Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Весь Кіровоград
Дата: 29 травня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2014/05/29/-batkivschina-udar-ta-eks-regionali-ob-ednavshis-zalishili-misto-bez-mera.htm
політика, 29 травня 2014

«Батьківщина», УДАР та екс-регіонали, об’єднавшись, залишили місто без мера

Весь Кіровоград

Сьогодні в Кіровоградській міській раді відбулося чи не найрезонансніше сесійне засідання за весь час цього скликання. Питання номер один, і в прямому, і переносному сенсі, було питання відставки Кіровоградського міського голови Олександра Саінсуса. Олександр Дмитрович, вдруге за два місяці, написав заяву про свою відставку. Цього разу, він мотивував це тим, що ситуативна «більшість», яка утворилася в Кіровоградській міській раді, фактично, усунула його від керівництва містом, проте, на ньому залишається відповідальність за ситуацію в обласному центрі. Він також заявив, що теперішня «більшість» кілька разів порушила регламент Кіровоградської міської ради і він був вимушений накладати вето на їх рішення. Цікаво, що і думка цієї самої «більшості» так само кардинально змінилася від часу першої до другої заяви мера. Коли Саінсус в перший раз попросив про відставку, то всі його умовляли, в тому числі публічно, не кидати місто на призволяще в такій ситуації, обіцяли підставити плече і тому подібне. Проте, коли міський голова, фактично, відмовився бути «весільним генералом» і виконувати вказівки цього новоутворення, то в середині цієї більшості було прийнято рішення підтримати відставку Саінсуса, адже неформальні керманичі нової «більшості» зрозуміли, що Олександр Дмитрович і далі зможе накладати вето на будь-які їхні рішення, а двох третин голосів, для їх подолання в сесійні залі, точно немає. Крім того, зрозуміло, що Саінсус не подав би тих кандидатур заступників міського голови, яких прагне ситуативна «більшість» в раді.

Нагадаємо, що сьогоднішня «більшість» в Кіровоградській міській раді складається з фракцій «Батьківщина», УДАР, депутатських груп «Спільний дім» та «Громадський актив» (більша частина колишньої фракції Партії регіонів) та кількох позафракційних. Неформальним керівником цієї більшості є екс-регіонал Олександр Шамардін. Саме він сьогодні, кулуарно, керував депутатами з фракцій та груп «більшості».

Проте, не зважаючи на те, що чисельно ці фракції та групи разом набирають приблизно 50 голосів, сьогоднішнє засідання для них почалося не «гладко». Через те, що перед початком засідання між всіма угруповуваннями «більшості» не було знайдено компромісу, по персональному складу майбутніх заступників міського голови, керівник депутатської групи «Спільний дім» Олександр Горбунов, фактично, закликав піти шляхом депутата Верховної Ради, регіонала Володимира Олійника і голосувати питання порядку денного не, згідно з регламентом, за допомогою системи рада, а руками. Нагадаємо, що сумнозвісні «драконівські закони», 16 січня, Верховна Рада, на пропозицію народного депутата від ПР Володимира Олійника голосувала руками. Ці закони кидали Україну в прірву диктатури і, фактично, вони стали останньою краплею, що спричинили мільйонні протести по всій Україні та призвели до кривавого протистояння на Майдані Незалежності та в «урядовому кварталі» в місті Києві.

Не зважаючи на те, що відповідні служби міськвиконкому та спеціально запрошений технік запевняли депутатів, що система «Рада» працює справно і напередодні була повністю протестована, депутат Горбунов кілька разів наполягав на голосуванні руками. Його в цьому підтримав депутат від «Батьківщини» Павло Топчій, який назвав таке голосування «ознакою демократії». Проти такого «ручного» голосування виступили сам міський голова Олександр Саінсус, депутати Ігор Волков та Микола Садовий. Останній заявив, що сам є фізиком, і тому звинувачення в несправності системи, виглядають «притягнутими за вуха» і комусь потрібними.

Позицію голосувати за допомогою системи «Рада» підтримав і депутат від УДАРУ Віталій Бєлов. За його словами, постановка питання по «ручному» голосуванні свідчить про те, що певні фракції та групи не мають впевненості, що в них є достатня кількість голосів для вирішення потрібних їм питань.

Згодом була оголошена перерва, після якої пропозиція депутата Горбунова, голосувати руками, все ж не набрала достатньої кількості голосів. Далі депутат міської ради Сергій Табалов запропонував другим, третім і четвертим питанням порядку денного внести питання про обрання, відповідно, першого заступника міського голови, заступника міського голови з питань діяльності ради та заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства. В кулуарах депутати підтвердили, що на посаду першого заступника міського голови обговорюється кандидатура депутата від «Батьківщини» Павла Топчія, на посаду заступника з питань діяльності ради – депутат від групи «Спільний дім» Олександр Олійник, а на посаду заступника з питань ЖКГ – екс-регіонал, а нині представник групи «Громадський актив» Геннадій Осєтров. Проте, вже після самого сесійного засідання, депутати повідомили, що в цьому списку можуть бути зміни або доповнення. Зокрема, може з’явитися кандидатура від «УДАРу». За пропозицію Сергія Табалова проголосувала мінімально необхідна кількість депутатів – 39.

Після цього виступив депутат Кіровоградської міськради Сергій Михальонок, який назвав те, що відбувається сьогодні в Кіровоградській міській раді фарсом, і закликав депутатський корпус ради саморозпуститися і йти на вибори, заразом з виборами нового міського голови. Після цього він заявив, що складає з себе повноваження депутата Кіровоградської міської ради і закликає те саме зробити всіх інших народних обранців. Проте, перед тим він попросив раду припинити рішення і виділити 100 тисяч гривень Кіровоградському батальйону територіальної оборони для закупівлі 25 бронежилетів.

Потім депутати перейшли до першого питання порядку денного – відставки міського голови Олександра Саінсуса. Олександр Дмитрович досить довго і емоційно пояснював причини такого кроку, проте головною причиною назвав неможливість працювати в таких умовах, які склалися в Кіровоградській міській раді. Проти його відставки виступили депутати Ігор Волков, Віктор Ніколаєнко та Микола Садовий. Проте, депутати більшістю (46 голосів) все ж підтримали відставку Кіровоградського міського голови. За, в повному присутньому складі, проголосували фракції «Батьківщина» (13 голосів), УДАР (5 голосів), депутатські групи «Громадський актив» (16 голосів), «Спільний дім» (6 голосів) та 6 позафракційних депутатів.

Після відставки міського голови, навіть не зважаючи на те, що Саінсус заявив, що готовий провести сесію до кінця, депутат Сергій Табалов попросив відкласти сесію до вівторка, 3 червня, щоб провести необхідні консультації. Ця пропозиція була підтримана, проте перед тим депутати все ж знайшли можливість допомогти кіровоградським військовим.

3850Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: