Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор:
Дата: 10 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2019/12/10/oleksandr-milto-industrialni-parki-tse-chi-ne-edinii-dievii-instrument-dlja-ekonomichnogo-stribka-.htm
економіка, 10 грудня 2019

Олександр Мільто: «Індустріальні парки – це чи не єдиний дієвий інструмент для економічного стрибка»


Український Уряд протягом наступних п’яти років планує реалізувати складні реформи та досягти зростання економіки країни мінімум на 40%. Для досягнення цих цілей потрібна реалізація сучасної промислової політики, що буде спрямована на створення в регіонах України промислових еко-систем з використанням сучасних технологій та інновацій. Задля обговорення перспектив подальшого розвитку країни Торгово-промислова палата, спільно з Міністерством економіки, іншими органами виконавчої влади, міжнародних організацій (UNIDO, GIZ) та ділових кіл, місцевих органів влади, інвесторів, керівників зацікавлених громад та індустріальних парків, провела комплексний захід «Українські індустріальні дні».


Олександр Мільто, голова громадської організації «Агентство Розвитку Територій», якого було запрошено на Форум, як члена Торгово-промислової палати Кіровоградщини, розповів, які зміни чекатимуть країну в промисловій та економічній галузі в найближчі роки. 


Пане Олександре, яка головна мета Форуму, що відбувся в Києві?

О. Мільто: Форум було зібрано заради обговорення стратегій для взаємодії влади та бізнесу щодо побудови в Україні інноваційної промислово-аграрної моделі економічного розвитку. Опираючись на досвід сусідніх країн, ми маємо постійно розкривати потенціал індустріальних парків та еко-парків, що безпосередньо впливатиме на економічний та промисловий розвиток країни. Особлива увага має бути приділена практичним питанням удосконалення законодавства в цій сфері, досвіду регіонального та місцевого розвитку індустріальних парків, можливостям вирішення актуальних питань з фінансування проектів ІП та надання допомоги з підключенням до інженерних мереж та розбудови транспортної інфраструктури, використання коштів Державного фонду регіонального розвитку, залучення приватних інвестицій в інвестиційні проекти ІП, тощо.


Як на все це можуть вплинути індустріальні парки?

О. Мільто: На сьогоднішній день, індустріальні парки – це чи не єдиний дієвий інструмент для економічного стрибка, як на окремих територіях, так і країни в цілому. Адже це, перш за все, створення нових робочих місць та сплата податків. А при правильному підході, це ще й дуже швидко реалізовані інвестиційні проекти, створені промислові виробництва. Я зазначу, що з-поміжбагатьох регіонівУкраїни, ми маємо три області, де, до сих пір, не створено жодного індустріального парку. До них належитьі Кіровоградська. І справа точно не тому, що у нас життя на високому рівні..!



Що потрібно, аби подібні проекти були реалізовані в Кіровоградській області?

О. Мільто: Щоб такі проекти були реалізовані ефективно, необхідна підтримка влади, інвестор, управляюча компанія і величезне бажання керівництва громади, на території якої реалізовується проект. Необхідна також достатня кількість робочої сили. Картинка щодо нашого регіону зрозуміла, чи не так? Лише 6 індустріальних парків із 42 зареєстрованих в Україні, називалися спікерами Форуму «живими». Тобто це ті, де є розвиток, заходять інвестори і є відчутний економічний ефект. В Туреччині, до прикладу, на сьогодні збудовано 300 діючих індустріальних парків.


Чи достатньо нині досвідчених спеціалістів, які здатні реалізовувати подібні проекти?

О. Мільто:Досвід з реалізації великих девелоперських проектів з метою розвитку територій у нас величезний. Та й загалом в Україні, ініціативних і професійних кадрів достатньо. Багато з них були учасниками панельних дискусій на Форумі.


Що дасть Кіровоградщині створення індустріальних парків?

О. Мільто: Я хочу підкреслити, що для такого регіону, як наш, створення навіть одного індустріального парку чи, тим паче, кількох – це єдиний шлях до різкого збільшення кількості робочих місць,  дохідної частини бюджетів та стабілізації економіки регіону.


 Чи є, на даний момент, в Україні умови для створення і розвитку індустріальних парків?

О. Мільто: Станом на сьогодні в Україні відсутня збалансована та унормована на середньострокову перспективу промислова політика, про що свідчать офіційні статистичні дані. Саме тому Указом Президента України «Про цілі сталого розвитку України на період до 2030 року» одним із напрямів визначено створення стійкої інфраструктури, сприяння всеохоплюючої і сталої індустріалізації та інновацій. Але досягнення таких цілей потребує практичного втілення з боку Уряду та органів виконавчої влади.


Що ще обговорювали на Форумі?

О. Мільто: Обговорювали проблеми, що заважають створювати промислові зони, високу вартість будівництва інженерних мереж, недостатню підтримку держави та багато іншого. А на окремих панельних дискусіях аналізували досвід створення міжнародних індустріальних парків.  Представники багатьох країн ділилися власним досвідом, давали рекомендації і наголошували, що в Україні є дуже багато можливостей, які ми просто зобов’язані використовувати.


Пане Олександре, чи потрібні в Україні подібні Форуми, наскільки вони є ефективними?

О. Мільто: Звісно, потрібні! Такі платформи збирають до купи спеціалістів у різних галузях, які ведуть конструктивний діалог, черпають досвід, знаходять необхідні контакти, діляться ідеями та знаходять підтримку. Це ефективний діалог між бізнесом і представниками влади для вирішення актуальних питань щодо подальшого промислового розвитку країни.


3015Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: