Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Богдана Бабенко
Дата: 16 травня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2023/05/16/mistetstvo-vichne-zhittja-korotke.htm
фотогалерея, 16 травня 2023

Мистецтво - вічне, життя - коротке

Богдана Бабенко


В Меморіальному музеї М. Л. Кропивницького відбулася презентація виставки художніх робіт Ольги Цимбаліст «Ars longa, vita brevis – мистецтво вічне, життя коротке». Виставка експонуватиметься до 5 червня.


Серед представлених робіт – призначені для продажу (кошти будуть використані для допомоги військовослужбовцям).


Ольга Цимбаліст (псевдонім – Fiat Nox)  – наша землячка, за її ж висловом – «адептка культу віддаленої роботи, slow living та кульбабового вина», що наразі проживає в Київських лісах.


Співавторка Майстерні Капкан – прикраси, традиційне литво в землю. 


Як художниця виставляла роботи у Центральному будинку художника та галереях Києва: MODI Art&Wine Gallery, Барви Життя, Mystetskyi.


Художниця переконана, що мистецтво просто є в людині, картини ж треба віднайти і видобути, а якими засобами і скільки часу та сил митець на це витрачає – питання досвіду та майстерності.


Про виставку «Ars longa, vita brevis – мистецтво вічне, життя коротке»:


Попри всі негаразди, які переживаємо всі ми після повномасштабного наступу росії на Україну, у своїх роботах мисткиня часто прагне зробити акцент саме на позитивних моментах у житті. «Всі ми добре зрозуміли, що життя коротке. Тому хочеться робити акцент на житті, взаємопідтримці, допомозі» – наголошує Ольга.


Вже з перших тижнів війни взялася за пензлика – «не можу не малювати» – прокоментувала художниця. Не з самого першого дня лише тому, що була надто зайнята виготовленням горючих сумішей: «виявилося, що пензликом дуже зручно пропихувати пенопласт у пляшки».


Експозиція «Ars longa, vita brevis» сенсово складається з двох частин.


22 акварельні роботи створювалися, починаючи з 28 лютого і протягом весни 2022.


Це водночас рефлексії та намагання віднайти та зафіксувати позитивні моменти в хаосі і переживаннях. Зробити акцент на житті у війні. Ці роботи наразі не продаються, але розповідають свою історію, як знімки у сімейному фотоальбомі.


Пізніші роботи 2022-23 років – це переважно пейзажі, яскравий акрил про спокій, безпеку і вічне. Частина коштів від продажу буде використана для допомоги ЗСУ.


Презентація виставки відбулася в Меморіальному музеї М. Л. Кропивницького 15 квітня 2023 року. 


Під час заходу художниця Ольга Цимбаліст розповіла, як створювалися роботи, що зрештою переросли у своєрідну хроніку резонансних подій після повномасштабного вторгнення, активно спілкувалася з містянами, що прийшли на виставку.


Окремо варто наголосити, що на виставці представлено й призначені для продажу роботи. Кошти з них буде направлено для адресної допомоги знайомим військовим художниці. Перебуває у війську й хлопець Олі Юрій, також митець – у мирний час створює прикраси та інші роботи в техніці старовинне литво в землю (художня майстерня Kapkan).


Одразу на презентації було зарезервовано дві роботи, проте ви ще можете придбати кілька за адресою вул. Кропивницького, 172/42.



1002Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: