Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Надія Ухаліна, "Кіровоград24"
Дата: 26 червня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2018/06/26/v-odesi-obgovorili-rezultati-opituvannja-pro-obiznanist-naselennja-schodo-sistemi-garantuvannja-vkladiv.htm
економіка, 26 червня 2018

В Одесі обговорили результати опитування про обізнаність населення щодо системи гарантування вкладів

Надія Ухаліна, "Кіровоград24"

           


21 червня, в Одесі, відбулася презентація та обговорення результатів опитування «Обізнаність споживачів фінансових послуг України про систему гарантування вкладів – 2017», проведеного за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору». На захід було запрошено представників ЗМІ з Вінницької, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.


Проект «Трансформація фінансового сектору» - це чотирирічна програма (жовтень 2016р. – грудень 2020 р.), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та виконується компанією DAI Global LLC (DAI). Партнерами DAI у впровадженні Проекту є компанія «Ernst & Young» та Український жіночий фонд.


Метою проекту є перетворення фінансового сектору України на прозору, справедливу та диверсифіковану систему, яка підтримує підприємства всіх розмірів та слугує потребам громадян. Проект підтримує реформування фінансового сектору в Україні.


Система гарантування вкладів в Україні існує майже двадцять років, упродовж яких зазнала змін у таких аспектах: розмір гарантованої суми з 500 грн у 1998 році зріз до 200 тис грн з 2012 року; розширено функції з «виплатної каси» до «мінімізатора збитків»; еволюціонував порядок виплати гарантованої суми тощо.


Дослідження показало, що про існування Фонду знають 52%, тоді як 40% взагалі нічого не чули про фонд. Абсолютна більшість опитаних – 79% - зазначили, що їм бракує інформації про систему гарантування. Водночас 22% жителів України висловлюють своє небажання отримувати нову інформацію та набувати додаткових знань про систему.


«Фонд гарантування вкладів фізичних осіб – державна організація, створена у 1998 році з метою гарантування повернення вкладникам коштів та виведення неблагонадійних банків з ринку», - говорить Людмила Шапран – провідний фахівець відділу зв’язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонд гарантування.


Опитування проходило у формі інтерв’ю. У кожного респондента брали інтерв’ю, у середньому впродовж 20 хвилин. Вибірка становить 2006 респондентів з усієї країни, крім Донбасу та Криму, похибка – не більше 2,2%.


«У звіті ми можемо побачити, що на показник рівня обізнаності впливає належність до населених пунктів. Тобто, якщо люди у селі не мають доступу навіть до банкоматів, то навряд чи вони володіють інформацією про систему гарантування вкладів», - каже Олеся Шніцер – провідний професіонал відділу зв’язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонд гарантування.


Є дві основні причини, чому люди не вкладають гроші у банк:


  1. зубожіння – людям немає чого вкладати;
  2. недовіра до банків.

Фонд гарантування вкладів відшкодовує одній особі з одного банку максимально 200 тис грн. Це стосується усіх банків, окрм Ощадбанку. На сьогоднішній день Фондом виплачено більше 88 млр грн.


«Звичайно, 200 тис грн недостатньо для того, аби повністю покрити заборгованістю банків перед вкладниками. Ми прагнемо надалі зробити цю суму більшою. На сьогоднішній день це – одна з найголовніших, поставлених нами цілей, наряду з виведенням з ринку ненадійних банків», - розповів Андрій Оленчик – заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.


Загалом, у порівнянні з результатами дослідження у 2015 році, зросла частка респондентів, які заявили, що знають про наявність гарантії повернення банківських вкладів у випадку неплатоспроможності банку з 67% у 2015 році до 73% у 2017 році.


4287Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: