Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Центр медіарозслідувань "Прозоро"
Дата: 24 травня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2016/05/24/bagatstvo-ta-bidnist-kerivnitstva-kirovogradskoi-oblradi.htm
політика, 24 травня 2016

Багатство та бідність керівництва Кіровоградської облради

Центр медіарозслідувань "Прозоро"


Статки чиновників завжди викликали зацікавленість громадськості. Часто, цей інтерес був продиктований не стільки бажанням заглянути в чужий гаманець, скільки намаганням зрозуміти, як особа, яка займає державну посаду та офіційно отримує середньостатистичну зарплатню, може собі дозволити розкішні маєтки, дороговартісні авто та одяг провідних світових брендів. Цього разу ми вирішили перевірити, скільки задекларувало за останні роки нинішнє керівництво Кіровоградської обласної ради та чи дійсно чиновники були чесними у своїх деклараціях.  


Сільськогосподарські інтереси голови облради


З лютого 2014 року посаду голови Кіровоградської обласної ради (VI, VII скликань) займає Олександр Анатолійович Чорноіваненко, який розпочав кар’єру державного управлінця у 2006 році. 


За останні два роки Олександр Анатолійович офіційно задекларував сукупного доходу на суму понад 400 тис. грн – 192,18 тис. грн у 2014-му році та 212,1 тис. грн у 2015-му. Увесь цей час більшу частину доходу чиновника складала зарплатня – 157,17 тис. грн (2014 р.)  та 188,42 тис. грн (2015 р.). Досить значні суми заробив Чорноіваненко і від передачі в оренду власного рухомого та нерухомого майна, отримавши у цій статті доходу на кінець позаминулого року 35 тис. грн прибутку, та задекларувавши 23,68 тис. грн минулоріч.


А передавати в оренду чиновнику й справді було що. Якщо не зважати на квартиру на 110 м2, садовий (дачний) будинок на 100 м2 та автомобіль Toyota Camry 2008 року випуску, то за 2014 рік посадовець задекларував ще й чимало землі – 5 ділянок на 100, 600, 1000, 5200 та 52000 м2. Уже наступного, 2015 року, у декларації Чорноіваненка найбільша земельна ділянка, на 52 тис. м2, була відсутня, що дозволяє припустити – такий чималий шмат землі чиновник просто комусь подарував.  


Чому подарував? Про це говорить відсутність у декларації за 2014 рік суми витрат на оренду чи інше право користування даною ділянкою, що вказує або наявність її у власності декларанта, або на те, що Чорноіваненку вдалось домовитись з власником землі про оренду такої значної ділянки за ціною нижчою 1,5 грн. за квадратний метр у рік (витрати на користування землею вказуються, якщо вони перевищують 80 тис. грн на рік).  Крім того у декларації чиновника за 2015 рік відсутні відомості й про отримання доходу від відчуження рухомого чи нерухомого майна.


Окрім всього іншого має посадовець й заощадження на рахунках в банках та інших фінансових установах. Ця сума за рік однак зменшилась, з 224,24 тис. грн у 2014-му до 203,15 тис. грн у 2015 році.


Містить декларація Олександра Чорноіваненка й інформацію про дохід  дружини – Галини Олексіївни, яка на останніх місцевих виборах, у 2015 році, встигла попрацювати членом Кіровоградської міської виборчої комісії. Так от, якщо вірити декларації чоловіка, Галина Чорноіваненко у 2014-2015 роках приносила до бюджету сім’ї трохи більше 12 тис. грн офіційної зарплатні (12,06 тис. грн – 2014 р., 12,16 тис. грн – 2015 р.), а також певну суму «дивідендів та процентів». У 2014 році ця сума сягнула 19,63 тис. грн, а у 2015 – 31,27 тис. грн. Крім того має пані Галина й задекларовану квартиру в Новомиргороді на 48 м2, яка згідно даних інформаційної довідки з реєстру прав власності на нерухоме майно має площу 49,1 м2 та була придбана у власність у 2011 році. За адресою даної квартири – Новомиргород, вул. Кірова, б.35, кв. 50, - значиться місцезнаходження юридичної особи Фермерське господарство «Кузьма», засновником якої наразі значиться брат голови обласної ради Олександра Чорноіваненка – Володимир. Керівником же даної фірми числиться матір посадовця – Олена Василівна Чорноіваненко.


До 29 квітня 2016 року засновником даного господарства, згідно витягу з держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, числився сам голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко. 


Наразі Олександр Чорноіваненко є керівником Кіровоградської обласної організації Політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та Кіровоградської обласної асоціації органів місцевого самоврядування. За даними сайту «Посіпаки» Чорноіваненко свого часу був помічником народних депутів-бютівців Валерія Кальченка та Віктора Лозінського, а зараз є помічником на громадських засадах Юлії Тимошенко. 


Забудькуватий перший заступник


Перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Гугленко, який приступив до виконання своїх обов’язків лише у грудні 2015 року, все ж таки надав декларації про доходи за 2014-2015 роки, з яких ми дізнаємось, що заробляє він значно менше свого нинішнього керівника, однак має значно більш цікавих «сліпих зон» у деклараціях.


Так у 2014 році Юрій Гугленко задекларував 105,27 тис. грн сукупного доходу, з яких 63,48 тис. грн складала зарплатня. Ще 40,32 тис. грн Гугленко вказав як «дивіденди та проценти», а 1,47 тис. грн заробив на передачі в оренду власного майна. Дружина посадовця того року поповнила сімейний бюджет на 16,14 тис. грн, при чому уся сума вказана як заробітна плата.


Має Юрій Гугленко й трохи офіційно задекларованої та зареєстрованої на себе земельні ділянки – 20 тис. м2 та на 1117 м2, а також квартиру – 64,4 м2.  Не обділена сім'я посадовця і транспортом – у власності дружини перебуває VolksWagen Tiguan 2010 випуску, ціна якого на вторинному ринку наразі складає в середньому 20 тис. доларів.


2015 рік став для Гугленка дещо гіршим у фінансовому плані – 78,93 тис. грн загального заробітку, з яких 56,94 тис. грн склала зарплатня, 20,16 тис. грн – дивіденди і проценти, а 1,83 тис. грн – заробіток від передачі в оренду майна. Дружина чиновника торік отримали доходів на загальну суму 18,55 тис. грн.


З рухомим і нерухомим майном сім’ї Гугленків за 2015 рік нічого не змінилось – все та ж земля, квартира та автомобіль.


Не змінився за два роки й указаний в деклараціях внесок до статутного капіталу різноманітних фірм, що склав 78,62 тис. грн.


Ця інформація, однак, не відповідає дійсності. Найбільший вклад Гугленко має у ТОВ «Агро Кепітал Менеджмент» - 72 тис. грн, що складає 90% від статутного капіталу товариства. Ще 6,64 тис. грн – вклад у фірмі ТОВ «Агровіста», співвласниками якої крім нього є народний депутат України Анатолій Іванович Кузьменко, його син – голова Кіровоградської ОДА Сергій Анатолійович Кузьменко, брати Кузьменка-старшого – Іван Іванович і Віктор Іванович, а також керівник фірми Кузьменків ТОВ «УкрАгроКом» - Павло Дмитрович Фесюк.


Саме ці дві фірми, судячи з загальної суми коштів, і задекларував Юрій Гугленко за минулий рік.


Є одначе у власності чиновника ще декілька фірм про які він вирішив не згадувати:


ТОВ «Петрокорбівське» - внесок 9,5 тис. грн. (95% від усього фонду фірми) зроблений ТОВ «Агро Кепітал Менеджмент», власником котрого на 90% є Юрій Гугленко. Тобто, по суті, внесок самого Гугленка склав 8,55 тис. грн;


ТОВ «Чапаєва» - внесок 29,79 тис. грн. (77,5% від усього фонду фірми) зроблено ТОВ «Агро Кепітал Менеджмент», відповідно 26,81 тис. грн – внесок Гугленка;


ТОВ «Агро-Січ-П» -  ліквідоване у листопаді 2015 року підприємство, 99%  (34,65 тис. грн.) від усього статутного фонду котрого є внеском ТОВ «Агро Кепітал Менеджмент», котрий як пам’ятаємо на 90% належить Юрію Гугленку. Вклад  до статутного фонду даного підприємства відповідно склав близько 31,18 тис. грн.


Крім того Юрій Гугленко є кінцевим беніфіціарним власником фірм СТОВ «Обрій» та ТОВ «Нива-Н». Останнє у свою чергу є співвласником ТОВ «Санаторій «Гусарське урочище».


Як виявилось Юрій Гугленко не єдиний у сім’ї має успішний бізнес, не відстає від посадовця й на 8 років молодший брат Ярослав.


Ярослав Олександрович наразі є керівником фірми брата ТОВ «Агро Кепітал Менеджмент», а також є співвласником цілого ряду фірм:


ТОВ «Нива-Н» - внесок до статутного фонду 13,2 тис. грн;


СТОВ «Обрій» - кінцевий беніфіціарний власник та внесок до статутного фонду 2,47 тис. грн;


ТОВ «Санаторій «Гусарське урочище» - кінцевий беніфіціарний власник та, як вже сказано вище співвласник ТОВ «Нива-Н» котре внесло до статутного фонду 17,16 тис. грн;


ТОВ «Інвестукр» - внесок до статутного фонду 12,21 тис. грн;


ТОВ «Попельнасте» - внесок до статутного фонду 2 тис. грн;


Юрій Гугленко є креатурою нинішнього голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка. Саме з підприємства сім’ї Кузьменків «УкрАгроКом» Гугленко розпочав свою кар’єру, яку потім продовжив на різних посадах в ТОВ «Агро Кепітал Менеджмент» та апараті Олександрійської РДА за часів роботи там Сергія Кузьменка. За час депутатства у Верховній Раді все того ж Сергія Кузьменка працював помічником-консультантом на платній основі, наразі є помічником нардепа Анатолія Кузьменка.


«Чистий» заступник


Мабуть найбільш неінформативною виявились декларації заступника голови обласної ради, «свободівця» Ігоря Степури. Так за 2014 рік посадовець, який на той час був офіційно безробітнім задекларував лише 306 тис. грн прибутку від продажу власної нерухомості. Як вдалось дізнатись з інформаційної довідки з держреєстру речових прав на нерухоме майно, у вересні 2014 року Ігор Ступура дійсно продав свою 4-кімнатну квартиру у Кривому Розі за досить низьку, судячи з декларації, ціну. Цікаво, що після цього, скоріш за все усю суму від пролажу майна посадовець тримав при собі, адже не задекларував ні у 2014-му, ні у 2015-му роках жодних сум на рахунках в банках чи інших фінустановах.


Якщо бути точним, то за 2015 рік декларація посадовця, який зайняв посаду заступника голови облради у грудні минулого року, взагалі не містить у собі жодних відомостей.


Сам Ігор Степура прокоментував дану ситуацію тим, що весь минулий рік офіційно не працював, коштів на проживання йому вистачало з проданої у 2014-му квартири, а жив він то у друзів, то у родичів, то перебував у СІЗО


Мова йде про той час, коли керівник Кіровоградської обласної організації партії «Свобода», перебував під вартою, як одним з фігурантів справи, щодо сутичок на площі перед Верховною Радою, 31 серпня 2015 року, в результаті яких три людини загинули, понад 150 осіб отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Серед постраждалих понад 130 правоохоронців, 11 цивільних осіб, з яких неповнолітній і троє представників ЗМІ.


На початку 2000-х, за даними держреєстру, Ігор Степура мав два зареєстровані ФОПи, які, однак, наразі припинені.


З усіма деклараціями посадовців можна ознайомитись нижче:


Декларація Чорноіваненко О.А. за 2015


Декларація Чорноіваненко О.А. за 2014


Декларація Гугленко Ю.О. за 2015


Декларація Гугленко Ю.О. за 2014


Декларація Степури І.С. за 2015


Декларація Степури І.С. за 2014


Детальніше тут.



Центр медіарозслідувань "Прозоро"


3642Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: