Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Прес-служба Держгеокадастру у Кіровоградській області
Дата: 15 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2016/03/15/u-kirovogradskii-oblasti-namagajutsja-stabilizuvati-situatsiju-u-naprjamku-nadannja-zemelnih-diljanok-uchasnikam-ato.htm
економіка, 15 березня 2016

У Кіровоградській області намагаються стабілізувати ситуацію у напрямку надання земельних ділянок учасникам АТО

Прес-служба Держгеокадастру у Кіровоградській області


Вчора, 14 березня, під час апаратної наради в Кіровоградській обласній державній адміністрації були актуальними питання стану надання земельних ділянок учасникам АТО. Виконуючий обов'язки начальника Головного управління Держгеокадастру в області Вадим Чувпило проінформував присутніх про стан їх вирішення в області.


Зокрема було зазначено, що Головним управлінням Держгеокадастру в Кіровоградській області з 29 лютого протягом двох тижнів вжито ряд заходів щодо стабілізації ситуації у напрямку надання земельних ділянок учасникам антитерористичної операції. Конфліктна ситуація, що мала місце на початку року і переросла у «солдатський бунт», склалася не безпідставно. Вона й нині потребує додаткового контролю та вжиття необхідних управлінських заходів.


«Зараз працює спеціально створена урядова комісія. По завершенні місячного строку відбудеться брифінг, під час якого буде поінформовано громадськість про результати моєї роботи на посаді в.о. начальника Держгеокадастру у Кіровоградській області», - зазначив керівник. 


За його словами, аби стабілізувати «вибухову» ситуацію, Головним управлінням разом з територіальними органами Держгеокадастру в області вжито ряд невідкладних заходів. 


Насамперед, це підвищення ефективності взаємодії з  місцевими органами виконавчої влади, місцевого самоврядування. Так, за їх участі здійснюється резервування земельних ділянок та їх відведення учасникам антитерористичної операції та сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції. (Станом на 29 лютого в резерві було 1244 га, наразі ця цифра зросла до 3023 га, і ще є передумови для її збільшення до 5 тис. га. Планується, щоб цей резерв поступово збільшувався.) Нині майже відсутні відмови місцевих рад з причини, що учасники  АТО не є мешканцями відповідних територій. Досить складна ситуація в  Кіровоградському районі, де такі земельні ділянки закінчилися і військові отримують земельні ділянки на інших територіях.


Також аналізується чисельність учасників АТО, що перебувають на сході держави й не реалізували свого права на отримання земельної ділянки, щодо прогнозових обсягів зарезервованої землі. Існує необхідність провести додаткове резервування земельних ділянок.  


По-друге, нарощування спеціалістами Держгеокадастру в області темпів розгляду наказів, що надійшли від учасників АТО.  Варто зауважити, що сьогодні працівники Головного управління працюють в посиленому режимі. «Наше завдання - ліквідувати прогалини в різних сферах роботи земельної служби регіону і в першу чергу - підвищити темп видачі наказів по передачі земельних ділянок учасникам АТО», - зазначив Вадим Чувпило. Тож враховуючи значне відставання в цьому напрямку, планується вийти на показник видачі мінімум 100 наказів на день. Заяви від таких громадян мають реєструватися в день надходження. Передбачено їх позачерговий розгляд.


Так, від початку року учасникам АТО видано 1258 наказів щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення. У період з 11 лютого по 26 лютого було видано 441 наказ: з яких 263 – дозволи на розроблення проекту землеустрою і 178 уже затверджені проекти. А з 29 лютого по 12 березня видано 741 наказ, де 534 – дозволи на розроблення проекту і 207 – затверджені проекти. Найбільше наказів видано на території Кіровоградського, Новгородківського, Олександрівського, Новомиргородського, Долинського, Добровеличківського районах. 


По-третє, проводиться конкретний аналіз причин кризи, що виникла з цих питань, і розглядаються шляхи попередження подібних конфліктних ситуацій у майбутньому. З цією метою посилюється співпраця з громадськими організаціями воїнів АТО, аби миттєво вирішувати усі наболілі проблеми, що виникають.


«Переконаний, що учасники антитерористичної операції, котрі зі зброєю в руках відстоювали територіальну цілісність держави, не повинні бути прохачами пільги стосовно першочергового відведення їм земельних ділянок. Це їхнє право, надане державою», -  наголосив він.



3126Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: