Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Валерія Лінчевська – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв
Дата: 15 грудня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/12/15/-zimova-simfonija-.htm
фотогалерея, 15 грудня 2021

«Зимова симфонія»

Валерія Лінчевська – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв


13 грудня 2021 року у Музеї мистецтв розгорнуто виставку робіт                       з фондового зібрання музею «Зимова симфонія» присвячену найбільш казковій та холодній порі року. 

   

Справжня зима приходить раптово. Вона то передує, то запізнюється від календаря. Цього року ми довго чекали снігу. Та ось, нарешті, у Музей мистецтв завітала довгоочікувана снігова зима. Це дивовижна пора року, що дарує море яскравих вражень, щирих емоцій та відчуття того, що дива не за горами. З її приходом все змінюється навколо, змінюючи вигляд і форму, нашіптуючи у, що казка вже поруч. Варто лише озирнутися, і звернути увагу на прості речі та деталі. Подивитися на природу, яка так хвилююче прекрасна під покровом білого снігу, посміхнутися і помріяти, розглядаючи картини художників, які присвятили свою творчість холодній красуні зимі.

   

Зимові пейзажі – це найкраще підтвердження, що красу та чарівність у природі можна знайти у будь-який сезон та будь-яку погоду. У кожного майстра зимові пейзажі набувають свого настрою: в одних вони суворі                     й похмурі, в інших — безтурботно-м'які, у третіх — блискучі та життєрадісні. На виставці «Зимова симфонія» представлені пейзажні твори члена Національної спілки художників України Юрія Вінтенка (1955 р.н.), Михайла Кобиленкова (1922-2002 р.р.), Степана Письменного                       (1923-2010 р.р), члена Національної спілки художників України та нашого земляка Володимира Федорова (1920-1986 р.р.). Мрійлива зима Карпат зображена в творах західноукраїнських митців – члена Національної спілки художників України, народного художника України Івана Шутєва                   (1933-2019 р.р.) та заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України Золтана Шолтеса (1909-1990 р.р.). 

 

Чарівні засніжені образи міста відображені в творах живописця, члена Національної спілки художників України Анатолія Кімнатного                        (1980 р.н.) «Кіровоградський обласний художній музей», заслуженого художника України Сергія Шаповалова (1943-2021 р.р.) «Зимовий день», Сергія Дриги (1960 р.н.) «І падав в Одесі сніг». 

   

Незвичними для зимового жанру є портретні полотна народного художника України, члена Національної спілки художників України, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка Вадима Одайника (1925-1984 р.р.) «Молодиці» та доньки класиків українського живопису, творчого дуету художників подружжя Петра Сльоти і Галини Зорі – Ольги Сльоти (1947 р.н.) «На центральному стадіоні». 

   

Білий сніг, біле небо та сиротливо-чорні гілки сплячих дерев. Самотня засніжена лавка в парку та весела ковзанка. Калейдоскоп зимових барв представлено в зимовій серії робіт відомого художника-земляка Петра Покаржевського (1889-1968 р.р.).


Найбільш «теплою» на виставці є  робота «Колядки» Людмили Кривенко (1948 р.н.), виконана у стилі печворк. Печворк, від англійської patchwork - ковдра, покривало, виріб із різнокольорових клаптів, – це клаптеве шиття, вид декоративно-ужиткового мистецтва.  Вироби створюються за принципом мозаїки, коли при зшиванні різнокольорових клаптиків тканини утворюється єдине полотно з різноманітними візерунками, картинами і навіть фактурою. 

          

Виставка «Зимова симфонія» відображає велич та багатогранність краси на перший погляд простих та буденних подій та речей через призму творчого бачення цілої плеяди талановитих художників, дає відчути наближення святкового духу, дарує віру в дива.



1725Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: