Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 9 вересня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2016/09/09/agrarii-ukraini-idut-u-politiku-ta-gotujutsja-do-straiku.htm
політика, 9 вересня 2016

Аграрії України йдуть у політику та готуються до страйку


Аграрії України повертаються у політику. Своє рішення вважають вимушеним, адже державна система оподаткування, на їх думку, нині працює на знищення аграрної галузі. А відтак на знищення економіки, соціального добробуту населення та мотивації для розвитку власного господарства. Про це та багато іншого у Кропивницькому говорили представники Аграрної партії Україні. Вчора тут відбулася партійна конференція місцевого осередку та зустріч з журналістами.  


Так, зокрема, під час прес-конференції у Кропивницькому прес-клубі Віталій Скоцик, голова Аграрної партії України розповів про нюанси в змінах системи оподаткування для аграріїв та їх наслідки:


«Система оподаткування повинна носити мотиваційний характер. Ні в якому разі не каральний і не вижимаючий, як є сьогодні в аграрній галузі. Ми говорили, якщо буде відмінений фіксований сільськогосподарський податок, якщо в аграріїв заберуть спеціальний режим ПДВ, як єдине джерело фінансування на сьогоднішній день аграрного виробництва, то буде девальвація національної валюти (за останні два роки девальвувала на 320%). За останній рік національна валюта, з вересня по вересень, девальвувала вже більше, ніж на 25%. Ми говорили, що продукти харчування виростуть в ціні тому, що в аграрному виробництві 80% складових мають імпортне походження. І, власне, та тарифна система, про яку ми говоримо, відбивається одразу ж, як приходять платіжки до кожного жителя нашої країни. Вона також відбивається на виробництві. Більшість продуктів харчування у нашій країні, за останній рік, подорожчали на 30-50%. Найсоціальніша складова, найважливіший продукт харчування, хліб, за останній рік подорожчав на 50%. Ми говорили, що буде різке скорочення робочих місць. В першу чергу, в малому і середньому виробництві, у тих, які займаються тваринництвом. бо в такій системі вони вижити не зможуть. Нас не послухали. Якщо ми розпочинали минулий рік, у нас було дійних корів в Україні – 2 млн. 300, то на сьогоднішній день ми маємо 1 млн 800. І до кінця року очікуємо, що дійних корів в Україні залишиться в межах 1 млн 500 – 1 млн 600.  Нагадаю, що в 90-му році у нас було майже 9 мільйонів дійного стада.


Ми також говорили, що це призведе до зниження купівельної здатності і до того, що люди почнуть споживати менше продуктів харчування. За останній рік українці почали споживати молока, м’яса і хліба на 30% менше, ніж в минулому році, а таких продуктів, як риба – на 42%. Все це веде до того, що є не збалансоване харчування і разом з медичним забезпеченням додається і ця проблема, люди починають більше хворіти. Ми кожного року втрачаємо від серцево-судинних захворювань 460 тисяч людей. Це дуже великий показник не лише в Україні, а й в Європі та в цілому світі».


Віталій Скоцик нагадав про те, що, свого часу, аграрії намагалися вплинути на ситуацію акціями протесту: «З 30 червня минулого року по сьогодні, аграрії виходили сім разів на загальнонаціональний страйк і ви бачили це тут, на Кіровоградщині, коли аграрії були на дорогах з технікою. За що вони боролися? Вони доводили, що не можна так бездумно змінювати систему оподаткування. Уряд хотів повністю відмінити спеціальний режим ПДВ ще минулого року, не залежно від того, що в коаліційній угоді написано чітко, що він має працювати до 1 січня 2018-го року. Нам частково вдалося його відстояти. Уряд хотів повністю скасувати спрощену систему оподаткування, а нам вдалося ї її відстояти.


Нам також двічі вдалося відстояти мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Сьогодні ми прийшли до ситуації, коли учора міністр фінансів опублікував своє бачення податкового кодексу на наступний рік. У програмі уряду чітко говориться про те, що в наступному році всі аграрії переводяться на загальну систему оподаткування. І не буде зовсім спеціального режиму ПДВ. Це говорить про те, що уперше, за останні 15 років, аграрне виробництво впало на 4,7%, а в цьому році, за перше півріччя, на 3% і ми будемо спостерігати його подальше падіння. Далі це призведе до девальвації національної валюти, підвищення інфляції, падіння ринку продуктів харчування, зменшення купівельної спроможності та споживання продуктів українцями, а відтак погіршення їх стану здоров’я та збільшення смертності».


Віталій Скоцик також розповів, що минулого тижня відбулося розширене засідання президії Аграрної партії України. Там, разом із Всеукраїнським аграрним форумом, Всеукраїнським страйковим комітетом, було прийнято рішення – 4 жовтня провести загальнонаціональний попереджувальний аграрний страйк "Ні - голоду в Україні!"


«Тоді ж відбулося засідання ради Героїв соціалістичної праці, Героїв України в аграрно-промисловому комплексі, на якому, разом з почесною радою Аграрної партії України, до якої входять всі мої попередники, голови Аграрної партії за 20 років історії, одноголосно прийняли рішення щодо підтримки страйку», - додав пан Скоцик. А потім детально озвучив, які вимоги висунуть аграрії:


«Власне, озвучу три вимоги, які виносяться на цей страйк. Перша – відновити систему оподаткування аграрного виробництва, що діяла до 1 січня 2015 року. Тобто, фіксований сільськогосподарський податок і в повному виконанні спеціальний режим ПДВ. Друга – ні в якому разі не знімати мораторій з продажу земель сільськогосподарського призначення з наступного року. Бо, в збіднілій злиденній країні, українці не зможуть купити землю. Зможуть купити або низка олігархів, або, більш ймовірно, іноземці за копійки. Звісно, нам потрібно завершувати земельну реформу, яку ми розпочали ще в 1990 році і так і не завершили, але це не означає, що ми повинні знімати мораторій, коли готові до завершення цієї реформи. Нам прикро було чути те, що президент, у своїй промові до парламенту, закликав швидко завершити реформу в нашій країні і впровадити ринок земель сільськогосподарського призначення. Ми до нього не готові.


І третє. Ми вимагаємо від Верховної Ради винести на слухання законопроект №3851-1. Це законопроект, що був розроблений всією аграрною спільнотою держави. Від самого маленького до самого великого. Він пройшов читання і підтримку в аграрному та податковому комітетах Верховної Ради. Його основа сутність – він повертає систему оподаткування поточного року на рівень, який був до 1 січня 2015 року».


Окрім цього Віталій Скоцик також розповів про мету свого візиту на Кіровоградщину: «Сьогодні на конференції тут, на Кіровоградщині, ми будемо обговорювати всі ці ініціативи, підготовку до страйку саме тут, в області і і місті Кропивницький. А потім в Києві знову відбудеться розширене засідання президії Аграрної партії України з головами всіх обласних організацій, де буде до кінця спланована та акція, яка планується на 4 жовтня. На жаль, іншого варіанту, на сьогоднішній день, щоб відстоювати інтереси галузі економіки, а в кінцевому етапі кожного українця, бо це відбивається безпосередньо на житті кожної людини, у нас немає».


Сергій Таровик, голова Кіровоградської обласної партійної організації Аграрної партії України детальніше розповів про діяльність місцевих аграріїв: «В цьому році нас порадувала тільки погода, яка в Кіровоградській області була сприятливою. Перший раз за п’ять років випав нормальний сніг і, за рахунок тієї вологи, нині ми маємо врожай, вище середнього. Що стосується політики, то на сьогодні ми маємо 172 партійних осередка в нашій області. Ще рік тому їх було тільки 50. Тобто кількість членів нашої партії поповнюється з кожним днем. Ті люди, які працювали на землі, сьогодні змушені йти і добиватися своїх прав. Ми змушені займатися ще й політикою, щоб йти у владу і змінювати нашу країну. Кіровоградська область не стоїть обабіч цих процесів, ми активно долучаємося, працюємо і готуємося до страйку».  


Підсумовуючи все вищесказане Віталій Скоцик додав: «Ми вважали, що найвищий рівень патріотизму – це найвищий рівень професіоналізму. Ми вважали, що наша робота полягала у розвитку галузі, створенні робочих місць, сплаті податків. І таким чином, насиченні економіки нашої країни. Коли підняли голови, побачили, що ми галузь номер один. Це 41% економіки, це понад 16 мільйонів людей, які проживають на території сільських і селищних рад. А на сьогоднішній день, нас в парламенті немає. Ми не впливаємо ні на податкову, ні на загальнонаціональну стратегію розвитку держави. А хто творить економіку? Це не державні підприємства, це різні люди, які за останні роки самостійно створили свої підприємства, які займалися реальним виробництвом. Нам треба було довести цим людям, що, або ми йдемо в політику і беремо на себе відповідальність за своє село, район, область і всю Україну в цілому, або хтось почне користуватися тим, що ми побудували за 25 років. А ми вибудували конкурентну галузь. Люди, які власними руками створили свої господарства, готові прийти у Верховну Раду. На сьогодні 42 народних депутата називають себе «аграрним лобі», але ми бачимо, що, якщо вони розпорошені між різними політичними силами, то вони не здатні виконувати функцію лобі в тій мірі, якою вона є в цивілізованій політичній системі. Тому завдання Аграрної партії України просте і складне – на наступних парламентських виборах повернутися у Верховну Раду. Наша партія за 20 років свого існування не стала кишеньковою для жодного олігарха чи клану. І не стала партією імені когось. У нас іншого шляху, як іти у Верховну Раду, просто немає, і ми там обов’язково будемо».


Віталій Скоцик також зауважив, що, відповідно до чинного законодавства, перекривати дороги в нашій країні не можна. Тому під час страйку, техніка буде рухатися край доріг. Відбудеться великий мітинг під стінами Верховної ради і Кабінету міністрів, куди буде делегована переговорна група.


2947Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

АНДРІЙ 1 жовтня 2016 12:40
0
ТАРИФИ ВЛАДОЮ ПАРУБІЯ-ПОРОШЕНКА-ГРОЙСМАНА З ПАЛЬЦЯ ВИСМОКТАНІ, НЕ МАЮТЬ НІЯКОГО ЕКОНОМІЧНОГО ОБГРУНТУВАННЯ. ЦЕ ПРОСТО ВІДКРИТИЙ ГРАБУНОК СЕРЕД БІЛОГО ДНЯ ТИМЧАСОВОЮ ВЛАДОЮ ЗАСЛАНЦІВ !!! УКРАЇНО, ЯК НЕ ВСТАНЕШ, ТО ЗАГИНЕШ !!!
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: