Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Олена Степанок – завідуюча відділом науково–просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 21 листопада 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2017/11/21/vidkrilasja-personalna-vistavka-tvoriv-hudozhnika-ikonopistsja-oleksandra-ohapkina-obrazi-ukrainskoi-dushi-.htm
фотогалерея, 21 листопада 2017

Відкрилася персональна виставка творів художника-іконописця Олександра Охапкіна «Образи української душі»

Олена Степанок – завідуюча відділом науково–просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею


20 листопада в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття персональної виставки творів художника - іконописця, заслуженого художника України Олександра Ігоровича Охапкіна «Образи української душі».


Олександр Охапкін народився  28 січня 1962 року в місті Житомирі. Середню художню освіту отримав у Дніпропетровському державному художньому училищі імені Є.В. Вучетича, де навчався у 1978—1982 роках. Після закінчення училища переїхав на Кіровоградщину, викладав в дитячій художній школі міста Олександрії. У 1984 році вступив на факультет живопису Київського державного художнього інституту (зараз Національна Академія образотворчого мистецтва і архітектури України). Навчання                        в художньому інституті закінчив у серпні 1990 року, після чого повернувся до міста Олександрії. На сьогоднішній день працює старшим викладачем                       в Олександрійській дитячій художній школі,  виконує замовлення новозбудованих церков, для яких пише ікони, бере участь у розписі церковних інтер'єрів. Олександр Охапкін також працює у галузі станкового малярства у жанрах натюрморту, пейзажу, портрета. Активно співпрацює                                     з видавництвом імені Олени Теліги як талановитий художник ілюстратор


Роботи Олександра Охапкіна зберігаються у фондах Національної спілки художників України, Державного музею народної архітектури та побуту України, приватних колекціях Німеччини, Франції, Польщі, Канади, Англії, Австралії, США, Італії та інших країн. Ікони написані художником стали окрасою багатьох церков і соборів України та світу, серед яких церква Святого Володимира в Парижі та собор Святого Юра (Львів), Київської церкви Святого Миколая на Аскольдовій Могилі, в церквах міста Олександрії та міста Кропивницького. У творчому тандемі спільно                                з вчителем та наставником, першим директором Олександрійської художньої школи Степаном Федоровичем Ніколенком виконали живописні панно, дерев’яні та метало пластикові композиції для приміщення Центральної міської бібліотеки для дітей ім. Юрія Гагаріна, написали ікони та сюжетні композиції для Покровської церкви та церкви св. Анастасії   і Федора                    в м. Олександрії, ікони та сюжетні композиції для церкви Петра і Павла міста Кропивницького. 


Мистецтвознавці називають творчість Олександра Охапкіна «релігійною поезією у фарбах».


Степовик Дмитро Власович, доктор богословських наук, професор, завідувач кафедри філософії Київської православної богословської академії УПЦ Київського Патріархату у свій час зазначив, що художник не хоче просто наслідувати давні ікони, хоч і не бажає радикально віддалятися від традиції закладеної, ще в Римській та Візантійській імперіях. У своїх творах він прагне знайти золоту середину – між традицією і його власною філософською налаштованістю щодо ікони, як одного з феноменів сприйняття Бога і Його святих через бачення.


В його творах  сакрального змісту талановито синтезуються традиційні техніки стародавнього іконопису і сучасного виконання, такий стиль називають -  творчою іконою поставленою на національну основу. Зразком для художника є роботи українських майстрів-іконописців Рутковича, Боровиковського та Кондзилевича.


У 2016 році Олександр Оханкін отримав почесне звання заслужений художник України.


Виставкова діяльність Олександра Охапкіна є досить плідною. Знаковими для художника є виставки : «Художники України» (Рим,1992,) «Митці України» (Культурологічний центр у м. Ільвешайм, Німеччина,1993), «Пречисті паломниці» (Париж,1996) та ін. З 1992 відкрито понад п’ятдесят персональних виставок. За три десятки років творчості Олександр Охапкін створив близько тисячі робіт, із них картин-ікон – близько чотирьох сотень.


На персональній виставці творів художника - іконописця, заслуженого художника України Олександра Ігоровича Охапкіна  «Образи української душі» в обласному художньому музеї експонується 33 живописних полотен, де неодмінним атрибутом майстра є  зображення квітів, вишитих українських рушників та вишиванок, пасхальних писанок, предметами домашнього вжитку. 


На цьогорічній виставці переважають зображення Богородиці з сином та янголами, які виписані як цілком земні люди. Це чудова ода українській жінці, яка завжди сприймалася в Україні як берегиня роду, жінка-козачка, жінка-патріот: «Святе Благовіщеня» (2013), «Писанка» (2013-2014), «Явлення Святої ікони» (2014), «Волошки зацвіли» (2014-2015), «Божа Мати – на щастя та добро» (2015), «Божа Мати Млекопитательница» (2015), «Божа Мати – Великодня радість» (2015), «Невипиваєма чаша» (2015), «Квітнуть ружі» (2014-2015), «Божа Мати. Великдень» (2016), «Дай щастя, Боже…» (2016), «І буде син і буде мати» (2016), «На Спаса» ( 2016), «І ось злетілись голуби» (2016), «У садочку» (2016), «За читанням» (2016), «Закарпатська Божа Мати (2016-2017), «Матінка моя мила» (2016-2017), «Свята                          Покрова» (2017), «Маковія. Серпень. Спас» (2017), «Свята Родина серед руж» (2015), «Ружи» (2013-2017), «Волошки» (2013-2014).


Окремим блоком представлені роботи: «Христос - виноградар» (2001), «Ісус Христос» (2006), «Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа» (2012),  «Спас» (2014).


Ідея заступництва втілена в досить розповсюджених та шанованих                   в Україні святих: «Св. Миколай Чудотворець» (2015), «Св. Апостол Андрій Первозванний» (2013-2014), «Св. Пантелеймон Цілитель» (2015),                                  «Св. Рівноапостольний Великий князь Володимир» (2014-2016), «Віра, Надія, Любов та мати їх Софія» (2016).


На чільному місці в експозиції представлено сюжетну роботу за поетичними творами Т.Г.Шевченка  «Думи мої! Літа мої…» (2016).


Художник намагається донести до глядача відчуття благодаті духу та глибини внутрішнього спокою. В роботах багато чистоти, золота, світла небесного і земного, Божественного і сонячного, це гра світла, рельєфно накладені шари фарби та контрастні кольори. Розповсюдження світла                                у космосі, сяяння Божественної сили, слави і благодаті – також є одним                    із елементів мистецтва художника. 


Символічно і те, що Олександр Ігорович презентує унікальні зразки українського іконопису, збагачене унікальним авторським тлумаченням, що              є дуже важливим в умовах духовного відродження української нації, пробудження гену українського козацтва та інших проявів вільнодумства, звернення до нерозкритих, або відверто прихованих сторінок нашої історії, автентичності, власних духовних джерел.

 

Ще один важливий момент полягає в тому, що мистецтво майстра, який знайшов свою власну неповторну подачу релігійної тематики, стало його своєрідною візитною карткою, яка дозволяє безпомилково впізнати автора по його роботах


Про   релігійний живопис Олександра Охапкіна можна сказати, що                    у його полотнах втілена мрія про Україну, побажання українцям щоб жили                    в Україні в якій щирість людей і взаємна турбота долали б усякий розбрат та відчуження, несли порозуміння, наповнити простір добротою, радістю, теплом, світлом та любов’ю до рідного краю. 


Роботи навіюють і утверджують думку про те, що такі духовні цінності, як Любов, Добро, Духовність є вічними. 


Привітати заслуженого художника України з нагоди відкриття персональної виставки у Кропивницькому завітали колеги з міста Олександрії - перший директор Олександрійської художньої школи  з 1973 по 2012 рік, художник Степан Ніколенко та директор Олександрійської художньої школи Вікторія Носова. Від Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України звучали вітання із відкриттям першої персональної виставки в обласному художньому музеї  від члена Національної спілки художників України, викладача кафедри образотворчого мистецтва Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Валерія Давидова. Теплі вітальні слова Олександру Охапкіну передала і завідуюча відділом мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І. Чижевського Світлана  Ушакова. 


Під час урочистого відкриття виставки Олександр Охапкін передав до фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею живописне полотно «Думи мої…» (2014, полотно, олія, 100 х 80 см.)

 


4805Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: