Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Войченко Марія – науковий співробітник відділу фондів КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»
Дата: 1 вересня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2020/09/01/-zhittja-tse-teatr-istorija-teatralno-mistetskoi-epohi-z-istorii-odnogo-zhittja-.htm
фотогалерея, 1 вересня 2020

«Життя – це театр. Історія театрально-мистецької епохи з історії одного життя»

Войченко Марія – науковий співробітник відділу фондів КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»


28 серпня  2020  року у  КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» відбувся захід приурочений пам’яті Гарія Войченка                       (1936 -2018):  «Життя – це театр. Історія театрально-мистецької епохи                      з історії одного життя».


На заході були висвітлені невідомі сторінки життя діяча. Адже підготовка дня пам’яті лягала на плечі онуки Гарія Войченка і за сумісництвом наукового співробітника відділу фондів – Марії Войченко. Тому образ поета був представлений не лише з відомого всім боку. Слухачі заходу познайомилися               з іншим Гарієм – сім’янином, татом і дідусем. 


У музеї виставлена експозиція, у якій представлені фото з життя, сценарії, малюнки, збірки, афіші та програми проведених фестивалів. На заході прозвучали спогади поета про його життя, записані ним власноруч з його автобіографії «О родителях и о себе», були продекламовані вірші та  прозвучала прем’єра пісні «Степова ніч» на слова Гарія Войченка, яку виконала і поклала на музику Анастасія Петрова. До музею завітали колеги Гарія Олександровича, які працювали пліч-о-пліч з ним в обласному центрі народної творчості. Вони  поділилися своїми спогадами і думками про свого колегу                     і друга – Гарія Олександровича. 


Гарій Олександрович Войченко – член Національної спілки театральних діячів України, член Національної спілки журналістів України, театрознавець, режисер, діяч культури, поет, організатор Всеукраїнського свята «Вересневі самоцвіти та фестивалю «Театральна весна» на Кіровоградщині. Гарій Олександрович народився у місті Кірово Одеської області (нині Кропивницький). Ще з раннього дитинства марив сценою і вперше вийшов                        на неї в українському танці «Гопак». Згодом почав брати участь у літературних гуртках, співати у вокальному колективі, танцювати в хореографічному. Дана діяльність сприяла вибору професії. Пізніше Гарій Олександрович закінчив режисерський факультет Харківського інституту культури. З 1970 року працював в обласному центрі народної творчості, театрі ляльок. Тоді і почалися часи найбільш активної діяльності діяча, які сприяли розвитку театрального мистецтва нашого краю. Він запропонував ввести конкурс одноактівок. Координував організацію фестивалю «Театральна весна». Вперше він провів дванадцяту  «Весну» и офіційно закінчив тридцять восьмою у  1997му році. Приступаючи до роботи він прийняв два народних театри а залишив двадцять. На додачу, займався розробкою афіш. В той самий час був членом журі різних театральних конкурсів. 


Поет стояв у витоків перших «Вересневих самоцвітів» і був                                  їх співорганізатором. Як казав сам Гарій Олександрович: «Доля висвітлює мені шляхи через «Надію». Таким чином з відкриття заповідника «Хутір Надія» і до 1997 року він брав участь у підготовці свята. Назва також була впроваджена                    з ініціативи Гарія Войченка, після виходу статті у «Кіровоградській правді», журналістки Віри Монастирської. Йому сподобалась ця поетична назва, яку було запропоновано управлінню культури. Але цією назвою почалося вже десяте свято, до того захід проводився як свято театрального мистецтва Кіровоградщини. 


Свою діяльність як журналіст автор почав в дев’яностих роках                                   і публікувався майже до самої смерті. В основному,  статті були присвячені історії нашого краю, корефеям театру, темі другої світової війни. Багато писав про життя та діяльність українських та російських класиків.


Видав три збірки  віршів, з прозових творів були надрукована трилогія «Анка», «Теплий дощ», «Перші кроки» та співпрацював з українськими композиторами (написано більше 30ти пісень). 


Музей мистецтв вшанував пам’ять Гарія Войченка, і увіковічив його пам’ять у відеозаписі, який можна переглянути за посиланням: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=nJbMD_R_q0U.

         

                                                     


                                           

                                                     

                           


1996Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: