Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор:
Дата: 20 квітня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2013/04/20/vivat-neuhaus-vivat-heinrich-.htm
фотогалерея, 20 квітня 2013

Vivat, NEUHAUS! Vivat, HEINRICH!

З 11 по 14 квітня 2013 року пройшов Міжнародний фестиваль-конкурс «Нейгаузівські музичні зустрічі» приурочений 125-річчю від дня народження видатного піаніста і педагога, уродженця м.Єлисаветграда (нині Кіровоград) Генріха Густавовича Нейгауза.

За ініціативи Кіровоградського музичного училища рішення про відзначення ювілею видатного земляка прийняті Верховною Радою України, Міністерством культури України та Кіровоградською обласною радою. Цьогорічний фестиваль характеризувався розмаїттям форм і засобів, географічно розширеним колом учасників.

Серед найвагоміших здобутків – встановлення на території училища погруддя Генріха Нейгауза, кошти на яке зібрано силами педагогічного та студентського колективу училища, музичних шкіл області, мистецької громадськості та благодійників. Левову частку коштів вніс випускник училища, народний артист України та Росії Ігор Крутий. Значну фінансову підтримку надав Кіровоградський обласний благодійний Фонд «Розвиток Кіровоградщини». Образ юного Генріха Нейгауза, за ескізом заслуженого архітектора України Віталія Кривенка, вміло втілив молодий львівський скульптор Володимир Цісарик. Увічнений у бронзі Генріх Нейгауз надихатиме це та всі наступні покоління на великі творчі звершення.

На базі музичного училища та Кіровоградської МШ № 1 ім. Г.Г.Нейгауза була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Г.Г.Нейгауз у контексті світового виконавського мистецтва», у якій взяли участь представники Великобританії, Росії, Ізраїлю та України. Учениця Генріха Нейгауза народна артистка Росії Маргарита Федорова провела майстер-клас зі студентами училища.

Знаковою подією стало видання та презентація книги викладача-методиста Кіровоградського музичного училища кандидата мистецтвознавства Марини Долгіх «Нейгаузи: варіації на єлисаветградську тему», яка впевнено посяде одне з провідних місць в палітрі книг, що висвітлюють образ і феномен всього роду Нейгаузів.

Сміливо можна назвати розкішною концертну програму фестивалю.

У виконанні заслуженого артиста України Юрія Кота прозвучав Концерт №2 С.Рахманінова у супроводі симфонічного оркестру Кіровоградського музичного училища (художній керівник та диригент – заслужений діяч мистецтв України Лариса Голіусова). Цим виступом публіці був презентований нещодавній подарунок Ігоря Крутого своєму рідному училищу – концертний рояль Steinway&Sons.

Знані майстри – представники Нейгаузівської школи – заслужений артист України Йожеф Єрмінь (Львів) та Дмитро Людков (Росія) натхненно виконали концертні програми, надовго зворушивши вибагливу публіку.

У заходах взяв участь онук Генріха Густавовича – Генріх Станіславович Нейгауз – піаніст, публіцист, президент Всеізраїльського музичного центру «NEUHAUS» (м.Аріель, Ізраїль) разом з дружиною Іриною. З ними було проведено творчу зустріч, на якій усі бажаючі мали змогу поспілкуватись, зробити пам’ятне фото та отримати автограф. Генріх Станіславович був надзвичайно вражений, що в Кіровограді на такому рівні зберігається пам’ять про його діда.

Цього року конкурс молодих піаністів пам’яті Генріха Нейгауза набув статусу Міжнародного. В ньому взяли участь більше 70 юних дарувань з України. Росії, Молдови та Сербії.

До складу журі на чолі із професором Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського заслуженим артистом України Юрієм Котом увійшли професор Львівської національної музичної академії України ім.М.В.Лисенка заслужений артист України Йожеф Єрмінь, президент Всеізраїльського музичного центру «Neuhaus», онук Г.Г.Нейгауза Г. С. Нейгауз (Ізраїль), професор Крагуєвацького університету Наталія Томіч (Сербія) та завідувач циклової комісії відділу фортепіано викладач-методист Кіровоградського музичного училища Людмила Мельникова.

Крім того, у народному меморіальному музеї Г.Г.Нейгауза, музеї музичної культури ім. К.Шимановського та в камерній залі музичного училища діяли виставки, присвячені життю і творчості Г.Нейгауза.

«Нейгаузівські музичні зустрічі» - це не просто вшанування пам’яті Генріха Нейгауза, - це зв'язок між минулим та майбутнім, факт збереження найкращих традицій виконавської культури та педагогічного досвіду, а для талановитої молоді – важливий крок на шляху до здійснення мрій.

Масштабами та рівнем підготовки зазначених ювілейних заходів Кіровоградщина продемонструвала приклад ставлення до культурної спадщини та видатних земляків, зробивши неоціненний внесок в естетичне та патріотичне виховання молоді.

5986Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: