Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Світлана Томашевська, Перша електронна газета
Дата: 12 березня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2014/03/12/v-evropu-bez-mita-na-scho-chekajut-kirovogradski-agrarii-ta-pidpriemstva-.htm
політика, 12 березня 2014

В Європу без мита: на що чекають кіровоградські аграрії та підприємства?

Світлана Томашевська, Перша електронна газета

Європейська комісія прийняла рішення тимчасово, до 1 листопада 2014, знизити митні тарифи на українські товари, що поставляються до країн Європейського Союзу. Нині відповідний документ направлено на затвердження до ради ЄС та Європарламенту. Найбільш позитивний ефект від такого кроку очікується в аграрній сфері, що відкриває нові перспективи перед Кіровоградщиною.

Як пояснив Першій електронній заступник директора департаменту агропромислового розвитку Віктор Ніколаєнко, стимулювання експорту завжди позитивно відображається на загальному стані економіки країни, й Кіровоградщини у тому числі, поповнюючи валютні резерви.

На думку посадовця, це позначиться й на справах аграріїв Кіровоградської області, які зможуть експортувати свою продукцію за меншими митними витратами. Але не слід забувати, що ще є процедура оформлення митного вантажу, тож про стовідсотково безкоштовний експорт мова не йде.

Не зважаючи на це, підприємці Кіровоградщини переконані, що зниження імпортних мит на українські товари матиме позитивний вплив на розвиток всієї агропромислової галузі. Особливо це стосується підприємств, які орієнтуються як на внутрішній, так і на зовнішній ринок, як от Група Креатив.

Креатив є одним із ключових українських агровиробників та експортерів, постачаючи свою продукцію у понад 25 країн світу. На українському ринку ця компанія входить до ТОП-3 українських переробників насіння соняшнику за встановленими потужностями, є одним із лідерів у виробництві жирів та маргаринів, переробці сої. Сьогодні до складу Групи входять 9 заводів, розташованих у Кіровоградській області, а також 8 елеваторних комплексів у Кіровоградській, Миколаївській, Київській, Дніпропетровській та Сумській областях, рослинницькі господарства та тваринницький комплекс.

«Ми переконані, що підписання Угоди про асоціацію відкриє великі перспективи розвитку перед українськими аграріями: зокрема, на ринку соняшникової олії, за попередніми оцінками експертів, це дозволить Україні загалом суттєво збільшити експорт соняшникової олії до країн ЄС», – пояснив заступник голови правління Групи Креатив Сергій Сивопляс.

За його словами, повне скасування імпортних мит дозволило б Креативу постачати свою продукцію у країни ЄС не тільки за посередництва трейдерів, але й напряму – для таких видів продукції, як бутильована соняшникова олія, соняшниковий шрот, модифіковані жири пелети з лушпиння й соломи, тощо. Таким чином підприємство зможе ефективно диверсифікувати ринки збуту, підвищити прибутковість бізнесу і, відповідно, забезпечити подальший інтенсивний розвиток виробничих потужностей та створення нових робочих місць.

Нагадаємо, що у вересні минулого року Раді ЄС було запропоновано розглянути можливість одностороннього обнулення ставок на українську продукцію, аби звести до мінімуму втрати української економіки в період адаптації до умов на ринку ЄС.


4258Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: