Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Оксана Брайченко
Дата: 15 жовтня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2014/10/15/-ob-ednannja-samopomich-hoche-schob-ukrainski-mista-buli-uspishnimi-ta-zamozhnimi.htm
політика, 15 жовтня 2014

«Об’єднання «Самопоміч» хоче, щоб українські міста були успішними та заможними

Оксана Брайченко

Щоб ламати систему, нам потрібна буде підтримка людей, заявили у Кіровограді кандидати в народні депутати від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Ганна Гопко, Олена Сотник та Андрій Жужій. В Кіровоградському прес-клубі вони зустрілися з журналістами та громадськістю. Як виявилося, у тих, хто прийшов назустріч, питань безліч. Бачення молодих політиків, які сповідують принцип – візьми і зроби, цікавить мешканців Кіровоградщини.




Зустріч розпочала Ганна Гопко, яка є першим номером у партійному списку «Об’єднання «Самопоміч»: «Перша десятка у нашому списку збалансована – половина жінок, половина чоловіків. Це наша принципова відмінність від решти політичних сил. Я перший номер у списку, Андрій Садовий, мер Львова і лідер партії «Об’єднання «Самопоміч», п’ятдесятий. Чому? Бо в країні війна і Львів зараз активно допомагає людям, які вимушено покинули домівки на Сході. Також Львів проводить  тренінги з парамедицини, а на полігонах проходять підготовку військовослужбовці на випадок, якщо  буде ескалація конфлікту. Дуже важливо, щоб ми були готові. Тому Андрій Cадовий продовжуватиме працювати у Львові. Ще одна принципова позиція Садового, створювати можливості для гідних, професійних, досвідчених людей, які мають конкретне бачення і можуть його втілити».


 Як приклад, Ганна Гопко розповіла про виборчу кампанію до Київської міської ради: «Вперше «Самопоміч» взяла участь у виборах до Київради і наші представники вже відзвітувала за перші сто днів своєї роботи. А коли ми йшли в Київраду, ніхто не прогнозував, що «Самопоміч» набере сім відсотків і отримає третє місце. Сьогодні ж були оприлюднені результати рейтингу, згідно з якими наша політична сила має 5,4 %. Тобто ми проходимо в парламент. Для нас важливо, що, спілкуючись з людьми, ми відчуваємо, що матимемо більше голосів, можливо навіть десять відсотків. І за кожним тим відсотком є людина. Нині дуже важливо, щоб побільше гідних людей пройшли з нашої команди аби потім, працюючи в конкретних комітетах, ми могли одразу реєструвати конкретні законопроекти, працювати над реформами».


Ганна Гопко також додала, що в «Об’єднанні «Самопоміч» немає жодного колишнього депутата і чиновника: «Сьогодні треба впроваджувати цінності, не думаючи про результати і рейтинги. Україна заслужила, щоб у Верховну Раду повернулася професійна основа, бо ціна, яку ми платимо за непрофесійність парламенту, за продажність голосу, за нашу невідвідуваність виборчих дільниць в день виборів, надзвичайно страшна. Це окупований Крим, війна на сході, майже переддефолтний стан. Зараз важливо об’єднати країну під гаслом: візьми і зроби. За таким принципом ми і працюємо, у нас вже навіть готові тексти законопроектів». 



Ще один кандидат в нардепи від «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Жужій, який є шістнадцятим номером у списку, розповів, яка мета об’єднала людей з активною громадянською позицією. Зокрема, він повідомив: «Я не політик, я юрист. Маю надію, що ми вдало попрацюємо ці наступні п’ять років і я зможу повернутися до свого звичайного життя, юридичної практики. Отже, чого ми хочемо? Щоб українські міста були успішними та заможними. Чим більше буде таких міст, як Львів, тим багатшою буде наша країна. А чого бояться наші чиновники і кіровоградські, зокрема? Вони бояться публічності. Нині ми для себе вибудовуємо певний план змін, які мають зробити владу публічною, щоб громада могла за нею слідкувати. Адже без контролю громади нічого не відбудеться, кого б ми не вибрали. Занадто багато спокус.

 

Про що ми говоримо? Про прозорість місцевих бюджетів. Взяти ту ж саму Польшу, яка проходила той шлях, який зараз проходимо ми. На сьогоднішній день, там в будь-якому місті чи селі місцевий бюджет є відкритим, прозорим. Заходите на сайт і дивитеся, які надходження, які видатки передбачені, що місцева влада має ремонтувати, будувати, на яких умовах. За детальною інформацією кожен може звернутися і отримати копію документу, не пояснюючи навіщо це йому. А у себе ми дуже часто зіштовхуємося з ситуацією, що у нас, наприклад, ремонтують і будують дороги на папері. Кожен рік щось роблять, кудись списують гроші, а ми того не бачимо. Ще одне питання, яке потребує вирішення – майно. Ми за те, щоб реєстр комунального майна був відкритим і прозорим. Ці реєстри в наших містах є, але вони закриті. Їх бачать виключно чиновники, тому громада не може запитати, а яке майно є, як воно використовується, кому надане в оренду, яка орендна плата сплачується, чи є вона ринковою? Точніше запитати можемо, але навряд чи дадуть відповідь. А якби кожна громада мала можливість розпоряджатися своїм майном, ми б мали багаті міста. Були б кошти і на дороги, і на освіту, і на все інше".



Одинадцятим номером у списку політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» є правозахисниця Олена Сотник, яка зараз займається розслідуванням розстрілів на Майдані, а до цього була активною громадською діячкою. На її думку, в Україні є непогані закони, але люди про них не знають, тому і не вміють ними користуватися.



«Так склалася ситуація, що ми постійно нарікаємо на закони. А вони у нас насправді нормальні, - розповіла Олена Сотник. – Більшість з них є ефективними. Але вони або не виконуються, або ми на них не розуміємося. Тобто проблема нашого народу в тому, що інструменти, які можна було б використовувати, аби себе захистити і не довести систему до того рівня, на якому вона є зараз, були і раніше. У нас все відбувається постфактум, бо рівень розуміння законів і своїх прав не надто високий в Україні. Я наведу приклад успіху «Самопомочі». Це молода політична сила, але з великим досвідом. Раніше це був громадський рух, якому вже понад 10 років. Завдяки цьому руху Західна Україна, а особливо Львівська область, навчилися захищати свої права. Бо об’єднання було створене, щоб навчти людей захищатися. А з допомогою законів досягати якихось конкретних речей. І насправді, навіть корупцію подолати дуже просто. У цьому допоможуть дві речі – невідворотність покарання через реформу правоохоронних органів і судів та прозорість всіх можливих процедур. Але проблема в тому, що ця система пручається. Нам доведеться з нею жорстко боротися. Варто зрозуміти, що депутати, які ідуть в парламент, не вирішують проблеми, вони лише створюють умови, а все інше робиться на місцях».



Наприкінці зустрічі молоді політики розповіли, які конкретні реформи мають намір впроваджувати. За їх словами, пріоритетною буде реформа судової влади, органів правопорядку, боротьба з корупцією і покарання за такі діяння,  а також зміни до Конституції, яка повинна реально працювати на країну. Паралельно, на їх думку, мають відбуватися, не менш важливі, економічні реформи та зміцнення обороноздатності країни.


4155Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: