Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Економічна правда
Дата: 5 липня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2016/07/05/znizhennja-aktsizu-na-vzhivani-inomarki-naskilki-podeshevshajut-avto-i-dlja-kogo.htm
економіка, 5 липня 2016

Зниження акцизу на вживані іномарки. Наскільки подешевшають авто, і для кого

Економічна правда


Що трапилося?


31 травня Верховна Рада ухвалила законопроект №3251, який передбачає істотне зниження акцизного збору на імпортні автомобілі вже з 1 липня 2016 року.


За законопроект проголосували 237 народних депутатів.


Наскільки істотне?


За словами депутата Єгора Соболєва, ціна на б/в автомобілі знизиться на 3-8 тисяч євро.


В цілому ж, все залежить від об'єму двигуна. Наприклад, для авто з об'ємом двигуна 1000 кубометрів акциз знизиться з 1,36-1,76 євро до 0,063 євро за кубометр, тобто, в 28 разів.


Для розмитнення автомобіля з двигуном 1 л знадобиться заплатити 63 євро замість 1761 євро, для розмитнення дволітрового авто, потрібно буде заплатити 534 євро замість 4882 євро.


І що, я зможу купити будь-який автомобіль?


На жаль, ні. По-перше, нові акцизи не поширюються на старі авто, випущені до 1 січня 2010 року.


По-друге, зниження акцизів не поширюються на авто, яке не відповідає екологічному стандарту Євро 5, який вводиться в дію в Україні в цьому році (вантажні автомобілі, що продаються в ЄС з жовтня 2008 року і легкові, що продаються з 1 вересня 2009 року).


По-третє, ставки акцизного податку, встановлені цим законом, не застосовуються для легкових автомобілів, якщо вони з країни, визнаної державою-окупантом і державою-агресором відносно України, або ввозяться з території держави-окупанта.


Тобто, жителям Ужгорода пощастило більше, ніж жителям Харкова.


А в Україні з'явиться багато дешевих авто в продажу?


Ні в якому разі. Може і з'явиться, але на ринок автомобілів це ніяк не вплине. 


Ставки не застосовуються на авто, які ввозяться на митну територію України особою для власного використання або на користь інших осіб за договорами купівлі-продажу, поставки, комісії, доручення, поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду у кількості понад один легковий автомобіль протягом календарного року. 


У разі відчуження протягом 365 днів з дня реєстрації транспортних засобів, при ввезенні яких були застосовані ставки нового акцизу, платник податку зобов’язаний буде сплатити акцизний податок за старим тарифом.


Таким чином, масового завезення дешевих авто в Україні чекати не варто.


І навіщо тоді таке треба?


По-перше, це допоможе легалізувати ті автомобілі, які до сих пір не розмитнені. У пояснювальній записці до закону сказано, що в 2014 році з метою транзиту на митну територію України переміщено 61496 транспортних засобів особистого користування, половину з яких можна було б офіційно оформити, якби не високі акцизи.


Так, автори закону очікують, що 4,5 тисячі авто, що відповідають стандарту Євро 5 і перебувають в режимі транзиту, принесуть до бюджету 300 мільйонів гривень у разі офіційного оформлення.


В цілому ж, автори законопроекту очікують до кінця 2016 року 1,2 мільярда гривень податкових надходжень, за рахунок "сприяння розвитку малого та середнього бізнесу, як на ринку автопродажів, так і за рахунок надання страхових послуг і послуг автомобільного сервісу".


Знижені акцизи будуть діяти завжди?


До 31 грудня 2018 року. Причому, виникає одна проблема - з 1 січня 2018 року, в Україні повинен бути введений стандарт Євро 6, що забороняє імпорт авто віком старше 3-4 років стандарту Євро 5. Тобто, в останній рік вибір автомобілів буде дуже обмежений.


Про них в новому законі навіть не згадується - мова йде тільки про бензинові і дизельні двигуни.


А як щодо електрокарів?


В кінці листопада 2015 року Верховна Рада вже скасовувала ввізні мита для електрокарів, що призвело до невеликого зниження цін на "зелені" автівки. Наприклад, Nissan Leaf з пробігом подешевшав не більше, ніж на 900 доларів.


Тоді ж парламентарії могли тимчасово звільнити електрокари від оподаткування ПДВ і акцизного податку, але потрібний законопроект необхідної кількості голосів не набрав.


Економічна правда


3435Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: