Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: сайт Кіровоградської ОДА
Дата: 11 червня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2015/06/11/v-oblderzhadministratsii-obgovorili-shljahi-vprovadzhennja-reform.htm
політика, 11 червня 2015

В облдержадміністрації обговорили шляхи впровадження реформ

сайт Кіровоградської ОДА


Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко взяв участь у експертному обговоренні на тему: "Дорогою реформ: Як зміни законодавства вплинуть на життя кіровоградців" за участі представників громадської експертної ініціативи "Реанімаційний пакет реформ", які завітали до обласного центру з Києва.



Громадську експертну ініціативу "Реанімаційний пакет реформ" організовано рік тому з метою внесення дієвих конструктивних пропозицій стосовно впровадження змін у державі. Сьогодні в це об'єднання входять 70 громадських організацій та більше 300 експертів у різних сферах реформування. За сприяння експертної ініціативи, парламентом прийнято 44 законопроекти.

Голова облдержадміністрації на початку засідання подякував фахівцям "Реанімаційного пакету реформ" за увагу до нашого регіону:


– Для нас дуже важливий ваш досвід. Навколо вас об’єднанні фахівці, юристи, громадські активісти,  люди, що знають і розуміють, які зміни нам потрібні зараз в Україні, для того, щоб наші люди почали жити краще, щоб наша держава стала сильнішою, – наголосив Сергій Кузьменко. – Ми також добре поінформовані, що ви тісно співпрацюєте з урядом та Адміністрацією Президента і що саме ваші пропозиції знаходять підтримку в парламенті. Це дуже важливо для того, щоб ми сьогодні від слів переходили до конкретних справ.


Голова облдержадміністрації також зазначив, що останнім часом в регіоні дуже багато уваги приділялося обговоренню питання проведення адміністративно-територіальної реформи. Він наголосив, що основний принцип впровадження змін – добровільність, тому саме люди, які проживають на тій чи іншій території, мають моделювати майбутній адміністративно-територіальний устрій.


Фахівці експертної ініціативи мали на меті не лише розповісти про необхідність проведення реформ, а й почути думки громадськості Кіровоградщини (представників різних організацій, активістів, професійних управлінців) стосовно цього питання, щоб знайти точки перетину і в подальшому досягти позитивних змін.


Виступи експертів та обговорення стосувалися двох основних тем: впровадження адміністративно-територіальної реформи та внесення змін у виборче законодавство.


Так, на думку експерта з питань децентралізації, директора Інституту розвитку теорій Юрія Ганущака, проведення адміністративно-територіальної реформи сьогодні гостро необхідне, оскільки саме об'єднання територій у спроможні громади врятує село від подальшої деградації. За його словами, із 11 тисяч сільських рад лише 5 % мають громади понад 5 тисяч мешканців, а 41% - менше 1 тисячі. До того ж, у середньому 95% бюджету сільської ради іде на утримання її апарату. Інвестори можуть вкладати кошти в бізнес лише на території, де мешкає хоча б 3-4 тисячі жителів, є розвинута інфраструктура, а також фінансова і кадрова спроможність. Юрій Ганущак підкреслив, що в усіх державах, де впроваджувалася подібна реформа, вона мала успіх.


Стосовно реформи виборчого законодавства учасників засідання поінформував менеджер роботи експертних груп "Реанімаційного пакету реформ" Вадим Міський. Зокрема, він наголосив, що незабаром відбуватимуться вибори до місцевих рад, тому громадськість повинна вимагати запровадження "відкритих списків" з метою прозорого і чесного обрання депутатів. Групою громадських експертів розроблено законопроект, який передбачає проведення виборів до обласних та міських рад саме за "Відкритими списками". Цим документом також пропонується запровадити багатомандатну мажоритарну систему на виборах сільських рад та два тури на виборах мерів великих міст.


Усі учасники зібрання мали змогу задати експертам питання стосовно впровадження реформ, а також висловити свою думку і внести зауваження та пропозиції під час обговорення.


4263Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: