Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор – Леся Нестройна
Дата: 28 березня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2023/03/28/-inshii-vimir-.htm
фотогалерея, 28 березня 2023

«Інший вимір»

КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор – Леся Нестройна


23 березня  2023 року в Музеї мистецтв відкрито виставку творів київського художника  Петра  Лисенка  під назвою  «Інший вимір». 


Петро  Володимирович  Лисенко народився  31 жовтня 1973 року в місті  Київ. У 1998 році  закінчив Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури  за фахом  художник-реставратор творів станкового та монументального живопису. Після закінчення академії почав активно вивчати 2D та 3D комп'ютерну графіку. Займався створенням концепт- арту, текстуруванням  та 3D моделюванням  персонажів, предметів, фонів, інтерфейсів для комп'ютерних ігор та сайтів. Працював  у  сфері  реклами та                 у візуалізації архітектурних проєктів. Створював постери та малював комікси. Пізніше  митець розвивав свою майстерність  у різних фірмах над численними проектами: з 1999 по 2001 рік в Boston Animation 2D  художником, 2001 рік                  в GSC Game World 2D художником,з 2002 по 2009 рр. -  в  Action Forms провідним художником, а потім арт-директором,  з 2009  по 2012 рр.  в Top Evidence Studio арт-директором. Паралельно з цим писав картини в різних жанрах, більше в реалістичному стилі  і  виставляв їх на Андріївському узвозі. Петро Володимирович  брав участь у кількох спільних виставках у м. Києві: Український дім («Ліга Артіс») 1996 рік, Музей - майстерня  Івана Кавалерідзе  у 2013-2014 рр., Музей  історії  Києва -   2014 рік, Музей міста Тяньцзін (Китай) - 2014 рік. 


Твори  Петра Лисенка  знаходяться у приватних колекціях США, Канади, Європи та Китаю. Останнім часом став більше додавати у свої роботи символізму та сюрреалізму, особливо коли почалося повномасштабне вторгнення росії  до України.


На виставці представлені  насичені алегоричним змістом  роботи  патріотичного, філософського та в дечому іронічного спрямування, які показують інший вимір художника Петра Лисенка – «Грибник» (2023), «Єнот-диверсант» (2022), «Цивілізація вовків» (2022), «Воїтелька» (2023), «Жадібний блазень» (2022), «Lend-lease» (2023), «Міст» (2023), «Фея-миротворець» (2022), «Журба» (2023), «Бавовна» (2023). 


До фондового зібрання музею  Петро Володимирович  передає картину «Єнот-диверсант» (2022). 


А ось так  надає смислове пояснення кожній роботі художник: 


«Грибник» - я уявив собі, як би виглядав світ після війни. Можливо Землю населяли б інші раси. А всі імперські прагнення і вся зброя перетворилися би на порох, на іржаві шматки заліза і на перегній для грибів. Лісовий гном-відун збирає гриби, які особливо добре ростуть у місцях,                       де залишилися іржаві нагадування про давно минулу війну…


«Єнот-диверсант» - херсонський єнот втік із полону, підірвавши попутно вежу кремлівського  Саурона  - темного володаря всіх орків. Він прямує додому, до України, по головах ворогів, знищуючи їх.


«Цивілізація вовків» - як би розвивалася цивілізація, якби вовки перетворили людей на рабів? Барельєфи на стінах у нижній частині картини розповідають нам історію про те, як вовки піднеслися над людьми, загнавши їх під землю і зробивши своїми рабами. Вони почали еволюціонувати. Деякі з них стали як люди: ходити на задніх лапах і батогом наказувати своїм чотирилапим родичам. Виникла  вища каста з фараоном і трьома наближеними – генералом, скарбником  та законником. Створилася своя ієрархічна структура, що символізує  трикутник зі сходами. Але з часом так вийшло, що по сходах піднявся зовсім не вовк: хитрий, немічний старий, що потребує постійних лікарських еліксирів, зайняв трон. Майже жива мумія прикидається найстрашнішим вовком, яка править, сидячи на платиновому унітазі. Його маски та божевільний блазень приховують його суть. Заради досягнення влади він знищив багатьох своїх конкурентів. Їхні черепи й атрибути влади заховані за його троном. Але він сам з троном прикутий намертво до  цієї системи.                        Ті його радники, що ще залишилися в живих, підкрадаються до нього, щоб відібрати владу. Різні за образами  придворні спостерігають за цим. Один із них – рабовласник, який тримає людей як собак. Інший – фанатик, що вихваляє єдиновладдя ватажка  та знищення людства. Покірний вовк-батько показує синові, що треба змиритися з цим світопорядком. Але син зовсім іншої породи              і  світогляду. Вся ця система вже вкрилася тріщинами  і скоро розвалиться  - знизу її ламають люди, яким набридло бути рабами! 


«Воїтелька» - ельфійська  дівчина-воїн  із синьо-жовтим прапором та відрубаною головою орка  – загарбника  стоїть на полі нещодавньої битви                     з тілами  ворогів. Вона – символ вільної України - переможниці. 


«Жадібний блазень» - злий гоблін-блазень  мародерить на залишках колись великої імперії. Навколо нього гори  шоломів  вояків імперії різних часів. Серед цих гір видно напівзасипані, забуті  ідоли  імператорів. Жалюгідному і жадібному блазню ніколи не зрівнятися з ними. 

 

«Lend-lease» - маленька дівчинка в жовто-блакитному одязі керує великим бойовим роботом із різнокольоровою емблемою на плечі, а інший робот підтягує візок  зі снарядами. Вдалині догорає величезний ворожий крейсер. Це аналогія із відомою маркою та мемом. Дівчина – непохитна Україна, а роботи – це військова підтримка наших закордонних друзів.                        І завдяки цій дружбі можна знищити  ворогів-агресорів. 


«Міст» - злі орки давно намагаються захопити  ельфійські  землі. Для того вони побудували, на їхню думку, надійний міст. Але чарівниця - ельфійка верхи на своєму драконі зруйнувала цей міст і, зачарувавши своєю магією орків, змушує їх бездумно стрибати в пащу дракона. Душі вже загиблих намагаються самі зруйнувати міст і зупинити безглуздий наступ орків. Будь-який ворог, який прийшов на нашу землю, неминуче загине і ніякий міст йому не допоможе. 


«Фея-миротворець» -  прекрасна фея своїм чаклунством і магією обеззброює  орків - агресорів. 


«Журба» - свята українська жінка – чиясь мати, сестра, донька, дружина. Збірний образ  наших берегинь, які моляться, сумують і чекають на своїх чоловіків, що пішли захищати Батьківщину. Білий голуб та чорний ворон – посилання на 2014 рік, коли на площі у Ватикані  Папа Римський  Франциск  молився за мир в Україні й багато хто з присутніх стали свідком того, як ворон напав на беззахисного білого голуба. Цей голуб відбився і полетів… Пророцтво, що Україна вирветься з пазурів російського агресора і стане вільною! Кремлівський монстр намагається своїми щупальцями обплести                      і задушити Україну, зруйнувати її святині. Зображений  і пам’ятник Володимиру Великому, який хрестом, як мечем, пронизує чудовисько.   


«Бавовна» -  орки-загарбники після грабіжницького набігу на ельфійські  землі повернулися до свого лігва з новими трофеями. Небачені для них побутові прилади, такі як фен, тостер, чайник і пральна машина – великі скарби. Але з пральною машиною вони притягли й піксі-диверсантів, які сховались в ній. Коли орки  загіпнотизовано втупилися в магічне  дзеркало                    з всевидючим оком свого темного володаря, піксі вибралися назовні і готують їм бабах – бавовну…



1054Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: