Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Управління інформаційної політики
Дата: 19 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2018/11/19/rahunkova-palata-zasvidchue-zrostannja-rizikiv-vtrati-naukovogo-potentsialu-v-agrarnomu-sektori.htm
економіка, 19 листопада 2018

Рахункова палата засвідчує зростання ризиків втрати наукового потенціалу в аграрному секторі

Управління інформаційної політики


Рахункова палата засвідчує зростання ризиків втрати наукового потенціалу в аграрному секторі економіки країни. Про це йдеться у Звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих Міністерством аграрної політики та продовольства України на дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки у сфері розвитку агропромислового комплексу. Результати аудиту, відповідальним за проведення якого був член Рахункової палати Віктор Богун, затверджено на засіданні Рахункової палати.


Зокрема, упродовж 2016—2017 років та I півріччя 2018 року граничний обсяг бюджетних призначень на дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки у сфері розвитку агропромислового комплексу становив лише 40 відсотків потреби. Мінагрополітики використало за цей період          315 млн грн, більш ніж половина з яких – кошти загального фонду державного бюджету. При цьому Міністерство не визначало стратегічних цілей, завдань, напрямів і пріоритетів розвитку діяльності наукових установ, які належать до сфери його управління. Не планувались Міністерством і видатки на матеріально-технічне забезпечення наукових установ.


Аудитори переконані, що зазначене вказує на зростання ризиків втрати наукового потенціалу в секторі АПК (за умов, коли частка агропромислового комплексу у зведеному бюджеті України впродовж останніх років в середньому становить 12 відсотків, а у товарній структурі експорту – понад третину).


Упродовж цього періоду Міністерство здійснювало видатки на проведення досліджень, прикладних наукових та науково-технічних розробок у сфері розвитку АПК, які виконувалися науковими установами та їх філіями (центрами), що належать до сфери його управління. Зокрема, такі видатки спрямовувались Українському науково-дослідному інституту продуктивності агропромислового комплексу та його 5 зональним та 20 регіональним науково-дослідним центрам (11,6 відс.), Державній установі «Інститут охорони ґрунтів України» та його 23 філіям (56,9 відс.) і двом державним науковим установам – Українському науково-дослідному інституту прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого та його 3 філіям (27,5 відс.), Українському науково-дослідному інституту спирту і біотехнології продовольчих продуктів (4 відс.). Водночас належного внутрішнього контролю не забезпечено ні головним             розпорядником — Мінагрополітики, ні розпорядниками нижчого рівня. Через це близько 160 млн грн використано з недотриманням нормативно-правових актів. Під час аудиту виявлено ознаки кримінальних правопорушень та прийнято рішення повідомити про це Генеральну прокуратуру України з направленням відповідних матеріалів.


Рахункова палата рекомендує Мінагрополітики поліпшити ефективність використання коштів держбюджету, які спрямовуються на дослідження та наукові розробки, попри обмежені ресурси, якісно застосовувати у практичній діяльності результати досліджень.


У рекомендаціях Рахункова палата також наголошує на необхідності вжиття Мінфіном та Мінагрополітики заходів для належного бюджетного фінансування наукових установ, які знаходяться у сфері управління Мінагрополітики, за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, що забезпечувало б їх основну діяльність та виконання окремих наукових і науково-технічних програм, проектів, а також отримання грантів в установленому порядку.


Відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати надіслано Кабінетові Міністрів України.


Рахунковою палатою рекомендовано Кабінетові Міністрів України заслухати на засіданні звіт керівника Мінагрополітики з цього питання з метою удосконалення державного управління у сфері наукової і науково-технічної діяльності АПК, оптимізації видатків державного бюджету, у тому числі шляхом визначення альтернативних загальному фонду державного бюджету джерел фінансування державних наукових установ, які належать до сфери управління Міністерства.


Звіт та рішення Рахункової палати направлені Мінагрополітики для усунення виявлених порушень і недоліків. Крім того, документи будуть розміщені на офіційному веб-сайті Рахункової палати.



2383Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: