Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: надзвичайні події
Автор:
Дата: 12 лютого 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/incidents/2013/02/12/tsisterna-z-kisnem-perekinulasja-nepodalik-kirovograda.htm
надзвичайні події, 12 лютого 2013

Цистерна з киснем перекинулася неподалік Кіровограда

На автошляху"Стрий-Кіровоград-Знам’янка" у Кіровоградському районі сталося перекидання цистерни. Про це повідомляють Українські Національні новини із посиланням на управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Кіровоградській області.

На 719 кмавтошляху під час руху вантажного автомобіля “КАМАЗ” сталося перекидання причепу, в якому знаходилося 6 тонн рідкого кисню. Підрозділами державної пожежно-рятувальної частини № 4 та державної пожежно-рятувальної частини № 6 м.Кіровограда надано допомогу по підняттю та прибиранню причепу з дороги. 

У повідомленні, на жаль, не говориться, чи стався витік  рідкого кисню, а це дуже важлива інформація, адже рідкий кисень є потужним окислювальним агентом: органічні речовини згоряють в його середовищі з великим виділенням тепла. Деякі з речовин, в тому числі нафтопродукти та асфальт, будучи просоченими рідким киснем можуть непередбачувано вибухати. Рідина активно використовується в космічній і газовій галузях, при експлуатації підводних човнів, в медицині. 

Загалом рідкий кисень - не токсичний продукт, але при роботі з ним повинні використовуватися захисні засоби, що оберігають від можливого обмороження. Крім того це дуже пожежонебезпечний і навіть вибухонебезпечний продукт в контакті з органічними речовинами при наявності навіть невеликого теплового імпульсу. Різке стиснення органічного матеріалу, просоченого рідким киснем (наприклад, при падінні), або контакт кисню з мастилами може викликати вибух. Зварювальні та ремонтні роботи в ємностях і приміщеннях, де зберігається рідкий кисень, повинні проводитися тільки після двох - тригодинного провітрювання теплим повітрям (70-80°С).

5076Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: