Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор:
Дата: 1 грудня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2016/12/01/hto-poturbuetsja-pro-energoefektivnist-v-kropivnitskomu-.htm
економіка, 1 грудня 2016

Дискусія про енергоефективність в Кропивницькому

Кілька десятків молодих людей, чотири спікери та питання, що є нагальними для кожної людини - такий рецепт успішної дискусії. Поговорити на тему «Хто потурбується про енергоефективність в Кропивницькому?» до Прес-клубу реформ запросило молодих кропивничан і кропивничанок Представництво Європейського Союзу в Україні.

Чи є альтернатива такому заощадженню енергії як холодні аудиторії в університетах? Альтернативні види палива: солома, дрова, тирса, тріска – повертаємось у середньовіччя? Чи може молодь впливати на зменшення споживання енергоносіїв? Ці та інші питання обговорювали гості дискусійного клубу.

 Світлана Бондарчук, Заступниця керівника ГО “Еко-альянс 4.0”, член Громадської ради при Держеконіспекції України, кандидат біологічних наук говорила про зменшення впливу на навколишнє середовище. Нові технології та зменшення бездумного споживання енергоносіїв - важливий крок на шляху до очищення та збереження лісів та річок. Наприклад, сонячна енергія є чистим джерелом, проте варто контролювати і виробництво і утилізацію сонячних панелей, адже саме ці процеси можуть сановити потенційну загрозу довкіллю.

Змінювати існуючий стан речей в силах молоді, певнений Олександр Гавриленко, Голова громадської ради при Кіровоградській ОДА. В області є успішні приклади роботи громадських організацій, спрямованої на зеберження довкілля, влада мало-по-малу дослуховується до вимог громадськості, а можливостей для цього з кожним роком все більше. "Відкрита до діалогу Громадська рада при ОДА, створюється Молодіжний парламент області, навіть на рівні профкомів у вишах можно і треба робити бодай невеличкі, але дуже важливі кроки", - зазначив він.

Багато проектів та ініціатив екологічного спрямування започатковані в області Євроклубами. Розповідала про них Олена Арутюнян, Голова Ради євроклубів Кіровоградщини. Школярі і студенти можуть і мають виховувати у свої товарищів енергоефективні звички та впливати на дорослих, наприклад, на своїх батьків.

Про те, як запровадження нових технологій сприяє зменшенню споживання енергії говорив Михайло Сафонов, начальник відділення збуту ТОВ "УДЕН-УКРАЇНА" - виробника сучасних високотехнологічних опалювальних приладів. Заміна старого обладнання новим забезпечує чималу економію, а якщо доповнювати сучасні обігрівачі програматорами можна досягти суттєвого рівня зменшення енергоспоживання.

Було про що розповісти і молоді. Наприклад, чи знали ви, що існують розумні лампи, інтенсивність освітлення яких можна регулювати дистанційно? Або про те, що не обов'язково підвищувати температуру, а корисно і смачно "догріватися" зігріваючим чаєм? Власне, підсумок дискусії не був сюрпризом, але ще раз підкреслив важливість розмови на цю тему: турбуватись про енергоефективність маємо передусім ми самі.


Дискусійний клуб проводився в рамках інформаційного проекту «ЄС: вибір молодого покоління України"який спрямований на поширення інформації про ЄС та процеси євроінтеграції України. Цього року особлива увага приділена темам енергоефективності та енергозбереження. 


3218Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: