Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Центр журналістських розслідувань
Дата: 19 липня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/07/19/likbez-vid-oblradi.htm
розслiдування, 19 липня 2016

Лікбез від облради: як продати майно за ціною в кілька разів меншою від ринкової?

Центр журналістських розслідувань


Журналісти інформаційного порталу «Кіровоград24», в рамках громадської ініціативи «Центр Журналістських Розслідувань», поводять розслідування того, як місцева влада розпоряджається майном територіальної громади.


Так, нещодавно наші журналісти провели розслідування і виявили, що посадовці Кіровоградської облради продали приміщення колишньої аптеки за адресою: вул. Пацаєва, 13, в обласному центрі, площею майже 700 квадратних метрів, всього лише за 495 тисяч гривень, з урахуванням ПДВ. За даними сайту OLX, за таку ціну, в тому районі, можна придбати хіба що однокімнатну квартиру, площею в десять разів меншою від згаданого відчуженого майна територіальної громади. 


З приводу таких дій чиновників обласної ради, Центр журналістських розслідувань звернувся в Національне антикорупційне бюро України. Ми отримали досить докладну відповідь з цієї установи за підписом заступника керівника Управління по роботі з громадськістю У. Ляхович. Зокрема, там було повідомлено, що наш запит  надіслано, за належністю, до прокуратури Кіровоградської області. Тому Центр журналістських розслідувань продовжує тримати цю резонансну справу на своєму контролі і про її перебіг й надалі інформуватиме територіальну громаду. 


Проте, як з’ясували журналісти Центру журналістських розслідувань, це далеко не перша і, на жаль, не остання «оборудка» в структурі Кіровоградської обласної ради. Так, відповідно до наявних у нас документів, з’ясувалося, що, згідно з протоколом товарної біржі «Кіровоградська універсальна товарна біржа» від 21 жовтня 2015 року №35 про хід торгів на аукціоні з продажу комплексу будівель, розташованого за адресою: місто Кіровоград, вул. Гайдара, 44, переможцем торгів визначено Дмітрієва Віталія Юрійовича, якому було реалізовано майно, що знаходиться за згаданою адресою, за 827 тисяч 835 гривень 39 копійок, з урахуванням ПДВ. Це майно колишнього ОКВП «Бібліотечний колектор». Здавалося б, що тут поганого? Враховуючи сьогоднішні реалії, структура комунального підприємства «Бібліотечний колектор» давно втратила свою доцільність. Приміщення та майно, фактично, не використовувалося і зношувалося. А тут обласний бюджет отримує майже мільйон гривень. Та проблема в тому, що, отримавши майже мільйон, обласний бюджет недорахувався, як мінімум, ще кількох. Натомість, очевидно, це не стосується бюджетів чиновників, які відповідали за це рішення, адже подібні послуги, зазвичай, щедро винагороджуються і цьому мають дати відповідну оцінку представники правоохоронних органів. 


Тепер докладніше, про що йдеться? Приміщення колишнього бібліотечного колектора знаходиться не близько до центру, проте в досить густо населеному і з розвиненою інфраструктурою мікрорайоні Новомиколаївка Кропивницького (вул. Олега Ольжича, 44, колишня Гайдара). Сам об’єкт, хоч і деякий час не використовувався, проте знаходиться в досить доброму стані. До нього підведені всі комунікації, а буквально в кількох метрах є навіть залізничне полотно. З цього приводу експерти ринку зазначають, що це значно додає до вартості об’єкта. Адже, якщо його використовувати, як виробничу чи складську базу, то можливість залізничного сполучення є серйозною перевагою. Сам об’єкт огороджено металевою огорожею і більшою мірою територія має асфальтне покриття (майже 360 квадратних метрів). Загальна площа під усіма приміщеннями складає 2 тисячі 352,2 квадратних метра. А самі приміщення, відповідно, поділяються на: магазин (242,6 кв м), майстерня (52,9 кв м), прохідна (19,5 кв м), гараж (168,8 кв м), склад (409,3 кв м), ще один склад (243,8 кв м), приміщення бібліотечного колектора (1158,1 кв м), щитова (34 кв м), сарай (17,9 кв м), вбиральня (5,3 кв м).


Скільки ж коштують подібні приміщення, коли їх продавати за ринковою ціною? З цього приводу ми, традиційно, переглянули оголошення про продаж нежитлової нерухомості на сайті OLX. Так от, нежитлове приміщення, площею вдвічі менше, ніж відчужене у територіальної громади, в жахливому стані (див. фото) та аж за 15 км від міста Кропивницький, продають за майже мільйон гривень, що, фактично, на 200 тис дорожче, ніж продано «Бібліотечний колектор». 


Приміщення в місті Кіровограді по вул. Пацаєва, площею в п’ять разів меншою, продають вже за приблизно 3,5 млн. грн. І це всього-навсього цех колишнього заводу «Друкмаш». Навіть, у майже рідному для голови Кіровоградської обласної ради Олександра Чорноіваненка Новомиргороді, що зовсім далеко від Кіровограда, нежитлову будівлю зі складськими приміщеннями продають за майже 2,5 млн. грн. 


З огляду на вище викладене, навіть без висновків експертів чи правоохоронних органів добре видно, що майно територіальної громади було продане за дуже заниженою ціною. І, очевидно, що хтось з посадовців обласної ради сприяв цьому не безкоштовно. Обурює також те, що це далеко не перший подібний випадок і можна з впевненістю говорити, що в цій структурі це поставлено на потік. З цього приводу ми направляємо інформаційний запит до Генеральної та Кіровоградської обласної прокуратур. Про відповіді цих структур та перебіг подій навколо цієї ситуації ми інформуватимемо на сайті «Кіровоград24».    

         


51144Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

rew20 липня 2016 09:42
0
ворье обыкновенное
Відповісти
Ирина30 січня 2017 18:18
0
У Дмитриева Виталия и его фирмы УкрВест сплошные схемы как добить и разграбить страну.Цепочка простая: нотариус Новикова-Тюртюрбек сбрасывает на почту УкрВест информацию об арестах на недвижимость,интересные объекты сразу толкают нужным людям через СЕТАМ(товарная биржа Кировограда).В аукционе участвует пару своих человек(не один выгодный объкт не выставляеться открыто),зачастую Дмитриев и еще кто-то из своих (Губарев Дмитрий,Адвокат Стахеев,офисные работникии,как при покупке бывших общежитей возле летки по Добровольского 2. Ценну лота снизили до минимума,Победил Губарев Дмитрий и миллионый объект площадью 2000кв.м. приобретен за 300тыс.гривен,и сразу ставиться Дмитриевым на продажу на ОЛХ по цене 250 000 тыс.долларов,а вторая за 200000тыс.долларов. Можно подумать наша прокуратура не в курсе деребана недвижимости,земли. Почти все сливаеться и перепродаеться через УкрВест.Крышуют и делят деньги-это факт.Организаторы торгов арестованым имуществом Кировоградской товарной биржи в долях,устраивають фиктивные торги на подставных лиц и все объекты разгребают между собой за копейки. Выгодные схемки,а прокуратура тоже в долях,раз все бегают на свободе и аресты на объекты не накладывают.Сейчас за копейки пойдет гостиница "Турист".Хотите за 6000тыс.гривен такую громадину и я хочу.
Відповісти
Ирина30 січня 2017 18:34
0
Достаточно посмотреть протоколы торгов Кировоградской товарной биржи и ночные сделки у нотариуса Тюртюрбек-Новиковой и можно открыть не одно уголовное дело.Дмитриев Виталий и его офис УкрВест прокручивает много криминальных схем и уже много лет и все это под боком у милиции,прокуратуры. Решили переплюнуть Януковича!под девизом:"Добей страну - смени флаг и Родину!"В долях Стахеев,Губарев,Владов,Марьян Линевич,Шинкарев и др.
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: