Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 25 жовтня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2015/10/25/tretja-informatsiina-sesija-media-marafonu-vidbulas-u-kirovogradskomu-pres-klubi.htm
політика, 25 жовтня 2015

Третя інформаційна сесія медіа-марафону відбулась у Кіровоградському прес-клубі

У якості спікерів на неї були запрошені представники громадських організацій та рухів, які спостерігають за виборами.

Любов Лук'янцева, громадський рух «Чесно»: "Публічної агітацї немає, проте є системні порушення не лише в місті, але й в області. Переважно вони стосуються порядку голосування на виборчих дільницях. Так, спеціальні виборчі дільниці видають бюлетені на всі види виборів, а не лише на вибори міського голови". 

 Пані Лук'янцева торкнулась ситуації на спеціальний виборчій дільниці 350885 (Комунальний заклад "Центральна міська лікарня м.Кіровограда", вул.Фортечна, 21), про яку йшла мова на першій та другій  інформаційній сесіях сьогодні. До проблемних дільниці виїхав голова ТВК, видані незаконно бюлетені на спеціальному засіданні дільничної комісї визнали недійсними. Проте, очевидно, ті бюлетені, які вже потрапили до скриньок, будуть відділяти вже після того, як скінчиться час для голосування та будуть відкриті скриньки.

В основному, за словами Любові Лук'янцевої порушення відбуваються через незнання законодавства.

Певні складнощі виникають і через те, що за теперішнім Законом про місцеві вибори, на жаль, до закриття дільниць комісії не здобов'язані оголошувати дані про явку виборців. Є також і проблеми з бюлетенями: на деяких дільницях їх більше, ніж виборців, на деяких - менше. Так, вже на одну з дільниць довелось довозити додаткові бюлетені.

Повертаючись до проблем із оформленням результатів виборів, Любов Лук'янцева повідомила, що вже зараз з ДВК телефонують до ЦВК, питають, як заповнювати протоколи, адже недавно їх отримали, тим більше, що самі протоколи віддруковані незручно. Особливо є проблеми з результатами виборів за багатомандатними округами. Не було організовано належного навчання – тільки дляТВК.

Володимир Гришко (Комітет виборців України) повідомив, що завдяки їх зусиллям на дільницях працюють навчені спостерігачі, а працівники міліції, які пройшли спеціальні тернінги, до того ж мають і пам'ятки. Крім того на сайті КВУ є карта порушень по області і за даними на 15.00 відмічено більше 150 (випадки зафіксовані МВС), але "гарячих точок" поки що немає, тобто зафіксовані порушення не мають харакетр таких, що можуть вплинути на результати виборів.

Найбільшою проблемою, на думку Володимира Гришка, є помилки у бюлетенях. Наразі вже передруковані 50 тисяч штук. 

Наступна інформаційна сесій відбудеться о 18.00. На неї у якості спікерів запрошуються кандидати на посаду міського голови.

Інформаційний медіа-марафон проходить в рамках проекту "Молодь обирає", який здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

3729Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: