Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор виставки – Ірина Лягул
Дата: 16 червня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2023/06/16/-viter-vie-z-pivdnja-ridnogo-.htm
фотогалерея, 16 червня 2023

«Вітер віє з Півдня рідного»

КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор виставки – Ірина Лягул


24 лютого 2022 року Україна прокинулася від розриву російських бомб. 24 лютого 2022 року деякі села та міста України прокинулися під прапором російської федерації…. Розпочалася повномасштабна війна.


14 червня 2023 року у КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» відбулося урочисте відкриття персональної виставки мистецьких творів художниці з Каховки Анни Невтири «Вітер віє з Півдня рідного».


Анна Сергіївна Невтира народилася 23 липня 1988 року у місті Каховка на Херсонщині. По закінченню місцевої школи, продовжила навчання в Херсонському училищі культури за фахом «Мистецтво». Потім навчалася в Херсонському державному університеті, отримавши ступінь бакалавра за спеціальністю «Соціальна робота та соціальні міжнародні проекти». З 2010 року до повномасштабного вторгнення росії на територію України працювала викладачем Художнього відділу Каховської школи мистецтв.


Каховку, як і всю Херсонську область, було окуповану в перші години повномасштабного вторгнення остогидлого сусіда з Півночі. З 25 працівників Каховської школи мистецтв, лише восьмеро не перейшли на сторону окупаційної влади, серед них Анна Невтира. Чим довше залишатися в місті було небезпечно для життя, адже люди                      з проукраїнською позицією зникали. Хтось повертався, а хтось вважається зниклим безвісти до сих пір. 


Зібравши у валізи все необхідне, а також кота і двох папужок, пройшовши 18 блокпостів і нарешті вільна земля. 55 днів окупації позаду, в минулому, в спогадах. 


І тут, в Кропивницькому, Анна Сергіївна продовжує справу, якою займається останніх 12 років – викладає мистецтво. Вона організовує групу діток-переселенців та навчає їх живопису. Харків, Донецьк, Херсон, Каховка, Краматорськ, Костянтинівка… Діти з різних регіонів, найменшій чотири роки, але в її орендованій квартирі вчаться різним технікам мистецтва. І напередодні 31-ї річниці Незалежності України всі їх роботи були представлені на виставці «Ми - українці» у Музеї мистецтв.


В експозиції «Вітер віє з Півдня рідного» представлено близько 40 робіт, написаних у 2021-2023 роках. Виконані в техніці гуаш, олія та акрил. Тут зображені рідні краєвиди Херсонщини, натюрморти та різнобарв’я квітів. Також доповнюють виставку художні твори її сина Михайла.


Також зазначу, що роботи написані до повномасштабного вторгнення та вже під час не відрізняються. Вони виконані у власній техніці художниці, світлі та несуть в собі любов до рідного краю та спокій. Зовні події не вплинули на її творчість.


На жаль, після того як ворог розбомбив Каховську ГЕС і багато сіл та містечок Херсонщини змито є місця, які залишилися лише на світлинах чи картинах митців. В колекції Анни Невтири є «Етюд. Баржа» та «Етюд. Дача».


Анна Сергіївна продовжує сама писати та навчати мистецтву інших. Відкрила власну студію у Кропивницькому та викладає такі дисципліни як живопис, декоративно-прикладне мистецтво, скульптуру для дітей та дорослих.


Найбільше її бажання – звільнена Херсонщина від окупанта. Тому вона вирішила, якщо знайдуться бажаючі купити її роботи представлені на виставці, то всі кошти підуть на допомогу її землякам. 


І завдяки таким як Анна Невтира, сильним, мужнім, вольовим, наша Україна обов’язково переможе!!!


Команда Музею мистецтв бажає художниці здійснення заповітної мрії, натхнення, подальших творчих успіхів та усім нам Перемоги!!!



1545Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: