Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: "весь Кіровоград"
Дата: 27 травня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2014/05/27/v-kirovogradskomu-pres-klubi-vidbuvsja-viborchii-marafon.htm
політика, 27 травня 2014

В Кіровоградському прес-клубі відбувся виборчий марафон

"весь Кіровоград"

У Кіровоградському прес-клубі вже відбулися три інформаційні сесії в рамках марафону «Вибори Президента України - 2014». Інтернет-трансляцію здійснює КІТ (Кіровоградське Інтернет Телебачення).Так, зокрема, Зоя Пасько, представник Громадянської мережі «ОПОРА» повідомила: «Всі спостерігачі опори повідомили, що дільниці відкрилися майже вчасно, лише деякі із запізненням. Наші спостерігачі порушень наразі не зафіксували. Можу повідомити, що вчора було зафіксовано, зокрема, у Світловодську та в Олександрії залишені плакати з агітацією. Також я розмовляла з членами комісій, які вже мають досвід роботи у попередніх виборах. Вони розповідають, що потік людей двічі, а то і втричі більший, ніж зазвичай зранку.


Святослав Ханенко, керівник Кіровоградського обласного виборчого штабу, народний депутат України від ВО «Свобода» повідомив: «Ситуація йде по графіку. Напередодні я об’їхав усі виборчі дільниці, обстановка там нормальна робоча і доброзичлива, ніякого пресу немає. Очевидно, це посприяє нормальному ходу виборів. Зранку пройшовся по дільницях. Таке відчуття, що люди активно йдуть на вибори. Правоохоронці працюють в штатному режимі, самооборона долучається. Загальне враження позитивне».

Валерій Колесник, довірена особа кандидата в президенти Олега Ляшка розповів: «Хочу зауважити характерну рису для відкриття і початку голосування в області – позитивну динаміку. Населення, як ніколи, активне. Враховуючи ситуацію в країні, динаміка навіть краща, ніж зазвичай. Як повідомили мені наші представники на місцях, майже всі дільниці відкрилися вчасно. Є повідомлення, що в одному з районів області, голова (від «Батьківщини» та секретар (від кандидата Добкіна) затягнули відкриття дільниці на півгодини. Також у ЖЕКу №10, що у Кіровограді, приміщення має температуру 45 градусів, не провітрюється, люди працюють в жахливих умовах. З 6 потрібних, там є лише 3. Уявіть, до вечора картина буде ще гірша. Цього керівника завтра просто не має бути на роботі. Ще хочу відмітити злагоджену роботу правоохоронних органів».

Ігор Козуб, заступник керівника обласного штабу «Батьківщини» розповів: «У нас все нормально і спокійно. Немає очікувань фальшувань з нашої точки зору. Не варто відкидати, що у нас теж можуть бути диверсанти, вибухи, як і по всій Україні. До цього треба серйозно ставитися і бути пильним. Це реальна небезпека».

Представник Комітету виборців України Володимир Гришко запитав у пана Козуба про батальйони самооборони, які розташовані у Канатовому, як там здійснюватиметься голосування?

На це Ігор Козуб відповів: «Це військова частина, там дійсно знаходяться мобілізовані від Руху опору та «Батьківщини». Знаю, що там виборчий процес забезпечений повністю, ми не втручаємось. Їх там три сотні. Зрозумійте, це військова частина, це не партійне формування. Чи є там сформована дільниця, відкріпні талони, я з’ясую і доповім».

фото - Олена Карпенко

Під час інформаційної сесії також була озвучена інформація, що на одній із дільниць Кіровограда, що розташована в школі №32, висить повідомлення про те, що заборонена відео зйомка з посиланням на певну статтю Конституції. А на дільниці, що по вул. Габдурахманова (дільниця на території лікарні), немає інформаційних плакатів про кандидатів.

Любов Лук’янцева, офіційний спостерігач Комітету виборцівУкраїни під час другої інформаційної сесії повідомила: «На 11 годину проголосували більше 30% населення, це говорить про піднесення громадянської позиції. В Кіровоградській області ми проводили тренінги для членів дільничних комісій. Наприклад, члени дільничних комісій №102 і 104 пройшли 100-відсоткове навчання. Інші дільниці не так серйозно поставилися до підготовки. Це при тому, що 30-35% членів ДВК вперше беруть участь у виборах, не мають ніякого досвіду. Також ми проводили тренінги та селекторні наради з працівниками міліції. Проінформували про зміни в виборчому законодавстві. Одним із позитивних моментів на цих виборах є те, що працівники міліції не знаходяться безпосередньо у виборчій дільниці, а сидять в кімнатах поруч».

фото - Олена Карпенко 

Любов Лук’янцева також розповіла, що на ДВК №53 емоційний виборець порвав бюлетень, а також додала: «Погана ситуація з можливостями для голосування виборців з особливими потребами. Мало дільниць, де є облаштовані кабінки для таких осіб. Багато дільниць, які розташовані на 2-3-му поверсі. Окрім цього, практично ніде немає пандцсів. Ці проблеми виникають через погане фінансово-матеріальне забезпечення, відсутність транспорту. Що стосується якості списків виборців, то вона досить висока, але трапляються неточності. Виборці мають знати, що згідно із законодавством, у день голосування нові прізвища не вносяться, суди не працюють, тож і не приймають позовні заяви. Вносять лише технічні описки. Серед неточностей, що трапляються найчастіше кратне включення та померлі особи. Є нарікання і на діяльність самих спостерігачів – їм перешкоджали у здійсненні аудіо та відео фіксації. Загалом же вибори проходять з більш високою явкою, у спокійній обстановці».

Кілька слів по ситуації сказав і Анатолій Авдєєв, член ОВК:«Кіровограду повернули 100-й округ. Додалося кілька нових дільниць, район Балашівка та селище Нове. Всього 124 дільниці, включаючи спеціальні. На 8 ранку всі вони відкрилися, спостерігається висока активність. На 11.30 проголосували 43 тис. 418 виборців.

фото - Олена Карпенко Віталій Юрах, керівник юридичного відділу місцевого передвиборчого штабу Тігіпкарозповів: «На виборах спостерігається толерантне та спокійне ставлення, немає кричущих випадків. Що стосується проблеми списків виборців, то відомо, що вони завжди є, адже ніхто системної роботи не проводить. Є порушення але не суттєві. Є також зауваження до наших опонентів щодо використання політичної реклами. Однак деякі з цих плакатів закликають прийти на вибори і проголосувати».

Віталій Юрах також зауважив, що не всі сільські ради на Кіровоградщині змогли забезпечити необхідні умови для голосування.

Костянтин Яринич, керівник обласного виборчого штабу Порошенкаповідомив: «Якість виборчого процесу висока, явка теж. Згідно з нашими прогнозами, очікуємо 60%-ву явку по Кіровоградській області. Згідно з нашими прогнозами, очікуємо явку виборців по області 60%, по Україні – 80 %. Що стосується негативів, то якість списків не порадувала, мене, наприклад, шукали дуже довго, все якось хаотично. Один з неприємних інцидентів стався в Новоархангельському районі. Там група нетверезих людей представлялися представниками штабу Порошенка і намагалися «навести порядки» на дільницях. Це, звісно, провокація. Це не вплинуло на хід подій, але неприємно. Я практично на 100% впевнений, що акцій терористичного характеру у нас в регіоні не буде».

Присутніх також цікавило, після 20 години будуть закриватися дільниці, чи будуть доступними для громадськості? Любов Лук’янцева пояснила, що згідно із законодавством, після 20 години дільниці закриваються для виборців. Журналісти, офіційні спостерігачі, міжнародні спостерігачі мають право там знаходитися.

Про деякі моменти виборчого процесу під час другої інформаційної сесії розповів Ігор Козуб: «Складено один акт, дільниця №815. Там один чоловік мав голосувати вдома, а проголосував на дільниці. Що стосується військової частини у Канатовому, про яку мене зранку питали, повідомляю, що там вже проголосували 111 військовослужбовців у селищі Веселівка, решта має відпустку на цей день».

Наприкінці другої інформаційної сесії Зоя Пасько, представник ОПОРИ повідомила, що на кількох дільницях не якісно опломбовані скриньки, зокрема, мова йде про Новгородківський район.

Під час третьої інформаційної сесії в Кіровоградському прес-клубіЛюбов Лук’янцева, представник Комітету виборців розповіла про перебіг виборчого процесу увечері: «Хочеться почати з приємних речей. На сайті ЦВК вже зафіксовано, що явка по Кіровоградській області становить 44,21%. По Кіровограду є три дільниці, на яких явка виборців більше 60%. Лідером на Кіровоградщині є 102 ОВК – 46,42%, 100 ОВК – 45,4%. Розповсюджується також інформація серед молоді, що нібито планується інтернет-голосування для Луганської області. Згідно законодавства це не можливо, тож цього не буде. Ми також зв’язалися з нашими спостерігачами, які повідомили що на дільницях все тихо і спокійно. Є поодинокі випадки, коли намагаються отримати бюлетень не за українським паспортом, а за закордонним. Також можу додати, що ускладнення можуть початися вже після 21.00, в процесі підрахунку голосів. Пов’язано це з новим виборчим законодавством та з тим, що на дільницях працюють нові люди, які вперше беруть участь у виборах і не мають потрібних знань та досвіду».

Валерій Колесник, довірена особа кандидата в президенти Ляшкаповідомив: «Згідно з нашими даними ніяких явних чи системних порушень не зафіксовано. До 14 години темп голосування був високий, а далі дещо сповільнився. Ми сподіваємося, що на Кіровоградщині явка буде хоча б 65%. Це буде непоганий результат. Хочу додати, що за кордоном за нами уважно спостерігають і хвилюються».

Зоя Пасько, представник ОПОРИ повідомила, що в Кіровограді, на одній з дільниць, зіпсовано 26 протоколів. На деяких дільницях, зокрема, в Суботцях та Бережинці протоколи почали заповнювати заздалегідь. А в 101 окрузі відмовляються надавати спостерігачам копії протоколів. «Це не вплине на результати виборів, але це є порушення», - зауважила представник ОПОРИ.


Нагадаємо, що вже майже десять років Кіровоградський прес-клуб організовує під час виборів роботу Незалежного громадського прес-центру «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ВИБІР». Вибори Президента, депутатів рад різних рівнів та міських голів таким чином знаходяться під пильним наглядом журналістів і громадськості. Запрошуємо журналістів та представників кандидатів у Президенти акредитуватися до участі у роботі ПРЕС-ЦЕНТРУ! Телефонуйте Вікторії Талашкевич: 050-321-39-19. 






P.S. Дякуємо за фото Олені Карпенко!


4279Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: