Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Головне управління ДПС у Кіровоградській області
Дата: 25 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2021/11/25/pro-odnorazove-spetsialne-dobrovilne-deklaruvannja-rozpovili-u-podatkovii.htm
економіка, 25 листопада 2021

Про одноразове (спеціальне) добровільне декларування розповіли у податковій

Головне управління ДПС у Кіровоградській області


В пресцентрі Головного управління ДПС у Кіровоградській області начальником обласного управління ДПС Олександром Дозорцем проведено пресконференцію на тему «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування». Також у заході взяла участь начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Інна Твердохліб. 


Олександр Дозорець розповів, що з 1 вересня поточного року розпочалась кампанія одноразового добровільного декларування, яка триватиме до 1 вересня наступного року.


«Спеціальному декларуванню підлягають будь-які активи фізичної особи, які були одержані за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори станом на 1 січня 2021. Головною відмінністю такого декларування є принцип самовизначення. Тобто, кожна людина для себе самостійно визначає, чи приймати участь у декларуванні. Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування», – наголосив очільник обласного податкового відомства.


Інна Твердохліб, у свою чергу, відмітила, що скористуватися добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування.


Начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб зупинилась на ставках збору.


Так, ставка 2,5 % – ставка збору, яка застосовується до доходу фізичної особи у разі придбання державних облігацій з терміном обігу понад 365 днів;


5 % – ставка збору, яка застосовується до доходу у вигляді валютних цінностей, банківських металів, рухомого та нерухомого майна, розміщених на території України.


9 % – ставка збору – для валютних цінностей, розміщених за межами України.


Також вона звернула увагу на те, що тимчасово, з 1 вересня до 1 березня 2022 року, для іноземних валютних цінностей діє ставка – 7 %.


Фахівець зазначила, що одним із принципових моментів одноразового добровільного декларування доходів є те, що податкова служба не перевіряє джерело походження доходів.


«Податкова служба не має права вимагати ніяких додаткових документів. Крім камеральної перевірки декларації на наявність логічних та арифметичних помилок ніяких інших перевірок поданої звітності податкова служба не проводить. Для зручності, декларація подається до податкової служби виключно в електронному вигляді через електронний кабінет платника податків. В одноразовій декларації для різного типу активів передбачено свій окремий розділ», – резюмувала Інна Твердохліб.


Завершуючи захід, Олександр Дозорець звернув увагу присутніх журналістів на те, що повна та вичерпна інформація щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування міститься на субсайті ГУ ДПС у Кіровоградській області та на офіційному вебпорталі ДПС України в однойменному банері. Там же можна ознайомитися з переліком відповідальних осіб від обласного управління ДПС, які надають консультаційну допомогу щодо податкової амністії.



12853Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: