Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Кіровоград24
Дата: 7 грудня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2016/12/07/miska-batkivschina-pidtrimala-detsentralizatsiju-vsuperech-dumtsi-timoshenko-foto-video-.htm
політика, 7 грудня 2016

Міська «Батьківщина» підтримала децентралізацію всупереч думці Тимошенко (ФОТО, ВІДЕО)

Кіровоград24


Вчора Верховна Рада України не змогла прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об'єднання територіальних громад (№4676). Загалом цей проект підтримали 168 депутатів.


В тому числі, своїх голосів, за ці зміни, зовсім не дала парламентська фракція Всеукраїнського Об’єднання «Батьківщина». А лідерка цієї політичної сили, Юлія Тимошенко, жорстко розкритикувала децентралізацію та утворення об’єднаних територіальних громад. 


В Україні в рамках реформи децентралізації малі населені пункти примушують входити до складу територіальних громад, незважаючи на те, що законодавством передбачається добровільне об'єднання. Про це заявила лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко на прес-конференції у Рівному, яку транслював телеканал "112 Україна".


За її словами, така політика призводить до занепаду сіл в Україні.


"Прикриваючи все оце красивим словом "децентралізація", в примусовому режимі повертають вектор розвитку цивілізації з села в місто. Урбанізація при такій політиці буде неминучою. Звільнення сільськогосподарських земель звідтіля буде неминучим. І це підтримується повною відсутністю системи державної підтримки для сіл, селищ, фермерських господарств і всього іншого", - зазначила лідер "Батьківщини".


Тимошенко порівняла процес утворення територіальних громад із радянською колективізацією.


"Давайте подивимось на інструменти, якими пан Гройсман працює. Як він зганяє села і селища в в об'єднані громади, при тому, що в кожному законі про об'єднання громад написано "добровільно, не примусово", але створені механізми, які грубо зганяють людей як при радянській колективізації в великі населені пункти", - сказала вона.


Крім того, парламентар нагадала, що навіть при об'єднанні населених пунктів деякі з них позбавляються власних доходів. 


"Перший раз села і селища, а також міста районного підпорядкування позбавлені власної доходної бази. У них забрали ту частину податку на фізичних осіб, яка завжди годувала міста, великі населені пункти і села. І що вони зробили? Вони в район віддали податок на доходи фізичних осіб, а у всіх, хто підпорядкований району і входить у межі району, вони забрали і сказали: "Не хочете об'єднуватися – живіть без своїх власних доходів", - пояснила Тимошенко.


Нагадаємо, у плані дій уряду на 2016 рік ключовим завданням є продовження реформи децентралізації. Зокрема до 1 травня передбачається удосконалення інструментів фінансування регіонального розвитку шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу та закону України "Про засади державної регіональної політики".


Раніше віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко заявляв, що практично кожна територіальна громада в Україні в рамках децентралізації отримає статус обласного міста.


 


Натомість, абсолютна більшість фракції ВО «Батьківщина» у Кіровоградській міській раді, має протилежну думку з цього питання. Так, на одному з минулих сесійних засідань, член фракції «Блок Петра Порошенка – Солідарність» Валентина Яремчук, оголосила колективний депутатський запит про підтримку об’єднання міста Кропивницький та селища Нового в об’єднану територіальну громаду. В запиті зокрема йшлося:


“Тереторіальне об'єднання громад дозволить не розпорошувати кошти, а навпаки їх акумулювати для вирішення нагальних питань територіальної громади, які в свою чергу зобов’язані рівномірно розподіляти ці кошти з урахуванням інтересів всіх населених пунктів, що входять до об'єднання. Об'єднання територіальних громад надає можливість декільком територіальним громадам об’єднуватись що в свою чергу дає їм можливість отримати додаткові фінансування. Відповідно до наданого обласною радою перспективного плану об'єднання територіальних громад планується приєднанням селища Нового до міста Кропивницький. Такий формат об'єднання є логічним, адже селище нове знаходиться в безпосередній близькості обласного центру та підпорядковується міській владі Кропивницького".


Під цим запитом підписалися 14 депутатів міської ради. Найбільше, п’ятеро, саме з фракції ВО «Батьківщина»: Олександр Цертій, Юрій Гребенчук, Дмитро Терзов, Роман Розгачов та Олег Мельниченко. Проте, більшість депутатів міськради не підтримали цей колективний депутатський запит.


3749Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: