Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Олександра Левіна, спеціально для "Kirovograd24"
Дата: 18 липня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2018/07/18/jak-kerivnik-kirovogradgazu-gladkii-z-poganenkogo-aktora-pismennikom-stav.htm
економіка, 18 липня 2018

Як керівник «Кіровоградгазу» Гладкий з поганенького актора письменником став

Олександра Левіна, спеціально для "Kirovograd24"

Ми неодноразово писали про гучні події пов’язані з минулим опалювальним сезоном 2017-2018 років. Одноосібні і неоднозначні дії голови правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого поставили місто Кропивницький на грань надзвичайної ситуації. Фактично, за його вказівкою десятки шкіл, дитсадків, лікарень інших об’єктів соціальної сфери, сотні житлових будинків посеред зими були щонайменше двічі відключені від тепла. Своєю зухвалою поведінкою Гладкий показував, що йому киянину, все рівно чи замерзне Кропивницький, для нього головне – цифри в балансі. Його дії так обурили містян, що вони кілька разів штурмували приміщення «Кіровоградгазу». Гладкий від страху нагнав тітушок і заварив входи металевими гратами. Проти зухвалого київського «варяга» об’єдналися всі: і обласна і міська влада, і народні депутати, і місцеві депутати від всих політсил, і теплогенеруючі підприємства, і громадські активісти, і журналісти, і прості жителі. Міський голова Андрій Райкович, навіть, прийшов у прямий телеефір до Гладкого з двома десятками містян, яким відлючили тепло, чим неабияк налякав керівника «Кіровоградгазу». Але той опалювальний сезон, слава Богу, скінчився і розпочалася підготовка до нового. І пан Гладкий розпочав його з того, що опублікував оповідання під назвою «Ризики майбутнього опалювального сезону, або Чи будемо з теплом?», де за висловом автора цього опусу «на пальцях» вирішив пояснити місту, що не збирається припиняти його «кошмарити» і в наступному опалювальному сезоні. Спробуємо і ми проаналізувати «кіровоградгазівські» тексти.



 



Починають своє оповідь газовики наступним: 


«Опалювальний сезон 2017/2018 в Кропивницькому був складним. Двічі за зиму на кілька днів без тепла залишалися житлові будинки, школи, дитячі садки. Без тепла, але не без газу!»


Звучить, як відверте знущання. Користуючись термінологією самих авторів хочеться «на пальцях» пояснити пану Гладкому, що в цьому випадку без газу немає тепла.


«Яка роль «Кіровоградгазу» в теплозабезпечення області? Не всі це розуміють, тому варто пояснити. Облгаз - це «перевізник». Є продавець - НАК «Нафтогаз України» і покупець - ТКЕ (підприємства, які постачають тепло). Між ними існують певні домовленості. Тепер - «на пальцях». Певний продавець товару знаходиться на одному краю країни (НАК «Нафтогаз»). На іншому є покупець, який хоче купити товар (ТКЕ). Природно, їм потрібен перевізник (машина для доставки, якщо вже зовсім просто), і це облгаз. Покупець, замовляючи товар (газ, в нашому випадку), укладає з продавцем договір, домовляється про порядок погашення боргів і надає гарантію від банку про платоспроможність. Зробивши ці три чарівні кроки, покупець отримує довгоочікувану номінацію, і це зелене світло для перевізника-облгазу: товар можна доставляти.


Якщо ці три чарівних кроки не зроблено - продавець не дає покупцеві номінацію, і це червоне світло для перевізника-облгазу: товар не доставляти! У перевізника (облгазу) є обов`язки перед продавцем («Нафтогазом»). У разі непідтвердження покупки, він не може віддати товар (газ)».


Від самого початку цього «роз’яснення» видно невисокий рівень підготовки його авторів. У зазначених правовідносинах теплогенеруючі підприємства є покупцями, ПАТ «НАК «Нафтогаз України» - продавцем, ПАТ «Укртрансгаз» - перевізником або транспортуючою організацією, а ВАТ «Кіровоградгаз» - віддає  чужий товар (природний газ), доставлений ПАТ «Укртрансгаз», покупцю. Для кращого розуміння статусу ВАТ «Кіровоградгаз» у описаних вище правовідносинах, ВАТ «Кіровоградгаз» - це фактично оператор, який лише віддає товар у руки покупцю і отримує за цю послугу грошові кошти. Якщо продавець беззаперечно відпустив товар, транспортуюча організація доставила цей товар, то яке право має оператор не віддавати цей товар покупцю?


«Сезон закінчився. Уже в травні почалася перша хвиля «листів щастя» на адресу ТКЕ. Листи-попередження отримали всі тепловики, мерія Кропивницького і облдержадміністрація. У листах містилася інформація про те, як підприємства ТКЕ закінчили сезон, який рівень розрахунків, які заборгованості. Згідно з листами, два підприємства ТКЕ Кіровоградської області («Теплоенергетик» та «Кіровоградтепло») мають неврегульовані обсяги газу з послуг балансування. Це газ, який «Теплоенергетик» відібрав у жовтні, а «Кіровоградтепло» - в жовтні, листопаді та грудні (пам`ятаєте - на червоне світло світлофора відібрали оплачений іншими покупцями газ)».


Якщо ви ще не перестали зачитуватися літературними обертами авторів, то нагадаємо, що ми цитуємо офіційний сайт ВАТ «Кіровоградгазу», а не місцевого мало талановитого письменника. По суті цієї цитати: отримання номінації на постачання природного газу безпосередньо визначено нормами чинного законодавства, а також відповідними господарськими договорами. Однак тим же самим законодавством роз’яснена і процедура постачання природного газу у випадку відсутності номінацій, тобто небалансу природного газу. Так, у випадку відсутності номінацій, ВАТ «Кіровоградгаз» зобов’язаний вжити заходів для врегулювання небалансу природного газу. І лише, якщо після вжиття таких заходів небаланс природного газу ВАТ «Кіровоградгаз» не буде врегульовано, можна ставити питання про подальшу компенсацію неврегульованого небалансу. Питання щодо компенсації неврегульованого небалансу повинно вирішуватися виключно між постачальником природного газу ПАТ «НАК «Нафтогаз України» та теплопостачальною організацією. Питання щодо несанкціонованого відбору природного газу у жовтні-грудні 2017 року залишається відкритим і крапка у цьому буде поставлена виключно рішенням суду. Оскільки НКРЕКП, досліджуючи правовідносини у зазначений період між усіма суб’єктами газопостачання, дійшло до висновку про порушення ПАТ «Укртрансгаз» та ВАТ «Кіровоградгаз» процедури врегулювання небалансу природного газу.


«Громадські діячі та представники влади в своїх аргументах проти відключення від газу підприємств ТКЕ посилалися на постанову Кабміну. Дійсно, в Законі України «Про теплопостачання» до червня 2015 року діяла пряма заборона на відключення газу в опалювальний період. Це було раніше. Але останнє розпорядження (не постанова і не закон!) з цього питання звучить інакше: облгазу «забезпечити розподіл». Раніше було конкретно: «забороняється припиняти газопостачання підприємств ТКЕ». У цьому, останньому, документі значиться, що «органи місцевої влади зобов`язані контролювати розрахунки підприємств ТКЕ з постачальником» і в разі потреби допомагати. При виконанні умов - повних розрахунків - передбачається отримання номінацій. І, відповідно, «Кіровоградгаз» зобов`язаний забезпечити розподіл газу, підтвердженого номінацією».


Відповідно до п. 1 розпорядження Кабінету Міністрів України №720-р від 4 жовтня 2017 року «Деякі питання опалювального сезону 2017/18 року» ПАТ «НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз» та ВАТ «Кіровоградгаз» зобов’язані забезпечити протягом опалювального сезону 2017/2018 року безперебійне постачання природного газу виробникам теплової енергії в рамках виробництва теплової енергії для бюджетних установ, релігійних та інших організацій, надання послуг з опалення населенню. ПАТ «НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Укртрансгаз» свої зобов’язання, визначення розпорядження КМУ виконали, будь-яких заходів щодо припинення чи обмеження постачання природного газу ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» і КП «Теплоенергетик» не вживали, однак ВАТ «Кіровоградгаз» порушив вимоги розпорядження КМУ та не забезпечив безперебійне постачання природного газу теплогенеруючим підприємствам міста. Більше того на власний розсуд припинив розподіл природного газу на опалювальні котельні, чим створив надзвичайну ситуацію в межах міста, порушивши, крім зазначеного розпорядження КМУ також методику визначення технологічного мінімуму споживання природного газу для об'єктів у сфері теплопостачання, затверджену Постановою Кабінету міністрів України від 13 листопада 2013 року №886, численні рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Міської ради міста Кропивницького та рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кіровоградської облдержадміністрації.   


«На початку року, в самий розпал опалювального сезону, Олександр Гладкий заявляв: «Відповідальність за те, що відбувається в сфері ЖКГ, лежить на плечах місцевих органів влади. Від моторності і бажання щось покращувати в своїй роботі в існуючих правових рамках залежить життя і нормальне функціонування 250-тисячного обласного центру. Ми в цьому процесі - партнери мерії Кропивницького та інших міст, селищ, сіл нашої області». Але прагнення до діалогу і партнерства виявилося одностороннім».





Те що Гладкий «парубок моторний», він і справді довів в минулому опалювальному сезоні, коли відключав котельні. Та й про одностороннє прагнення до діалогу теж вірно написано. Керівник «Кіровоградгазу» діалогу всіляко уникав втікав, не брав телефон, ховався в кабінеті, загратовував входи. А коли все ж виходив «в люди», то проявляв свій акторський талант, не чуючи аргументів та ігноруючи незручні питання. Тепер от в письменники подався.


Робіть висновки самі. Тепла вам і вашим родинам! 




3670Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: