Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 26 травня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2016/05/26/zasidannja-regionalnoi-platformi-obgovorennja-zmin-do-konstitutsii-ukraini-schodo-detsentralizatsii-vladi-.htm
політика, 26 травня 2016

Засідання регіональної платформи «Обговорення змін до Конституції України, щодо децентралізації влади»


25 травня у Кіровограді відбулось засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування на тему «Обговорення змін до Конституції України, щодо децентралізації влади».


Захід  відбувався  в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.


До участі  в засіданні долучились народний депутат України Костянтин Яриніч та Олександр Горбунов, голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко та перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко, заступник голови ОДА з питань децентралізації Олександр Мільто,голови об’єднаних територіальних громад Кіровоградщини, а також окремі міські, селищні та сільські голови.


Відкриваючі засідання голова Кіровоградського регіонального  відділення Асоціації міст України Степан Цапюк зазначив:


«Це наше перше таке засідання регіональної платформи, яке ми будемо відтепер проводити щонайменше 2 рази на рік. Такі засіданням дають змогу отримати відповіді на найболючіші запитання керівників органів місцевого самоврядування. Тому маю надію, що досвід проведення таких регіональних платформ дасть змогу нашим членам Асоціації орієнтуватися у останніх змінах до законодавчих актів та законодавчих ініціатив, що актуальними на поточний момент.»


Звертаючись до присутніх перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко,зазначив  важливість обговорюваної теми.


– Ні в кого вже немає сумнівів, що процес передачі влади на місця – децентралізації і створення спроможних громад – є незворотнім, – підкреслив посадовець. – Цей процес буде завершено, коли всі мешканці Кіровоградської області, і села, і великого міста, отримають право формувати свою владу і запитувати з неї безпосередньо на місцях, а не звертатися за допомогою до Кіровограда чи Києва для вирішення того чи іншого питання.


Голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко під час засідання зупинився на  чинниках, що «гальмують» процес децентралізації не лише у Кіровоградській області, а й в Україні в цілому. Він зокрема, зазначив:


Таке уповільнення відбувається через відсутність повноцінної законодавчої бази у впровадженні децентралізації. Стосовно тих же податків, то на місцях всього ми маємо 37%, а все інше відправляється “на верхи”. Ми не можемо в повній мірі розпоряджатися фінансами для вирішення нагальних проблем конкретної місцевості. Треба дати можливість територіальним громадам  повністю розпоряджатися землями державної власності, щоб місцеве самоврядування мало ресурси та право ними розпоряджатися на місці. Громади самі повинні відчути відповідальність за свої території. У сільській місцевості варто впровадити єдиний податок на землю, тоді всі стануть рівні. Лише, коли ми ініціюємо внесення таких змін до закону, тоді об’єднання громад підуть в дію”.


Крім того, Олександр Чорноіваненко зауважив, що Кіровоградська обласна рада вже зробила перші кроки до розширення прав територіальних громад, затвердивши під час сесісії передачу у їхню власність двох інтернатів.


Нагадаємо,  у Кіровоградській області вже утворено три об'єднані територіальні громади - Бобринецька, Маловисківська та Новоукраїнська.  Представники двох останніх громад розповіли про найбільш хвилюючі питання, з якими вони зіткнулися під час створення ОТГ.


"Закон із землею треба розглянути в першу чергу. Оскільки поки не буде стабільності, ніякий інвестор до нас не прийде. Інвестор не приходе на розбитий завод, йому треба 50 га чистої землі. А ми сьогодні навіть не знаємо, хто орендує земельні ділянки на нашій території", - зазначив голова  Маловисківської ОТГ Юрій Гульдас.


Голова Новоукраїнський об'єднаної територіальної громади Олександр Корінний зауважив при цьому:"Ми не є повноцінною територіальною громадою, ми лише формуємо власну структуру. Через місяць наші старости їдуть у Польшу на навчання. Люди ніколи не думали, що з села сімсот чоловік може поїхати за кордон вчитися. А тут об'єднана громада дає такі перспективи".


Також Олександр Корінний розповів, що під час зустрічей з партнерами сільськими головами вони обговорювали не те, щоб залучити додаткові кошти, а щоб змінити владу на місцях:


"Щоб сьогодні призначений голова з Києва не говорив вам, що треба відкрити, а що ні, а щоб це робила людина, яку ви обрали самі. Дайте громаді самій обирати свої больові точки. Адже одна громада хоче школу, одна клуб, а інша лікарню. А приїде людина і скаже будувати школу, а в селі школа не треба, їм треба клуб. Ми, перш за все, хочемо змінити систему влади".


Голови об’єднаних громад також  обґрунтували, до яких саме законодавчих актів треба вносити зміни першочергово,а  знайти відповіді на всі питання і проблеми, що стосуються децентралізації, можна буде лише тоді, коли буде внесено відповідні зміни до Конституції України і до близько п’ятиста законів


За словами голови Маловисківської об’єднаної громади Юрія Гульдаса, невідкладно потрібно змінювати земельне законодавство, зокрема, надати право громадам розпоряджатися землями державної власності та запровадити єдиний податок на землю:


Сьогодні єдиний ресурс – земельний, відносно нього треба змінювати законодавчу базу – передати право розпоряджатися на місця. Без землі до нас не прийде інвестор.


На необхідності змінювати земельне законодавство наголосили і голови Новоукраїнської та Бобринецької об’єднаних громад, а також міські голови, які лише заявляють про свої наміри об’єднуватися.


Серед інших проблем, що потребують сприяння у вирішення народних обранців, учасники засідання називали необхідність створення муніципальної варти, яка контролюватиме правопорядок на місцях, розмежування повноважень об’єднаних громад і районних рад, зокрема, що стосуються розподілу фінансів та права власності, а також дотримання принципів послідовності у впровадженні інших реформ, які стосуються життя громади – освітньої та у сфері охорони здоров'я.


Вислухавши присутніх народний депутат України Костянтин Яриніч зазначив: «Ефективною Верховна Рада може бути тільки, коли працюватиме над вирішенням першочергових питань пов’язаних із реформами, які впроваджують на місцях небайдужі та зацікавлені у розвитку громад представники ОМС.» При цьому Костянтин Яриніч , як Член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я акцентував на паралельному із процесом децентралізації  процесі створення медичних округів та важливості надання повноцінних медичних послуг  на територіях.


Натомість, Головапідкомітету з питань видатків державного бюджетуКомітету Верховної РадиУкраїни з питань бюджету Олександр Горбунов додав:«Подібні зустрічі є гарною нагодою не втрачати «зв'язок з реальністю» та працювати над зміною законодавчої бази спрямованої на прискорення процесу децентралізації і допомогу вже існуючим ОТГ.»


Усі пропозиції учасників обговорення, які стосуються внесення змін до законодавчих актів, буде узагальнено, конкретизовано і надано народним депутатам, які запевнили, що ініціюватимуть їх розгляд на засіданнях парламенту і, за словами Костянтина Яриніча, "рухатимуть ці процеси".



3026Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: