 2006 року, управління власності та приватизації комунального майна КМР на підставі клопотання ТОВ «ЄТК» видає розпорядження №440/17, яким надає дозвіл на проведення ремонту вище вказаних 16-ти тролейбусів.



Ще через місяць фірма звертається повторно та отримує, згідно розпорядження №492/17 від 05.09.06 р., погодження на ремонт ще 21-го тролейбуса.



Проходить два роки і у травні 2008 року Кіровоградська міська рада ухвалює несподіване рішення – спираючись на звернення ТОВ «ЄТК» річної давнини та акти визначення технічного стану, якому на той момент було вже майже два роки, надати підприємству дозвіл на продаж майна комунальної власності, а саме – 21 тролейбуса. Згідно додатку до рішення лише 9-ом з них записали хоч якусь залишкову вартість. В усіх інших вона дорівнювала нулю.



Варто наголосити на тому, що до списку тролейбусів підготовлених до продажу, потрапили і два тролейбуси - №192 та 208, які лише два роки тому за ініціативою самого підприємства мали бути капітально відремонтовані. У Додатку ж їхня залишкова вартість вказується на рівні нуля.



Тролейбуси за ціною брухту та ті, кому вони дісталися


Варто глянути на тих осіб, хто мав контролювати виконання даного рішення. А це, окрім постійної комісії міської ради з питань управління комунальної власністю, тодішній перший заступник міського голови Сергій Табалов, екс-депутат міської ради та за сумісництвом рідний дядько нинішнього секретаря міськради Андрія Табалова. А також Микола Цуканов, нині власник галереї «Єлисаветград», а на той час – заступник міського голови та директор департаменту розвитку торгівлі, побутового обслуговування, транспорту та зв’язку.


Від ухвалення рішення до проведення аукціону проходить зовсім небагато часу і от, 22 грудня 2008 року, місто «з молотка», дешевше ніж на металобрухт, продає 20 тролейбусів.


Покупець

Кількість тролейбусів

Інвентарні номери тролейбусів

Вартість

ФОП Гриценко К.А.

16

№№183, 190, 191, 192 (відремонтований у 2006-му), 194, 197, 199, 202, 206, 207, 208, 215, 222, 225, 226, 227, 230, 231, 235, 243, 250.

47,26 тис. грн. (близько 2,95 тис. грн. за один тролейбус)

ТОВ «Кіровограденерго»

2

№№202, 206

6,94 тис. грн. (близько 3,47 тис. грн. за один тролейбус)

ТОВ «ЄТК»

2

№№207, 208 (капітально відремонтований у 2006-му році)

6,97 тис. грн. (близько 3,48 тис. грн. за один тролейбус)

Не продано

1

№250


Покопавшись у реєстрах та мережі, можна знайти інформацію щодо кожного з покупців. Найбільш таємничою особою на даному аукціоні виявився фізична особа-підприємець Гриценко Костянтин Анатолійович з Новоукраїнки, який за даними держреєстру припинив свою офіційну діяльність в 2011 році.


Власниками ще одного покупця - ТОВ «Кіровограденерго» на той момент були Олександр Миколайович Буяновський (свого часу очолював секретаріат обласної організації партії «Сильна Україна» Сергія Тигипка) та Андрій Никифорович Сосновський (у 2014-му став одним із засновників Кіровоградської міської організації політичної партії «Рідне місто» - партнерів партії «Наш край», яку представляє нинішній секретар міськради, екс-нардеп Андрій Табалов).


Найцікавішим покупцем, звісно, було ТОВ «ЄТК, яке на той момент орендувало цілісний майновий комплекс КП «Кіровограделектротранс» та куплені на аукціоні тролейбуси. За даними держреєстру, фірма належить кропивницькому олігарху Євгену Бахмачу, його дружині Наталія Бахмач, Зої Тарасенко та ТОВ «Гранекс». У свою чергу власниками ТОВ «Гранекс» значаться ПАТ «Кіровоградграніт», 74,5% якого належить Євгену Бахмачу, а 24% – його дружині, та компанія "FORGROUP MANAGEMENT LIMITED" з пропискою в Лондоні.


Проходить менше року і 4 листопада 2009-го ТОВ «ЄТК» звертається до міськради повторно з проханням надати дозвіл на продаж ще 23 тролейбусів. Депутати роздумують недовго і 19 листопада того ж року приймають рішення №2832 «Про відчуження об’єктів комунальної власності шляхом продажу», згідно якого надає дозвіл на продаж ще 23 тролейбусів, 20 з яких були відремонтовані у 2006 році на прохання все того ж ТОВ «ЄТК». Контроль за виконанням рішення було покладено на все тих же Цуканова та Табалова.



Учасниками торгів виступили ВАТ «Таксомоторний парк» та вже відоме нам ТОВ «Гранекс», яке в результаті й купило всі 23 тролейбуси, виклавши за покупку «аж» 170 тис. грн – приблизно 7,39 тис. грн за один тролейбус .


Варто згадати, що на момент даної покупки одна тона брухту коштувала близько 1,5 тис. грн. Вага ж каркасу тролейбусу без деталей сягає 10,4 тонни. Тож навіть якби міська рада здала дані тролейбуси на брухт, то заробила б вдвічі більше, ніж при продажі транспорту ТОВ «Гранекс» – близько 359 тис. грн.


Не тролейбусами єдиними


Окрім вже згаданих 23 тролейбусів, на тодішній аукціон було виставлено ще десяток цікавих лотів. Мова йде про десять автобусів ПАЗ-32051 1999 року випуску, які також були у власності КП «Кіровограделектротранс», а на момент продажу знаходилися в оренді ТОВ «ЄТК»



Як бачимо з наведеної вище таблиці, залишкова вартість одного автобуса на момент продажу складала в середньому трохи більше 600 грн. Цікаво, що згідно «Акту прийняття-передачі цілісного майнового комплексу по проспекту Університетському, 3» від 01.12.2005 року, залишкова вартість цих же автобусів на момент передачі їх в оренду складала близько 19 тис. грн за одну одиницю.


В аукціоні за автобуси «боролись» ВАТ (нині ПАТ) «Автобусний парк» 13527» та ВАТ «Таксомоторний парк». Почавши зі 110,5 тис. грн за всі 10 штук, ціну було піднято «аж» до 112 тисяч. За цю ціну їх і купило ВАТ (нині ПАТ)  «Таксомоторний парк».


За збігом обставин, обидва підприємства мають стосунок до вже знайомої нам сім’ї Бахмачів. Головними акціонерами ВАТ (нині ПАТ) «Автобусний парк» 13527» на момент аукціону була нині ліквідована Інвестиційна компанія «Айко» Наталії Бахмач та Євгеній Ткачов – бізнес-партнер Євгенія Бахмача по ТДВ «Завод дозуючих автоматів».


Що ж до ВАТ (нині ПАТ) «Таксомоторний парк», то майже по 25% акцій даного товариства на момент покупки, як загалом і зараз, належали вже відомому нам ТОВ «Гранекс» та ЗАТ (на даний момент ПАТ) «Радій», кінцевим бенефіціарним власником якого є той самий Євгеній Бахмач.


Компенсації, пільги та інші фінансові вигоди


Однак, повернемося до нашої історії. Одразу після проведення аукціону, у грудні 2009-го, ТОВ “ЄТК” звертається до тодішнього міського голови з проханням звільнити підприємство від орендної плати та плати за землю тривалістю на 10 років. За даними офіційного вісника міськради «Вечірньої газети», питанням особисто займався заступник міського голови Василь Дзядух – на той момент керівник ВАТ (нині ПАТ) «Автобусний парк» 13527».


Рішення про звільнення ТОВ “ЄТК” від оренди було прийняте радою 4 лютого 2010 року за номером 3012. Оскільки чинним на момент укладення договору законодавством визначено обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів оренди будівлі або іншої капітальної споруди, укладених на один рік і більше, підписані сторонами зміни та доповнення до договору оренди ЦМК підлягали обов’язковому нотаріальному посвідченню. Однак, як потім було доведено у суді, цього так і не було зроблено. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 5 червня 2014 року було підтверджено рішення Кіровоградського окружного та Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду щодо відміни вище вказаного рішення міськради.


Варто зазначити й те, що ТОВ «ЄТК» з 2009 до 2016 року постійно отримувало від міста компенсацію за перевезення пільгових категорій громадян. Це було б абсолютно логічним, якби крім даної фірми подібні виплати отримували й інші підприємства-перевізники міста. Однак, починаючи з 2009 року компенсацію отримували лише дві фірми – ТОВ «ЄТК» та ВАТ «Автопарк 13527», яке нині перебуває у стані ліквідації (а до 2014 року мало монополію на перевезення городян великогабаритним транспортом). Як ми вже згадували, ВАТ «Автопарк 13527» на час продажу тролейбусів мало відношення як до лобіста транспортних питань Василя Дзядуха, так і до олігарха Євгенія Бахмача.


Завершуючи, скажемо, що у 2011 році підприємство ТОВ «ЄТК» отримало від міста 5,79 млн грн, у 2012 – 6,27 млн грн, у 2013 – 6,50 млн грн, в 2014 – 6,49 млн грн, а в 2015 – 14,43 млн грн компенсації. При цьому підприємство Бахмача, як ми пам’ятаємо, в цей час не платило за оренду майнового комплексу КП «Кіровограделектротранс».


Здавалось, що залежність міста від підприємця Бахмача завершилась у квітні цього року, коли комунальне підприємство «Кіровограделектротранс», якому ТОВ «ЄТК» повернуло ЦМК, було  ліквідовано. Замість нього міськрада створила КП «Електротранс», яке наразі й виконує функцію перевізника. Однак виявилось, що і тут не все так просто. З 26 тролейбусів, якими на даний момент користується підприємство, лише 11 належать йому. Інші 15 тролейбусів орендуються у відомого вже нам ТОВ «Гранекс». Найцікавішим у цьому є те, що з даної кількості транспорту лише 2 тролейбуса є більш-менш новими. Інші фірма свого часу придбала у кого б ви думали?... правильно, у міста, яке люб’язно продало їх за безцінь.


«Саме так, ми користуємось тими тролейбусами, які свого часу були в оренді ТОВ «ЄТК», а потім їх продали на аукціоні ТОВ «Гранекс». Машини на ходу, функціонують, хоча, звичайно, вже досить старенькі», - підтверджує інформацію нинішній директор КП «Електротранс» Олександр Луценко.


Нагадаю, тоді вартість одного тролейбуса складала в середньому 7,39 тис. грн. Наразі ж за свої 11 машин ТОВ «Гранекс»  отримує щомісячну орендну плату у розмірі 127,412 тис. грн, що в середньому складає 11,58 тис. грн за один тролейбус. Згідно чинних договорів, термін оренди тролейбусів спливає 25 квітня 2017 року.


Номер та дата підписання договору

Марка, модель тролейбусу та рік випуску

Вартість тролейбуса

(вказана в договорі)

Розмір щомісячної орендної плати

(без ПДВ)

Договір №25/15 від 25.04.2016 р.

ЛАЗ Е-183 D1-01 (2008 р.)

561,25 тис. грн.

11,225 тис. грн.

Договір №25/14 від 25.04.2016 р.

ЛАЗ Е-183 D1-02 (2008 р.)

561,25 тис. грн..

11,225 тис. грн.

Договір №25/13 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1990 р.)

479,6 тис. грн..

5,378 тис. грн.

Договір №25/12 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682Г (1991 р.)

443,8  тис. грн..

7,500 тис. грн.

Договір №25/11 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1990 р.)

317,6 тис. грн..

6,686 тис. грн.

Договір №25/10 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1990 р.)

332,4 тис. грн..

7,386 тис. грн.

Договір №25/09 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682Г (1991 р.)

311,3 тис. грн..

6,917 тис. грн.

Договір №25/08 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1989 р.)

311,4 тис. грн..

7,374 тис. грн.

Договір №25/07 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1989 р.)

275,6 тис. грн..

6,749 тис. грн.

Договір №25/06 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1990 р.)

336,6 тис. грн..

8,243 тис. грн.

Договір №25/05 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1990 р.)

488 тис. грн..

11,951 тис. грн.

Договір №25/04 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1990 р.)

267,1 тис. грн..

6,541 тис. грн.

Договір №25/03 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682Г (1989 р.)

311,3 тис. грн..

8,120 тис. грн.

Договір №25/02 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1988 р.)

391,3 тис. грн..

11,180 тис. грн.

Договір №25/01 від 25.04.2016 р.

ЗіУ-9 682В (1989 р.)

382,8 тис. грн..

10,937 тис. грн.


Кінцевий бенефіціар


У підсумку багаторічна схема по виведенню частини комунального електротранспорту в приватні руки раз по раз виводить нас на особу Євгенія Бахмача – відомого не лише на Кіровоградщині, але й за й її межами, підприємцю. Останнім часом прізвище Бахмач фігурує у публікаціях ЗМІ у зв’язку з кримінальноюю справою, у якій фігурують замішані посадові особи підзвітного підприємцю ПАТ «НВП «Радій»  а також державного підприємства «НАЕК «Енергоатом». Вище вказані групи осіб СБУ підозрює у зловживанні службовим становищем, що могло призвести до заволодіння державними коштами в розмірі 131,73 млн грн.


Загалом, за даними аналітичної платформи YouControl, Євгеній Бахмач має безпосереднє відношення до майже трьох десятків підприємств, розташованих на території України. Дружина бізнесмена – Наталія Бахмач дещо відстає від чоловіка, маючи прямі зв’язки з двома десятками фірм.


Найменування підприємства чи організації

Зв’язки

1

ПАТ «Кіровоградграніт»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

2

ПАТ «Пересувна механізована колона №37»

Євгеній Бахмач

3

ПАТ «НВП «Радій»

Євгеній Бахмач

4

ПАТ «Гайворонський спеціалізований кар’єр»

Євгеній Бахмач

5

ПАТ «Новоукраїнське автотранспортне підприємство 13546»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

6

ТОВ «Новоукраїнське»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

7

ТОВ «Фенікс-2000»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

8

ТОВ «Зерновик»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

9

СТОВ «Новий час»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

10

ТОВ «СВП «Зоря»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

11

ТОВ «Агрогран»

Євгеній Бахмач

12

ТОВ «Торговий дім «Кіровоградграніт»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

13

ТОВ «Воронівське»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

14

ТОВ «Єлисаветградська транспорта кампанія»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

15

СТОВ «Колос»

Євгеній Бахмач

16

ТОВ «СВП «Перемога»

Євгеній Бахмач

17

ТОВ «Елгран»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

18

Спільне україно-російське ТОВ «Кірмі»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

19

ТОВ «Перше травня»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

20

ТОВ «Жемчужина»

Євгеній Бахмач

21

ТОВ «Торговий дім «Радій»

Євгеній Бахмач

22

ТОВ «Центр-щит»

Євгеній Бахмач

23

ТДВ «Кіровоградський завод дозуючих автоматів»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

24

ПВСФ «Ергон»

Наталія Бахмач

25

Підприємство «Родинне вогнище» Регіонального громадко-просвітницького товариства «Православна просвіта»

Євгеній Бахмач

26

ГО «Кіровоградське обласне відділення Українського союзу промисловців і підприємців»

Євгеній Бахмач

27

ГО «Громадсько-просвітницьке товариство «Православна просвіта»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

28

Обслуговуючий кооператив ЖБК «Затишок-плюс»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

29

Об’єднання роботодавців Кіровоградської області

Євгеній Бахмач

30

Об’єднання організацій роботодавців Кіровоградське обласне об’єднання організацій роботодавців «Співробітництво»

Євгеній Бахмач

31

Релігійна організація «Релігійна громада (парафія) на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці Кіровоградської єпархії Української православної церкви»

Євгеній Бахмач, Наталія Бахмач

32

ГО Клуб любителів тенісу «Гандікап»

Євгеній Бахмач


Прозоро

4299Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Кос18 лютого 2017 20:50
0
Маючи зараз декоративний тролейбус в 52,5 км треба ставити планку в 150км розвитку і 150 тролейбусів низькополих. Валить ці маршрутки по максимуму, бо комунальне то городян до кожного гвинтика. Прокласти контактну мережу на смт Нове, Гірниче, Молодіжне, Кущівку, Телецінтр і ще де тільки можна. І контролювати кожен пердок в КП Електротранс. Руки сукам повідривати за крисятництво та деградацію, знущаннями геноцидними над громадою.
Все вже під контролем.
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: