Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Ганна Осіпова - заступник директора Музею мистецтв з наукової роботи
Дата: 17 травня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/05/17/vishukane-daruvannja-muzeju-mistetstv-vid-kanadiiki-ukrainskogo-pohodzhennja.htm
фотогалерея, 17 травня 2021

Вишукане дарування Музею мистецтв від канадійки українського походження

Ганна Осіпова - заступник директора Музею мистецтв з наукової роботи


Вперше наш Музей мистецтв отримав такий чудовий подарунок, який прибув до нас морем, перетнувши Атлантичний океан, з Канади, м. Бері, Онтаріо.

 

Саме в переддень святкування 20 - річчя відкриття музею для відвідувачів до музею прибуло відправлення з колекцією порцелянових виробів зарубіжної побутової порцеляни, які передані меценаткою пані Оленою Берикул - Криворучко громадянкою Канади українського походження. Після 30 років збирання порцеляни вона вирішила подарувати приватну колекцію 4 регіонам України, звідки походить її родина. Одним                   з таких регіонів є наша Степова Еллада - Кіровоградщина, звідки походить                    її бабуся Романенко Катерина Амосівна і де  у 18-19 століттях мешкали                    її пращури - Криворучки - буські козаки Красносілля. За словами пані Олени її прадід Амос Романенко служив поваром у генерала Самсонова в Якимівці, а дід Віктор Берикул (з родини переселених молдован) працював на залізниці в Олександрівці. 


Сама пані Олено, яка доречи,  працює вчителем музики, драми і танців у середній державній школі, формувала свою колекцію в тому числі                      і  за принципами різноманітності і власних уподобань. Тож така авторська колекція, яка збиралася благодійницею протягом декількох десятиліть, по суті є не просто унікальним зібранням колекційного посуду, а й збіркою цікавого інформаційного та ілюстративного матеріалу та незвичайних фактів про складові цієї колекції та  її експонати (такі матеріали також було додано до пересланої колекції). 


76 предметів різноманітної порцеляни: тарілі, вази, чашки та тарілочки, статуетки, підставки, декоративні блюда та ін. вироби побутової порцеляни, вироби широкого вжитку і художнього оформлення людської домівки  стануть новою експозицією «Краса широкого вжитку» (зарубіжна побутова порцеляна 20 століття - благодійник Олена Берикул - Криворучко, Канада) яка вже незабаром буде відкрита в Музеї мистецтв. А поки… нові надходження проходять обов’язкову процедуру взяття на музейний  облік, атрибутування, паспортизацію, та стануть гідною складовою фондового зібрання музею, державною частиною Музейного фонду України.


Дуже приємно, що українці  з усього світу, маючи своє коріння саме на теренах нашого краю, залишаються палкими патріотами України, переймаючись її проблемами  та майбутньою долею . 


Ще раз щиро вдячні пані Олені Берикул-Криворучко  за такий вагомий дарунок, теплі слова вітання та високу оцінку нашої музейної роботи. 


«…Цим  даруванням я сподіваюсь зробити скромний внесок                             в культурне відродження моєї історичної Батьківщини, поглибити співпрацю між українцями світу як єдиного народу, сприяти розвитку волонтерства і добровільного дарування в Україні.» - О.Берикул-Криворучко. 



1862Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: