Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Центр Журналістських Розслідувань
Дата: 18 квітня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2017/04/18/kropivnitskii-nardep-prihovuvach-zabuv-zadeklaruvati-elitnii-pozashljahovik-dokumenti-.htm
розслiдування, 18 квітня 2017

Кропивницький нардеп-приховувач забув задекларувати елітний позашляховик (ДОКУМЕНТИ)

Центр Журналістських Розслідувань


Не встигло суспільство оговтатися від статків народних обранців, а народні обранці пояснити джерела свого багатства, як друга хвиля декларування піднесла чергову необхідність останнім шукати нові виправдання щодо походження власного майна.


Але є й такі народні депутати, які після першого етапу декларування, схоже, вирішили, що якщо не задекларувати власне майно, то відтак і не доведеться виправдовуватися, за які ж кошти воно було придбано. Саме такою логікою можна пояснити дії народного депутата з Кропивницького Олександра Горбунова (Народний фронт), якщо порівняти його фактичний і задекларований майновий стан.


Нагадаю, наприкінці січня засоби масової інформації сколихнула інформаційна хвиля про відкриття кримінального провадження щодо 9 «слуг народу», які підозрюються в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. Одним з них виявися Олександр Горбунов. Відповідно до поданої ним електронної декларації, в нього зберігається чотириста сімдесят тисяч американських доларів готівкою. 


В ухвалі Печерського районного суду міста Києва, яку можна знайти в єдиному реєстрі судових рішень, зазначено, що прокурор просить суд провести позапланову документальну перевірку діяльності нардепа за період з 1998 по 2016 роки, оскільки задекларована ним сума і сума, з якої були сплачені податки, не збігається на якихось там 12 млн. грн. 


«Центр Журналістських Розслідувань» звернувся з інформаційним запитом до Державної фіскальної служби з проханням повідомити про хід розслідування, враховуючи його суспільний резонанс. У листі-відповіді з Головного управління ДФС в Кіровоградській області нам відповіли, що для надання нам такої інформації необхідна письмова згода декларанта. «Центр Журналістських Розслідувань» двічі звертався з листом до народного депутата Олександра Горбунова з проханням, щоб той надав таку згоду в органи ДФС. Обумовлено це тим, що згаданий народний депутат обраний народом України та є публічною особою. А оприлюднена інформація має великий суспільний резонанс. Натомість, ми не отримали жодної реакції на наші листи.      


В цей же час, поки фіскальні органи проводять перевірку «трудової діяльності» нардепа та можливу несплату ним податків, стало відомо, що народним депутатом зацікавилось й Національне агентство з питань запобігання корупції. 


Об’єктом перевірки, на цей раз, стало можливе приховування депутатом новенького японського позашляховика TOYOTA LAND CRUISER 200 (дивіться на фото), який кожен пересічний громадянин зможе придбати за якихось 2,5 млн грн. До речі, цікавий збіг. Приблизно саме таку суму мав би сплатити, у якості податків, Горбунов з задекларованих готівкових 12-ти мільйонів гривень. Натомість, очевидно, віддав перевагу розкішній автівці перед фінансовими зобов’язаннями перед державою.


З власних джерел «Центру Журналістських Розслідувань» стало відомо, що ще на початку лютого 2017 року, Олександр Володимирович Горбунов оформив у свою приватну власність автомобіль TOYOTA LAND CRUISER 200 4461, 2016-го року випуску. Натомість, станом на 18 квітня в електронній декларації Олександра Горбунова, яка доступна на сайті НАЗК. В його власності значиться автомобіль TOYOTA LAND CRUISER 200, 2012-го року випуску. І справді, за словами очевидців, на початку року народний депутат купив «свіжішу» модель розкішного позашляховика. Проте, це не знайшло жодного відображення в його е-декларації. Хоча суб’єкт декларування «У ДЕСЯТИДЕННИЙ СТРОК З МОМЕНТУ отримання доходу або ПРИДБАННЯ МАЙНА ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ ПИСЬМОВО ПОВІДОМИТИ ПРО ЦЕ НАЦІОНАЛЬНЕ АГЕНТСТВО. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.» - частина 2 ст 52 ЗУ «Про запобігання корупції».


«Центр Журналістських Розслідувань» звернувся з інформаційним запитом до НАЗК з проханням пояснити ситуацію. На початку квітня ми отримали офіційну відповідь, за підписом керівника апарату НАЗК І. В. Ткаченко. В ній нам подякували за надану інформацію та активну громадянську позицію, а також повідомили, що викладені нами факти  будуть перевірені відповідно до чинного законодавства. 



Згодом, на офіційній сторінці Національного агентства в мережі Facebook з’явилося повідомлення, що уповноважені особи НАЗК перевірять декларації деяких високопоставлених чиновників, в тому числі, трьох народних депутатів через можливе відображення у деклараціях недостовірних відомостей. За нашою інформацією, серед цих трьох народних депутатів є і Олександр Горбунов з «Народного фронту».  


До речі, цікавий нюанс щодо готівки. За рік її запаси у нашого обранця зменшились на 7 тисяч тієї ж іноземної валюти. І тут виникає логічне питання: невже новенький японський позашляховик обійшовся нашому депутату всього у 7 тис дол США.  Ну добре, ще була заробітна плата у Верховній Раді в розмірі 152 тис грн - єдиний дохід, який задекларував народний обранець.


Але навіть при умові, що народний депутат всю свою заробітну плату спрямував на купівлю авто, то разом із зменшеною сумою заощаджень новенький позашляховик, який в автосалоні коштує близько 2,5 млн грн, не могла обійтися депутату в 340 тис грн.


Відтак, при умові доведення агенством із запобігання корупції, що Горбунов приховав купівлю авто, останньому доведеться також «пояснити», де він взяв ще близько 2 млн гривень на її придбання…


«Можливо позичив у доброго дядька», -  скажете ви. Можливо. Але, чомусь у розділі «Фінансові зобов’язання» нічого не вказано про жодну позику, кредит чи іншу поворотну допомогу… Невже і тут наш слуга народу приховав відповідні відомості від громадськості і контролюючих органів?...


І тут, раптом, знаходиться «експерт», який одним безапеляційним припущенням перекреслює все вищепроведене «антикорупційне» розслідування. Позаяк, Горубунов міг придбати автівку 1-го січня 2017 року, а відомості, що вказані у декларації, охоплюють лише 2016 рік! На кшталт, в декларації за 2017 рік все буде відображено належним чином і т.д і т.п.


Все можливо. Але думаю, НАЗК своїм простеньким запитом в наш сервісний центр МВС в лічені хвилини з’ясує, так в якому ж році був придбаний і відповідно зареєстроваиний автомобіль та чи був факт приховування даного правочину.


Однак, боюсь, що правда буде не на стороні нашого з вами депутата. Бо, нагадаємо, суб’єкт декларування «У ДЕСЯТИДЕННИЙ СТРОК З МОМЕНТУ отримання доходу або ПРИДБАННЯ МАЙНА ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ ПИСЬМОВО ПОВІДОМИТИ ПРО ЦЕ НАЦІОНАЛЬНЕ АГЕНТСТВО.


На жаль, дана законодавча вимога народним депутатом також не була дотримана. Мабуть, зареєстрував на кота.


А ще, відповідно до Закону «Про запобігання корупції», навіть якщо об'єкт (автомобіль) не належить суб'єкту декларування на праві власності, проте, суб'кт має право користування таким об'єктом, то в такому разі необхідно відобразити авто у декларації і вказати, в результаті якого правчочину у субєкта виникло право користування автомобілем (наприклад, оренда, чи видача довіреності тощо).


«Центр Журналістських Розслідувань» продовжить і далі уважно слідкувати за цією резонансною справою. 


53133Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Дмитро18 квітня 2017 13:03
0
Біля ВР фотки, по-ходу, Яриніч робив!
Відповісти
Рок18 квітня 2017 13:34
0
Ага, бігав круг тачки Горбунова
Відповісти
Каратель18 квітня 2017 13:57
0
Вальнуть его пи.д.ара,и всех остальных,как же они з.ае.бали
Відповісти
Люстратор18 квітня 2017 19:52
0
В муссорный бак его
Відповісти
Тихая гавань18 квітня 2017 20:43
0
Это все наговоры
Відповісти
олена19 квітня 2017 09:36
0
наклеп,чесно!
Відповісти
я 19 квітня 2017 09:43
0
хто вам не дае купувати?не можете? Купляйте огирки,
Відповісти
Народ19 квітня 2017 11:21
0
Воровать меньше нужно!!
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: