Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 10 листопада 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2016/11/10/vidkrilasja-vistavka-hudozhnih-tvoriv-anatolija-suzjumova-misto-v-jakomu-ja-zhivu-do-75-richchja-z-dnja-narodzhennja.htm
фотогалерея, 10 листопада 2016

Відкрилася виставка художніх творів Анатолія Сузюмова «Місто, в якому я живу» до 75-річчя з дня народження

Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


9 листопада в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки художніх творів Анатолія Єгоровича Сузюмова «Місто, в якому я живу» до 75-річчя з дня народження.


В холодні осінні дні всі шанувальники образотворчого мистецтва, які завітають до обласного художнього музею мають можливість переглянути виставку робіт Анатолія Сузюмова «Місто, в якому я живу». В цей ювілейний  для митця рік ми маємо можливість помилуватись його творами та поринути у світ прекрасного.


На виставці, презентованій в стінах обласного художнього музею представлено  37  робіт, які представляють різні жанри - портрети, пейзажі, натюрморти, тематичні картини. Працює автор акварельними, олійними фарбами, а також, темперою та пастелью. 


Переглядаючи експозицію відвідувач не пройде повз представлені на виставці пейзажі – краєвиди:  «Вид на Балашівку» (2015), «Кар’єр. Село Тернове» (2001), «Осінь. Річка» (2016), «Біляєвський ставок»,                            «Село Лозуватка» (2016), для кожного з яких автор знайшов відповідну художньо-образну манеру, а також ряд натюрмортів, які приваблюють чистотою та свіжістю: «Натюрморт з самоваром» (1972); «Квіти чорнобривці» (2003), «Букет з ромашками» (1978).


Анатолій Єгорович Сузюмов народився у м. Чирчик Ташкентської області  в Узбекистані 9 листопада 1941 року. Його дитячі та юнацькі роки пройшли у м. Саратові. З 1960 по 1963 роки служив у лавах Радянської армії. Так він вперше побував у Кіровограді, адже після закінчення сержантської школи у Пензі його розподілили до військової частини в тоді ще далеке для нього місто в центрі України. 


З 1964 по 1968 рік навчався в Саратовському художньому училищі.                  З 1969 по 1970 рік працював у відділі естетики на підприємстві радіоелектроніки м. Саратова. Після отримання диплома засвоював знання на практиці в районних будинках культури, оформлюючи їх, а також дошки пошани, плакати, транспаранти.


У 1971-1972 роках проживав і працював в Узбекистані та Казахстані.                У 1972 році працював завідуючим художньої майстерні в м. Аткарську Саратовської області. З 1973 по 1983 рік працював в художньо-виробничих майстернях міста Кіровограда. У вільний час брав етюдник і йшов у свої творчі мандри. Під пензлі художника потрапляли вулиці міста, парки провулки, мости, машини… Він любить працювати з натури, хоча одночасно створює чимало ліричних та фантастичних робіт.


Приймати участь у виставках почав з 1970 року.

 

Має персональні виставки:


- листопад 1992 року, художній салон;


- липень 1996 року, художній салон;


- березень 1998 року, Кіровоградський державний педагогічний університет  імені Володимира Винниченка;


- травень 1998 року, обласна бібліотека для юнацтва                                   ім. О.М. Бойченка;


- березень-квітень 1999 року, художньо-меморіальний музей               О.О. Осмьоркіна (спільна виставка з братом Валерієм Сузюмовим) 


- березень 2000 року, благодійний фонд «Жінка, родина, милосердя»;


- листопад 2006 року, обласний художній музей;


- 2011, обласний художній музей. 


Твори, що експонувались на персональній виставці художника у 2006 році були подаровані автором музею. 


У січні 2012 року у відділі музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» художник проводив творчу зустріч                             з слухачами Вищої народної школи інституту розвитку людини «Україна».


Пейзаж та натюрморт – провідні жанри в творчості Анатолія Сузюмова. Окремою сторінкою його творчості є пейзажі з зображенням краєвидів міста та області. Багато з них виконані під час проведення щорічної мистецької акції-пленеру «Кіровоградщина – очима художників», що проходила у Добровеличківському, Новоукраїнському та Онуфріївському районах.


Анатолій Єгорович постійний відвідувач виставкових проектів та заходів музею, завжди цікавиться виставками інших художників. 


На відкриття виставки завітали рідні, близькі та колеги Анатолія Сузюмова. Під час урочистого відкриття виставки з вітальним словом виступила головний редактор газети «Центральноукраїнська освіта» Валентина Бажан, яка подякувала Анатолію Єгоровичу за його творчий доробок, плідну співпрацю та побажала  ювіляру довгих років творчої діяльності, з теплими й щирими словами підтримки звернувся член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Віктор Луганщук, вітальні вірші зачитала  поетеса Тетяна Березняк, а найтепліші привітання були від концертної групи «Отрада» під керівництвом Клавдії Арєх’євої, які виконали для ювіляра та свого соліста  пісню «Зустріч друзів».




3697Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: