Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Валерія Лінчевська, Анатолій Кімнатний
Дата: 6 грудня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2022/12/06/-zorjanii-shljah-.htm
фотогалерея, 6 грудня 2022

«Зоряний шлях»

Валерія Лінчевська, Анатолій Кімнатний


2 грудня в стінах КЗ «Музей мистецтв» Кіровоградської обласної ради презентовано виставку творчої родини митців Олександра Брітцева, Неллі Кірман та їх півторарічного сина Зоряна «Зоряний шлях».


Олександр Брітцев відомий в Україні та за її межами мураліст, професійний художник з Донецького регіону, який після подій 2014 року на Донеччині був змушений переїхати до Харкова, а на початку повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року до Кіровоградщини (с. Бірки), на малу батьківщину своєї дружини Неллі. Олександр багато працює не лише в стінах майстерні, де створює полотна в жанрах живопису, портрета, пейзажу та натюрморту, а й на стінах численних будівель. В його творчому доробку велика кількість муралів в українських містах Донеччини, Дніпропетровщини, Київщини, Харківщини, Вінниччини, Львівщини, Черкащина, а, віднедавна, і Кіровоградщини. До відзначення 31-ї річниці Незалежності України у Кропивницькому було відкрито величний                          27-метровий мурал «Українаце свобода», а в жовтні 2022 року до 140-річчя театру корифеїв було створено стінопис «Корифей Марко», авторства Олександра Брітцева.


Неллі Кірман талановита українська художниця та народна майстриня. Народилася в Ростові-на-Дону, однак, має глибоке українське козацьке коріння – її батько родом з села Бірки Кіровоградської області. Любов до України та її природи відчувається у кожному дотику пензля художниці. Працює у жанрах портрет, пейзаж та натюрморт, має свої стилістичні особливості живописної манери. Працює і в жанрі декоративно-прикладного мистецтва, атестована Національною спілкою майстрів народного мистецтва України «народним майстром». Разом із чоловіком розвиває також і сучасний монументальний живопис – муралізм в Україні та за її межами.                У День пам’яті захисників України, 29 серпня 2022 року, у комунальній установі «Олександрівський краєзнавчий музей» Неллі Кірман разом із Олександром презентували свій невеликий  спільний виставковий проєкт.           Це була перша виставки митців на знак вдячності за гостинність краю на території Кіровоградщини. 


«Зоряниний шлях» презентує роботи творчого подружжя Неллі та Олександра у жанрі портрет, натюрморт, пейзаж, декоративний живопис,                  а також і твори їх малюка сина – Зорянчика, що тільки робить перші спроби малювати у жанрі кольорової абстракції. Барвиста краса карпатських гір                       й степових краєвидів центральних та східних регіонів України, ароматні натюрморти соковитих фруктів та запашних квітів, портрети та нетипові погляди на архітектурний живопис - кожен дотик пензля родини художників невербально передає всю любов і вдячність до рідної землі, величної та багатої історії нашої шляхетної Батьківщини.


І разом із затишними роботами «довоєнного» періоду в експозиції презентовані картини, створені на території Кіровоградщини у період повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави. Дана серія картин є певною рефлексією митців на ті події, що відбуваються з нашими людьми, з нашою землею просто тут і зараз. Мистецтво – це рупор, що буде говорити із поколіннями сьогодні і в далекому майбутньому. 


В умовах терористичної війни проти нашої  держави,  мистецтво набуває надважливого значення. Воно говорить і буде говорити за нас довше, ніж ми живемо. Українські митці мають велику, могучу силу, що вже сьогодні надихає кожного з нас рухатись вперед, до перемоги!


Олександр та Неллі – талановита родина митців, що завдяки пензлям та фарбі створюють потужний інформаційний фронт, який висвітлює правду, мужність наших славетних героїв та неймовірну красу української природи.


Тож, запрошуємо Вас у Музей мистецтв насолодитись творчістю друзів нашого міста, надзвичайної родини, що живе мистецтвом та прославляє живописну майстерність на увесь світ.


Куратори виставки


Валерія Лінчевська – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв


Анатолій Кімнатний – завідувач відділу Музею мистецтв картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


642Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: