Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: сайт Кіровоградської ОДА
Дата: 7 вересня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2015/09/07/zarobitna-plata-v-agropromislovomu-kompleksi-na-kirovogradschini-zbilshilasja-na-700-grn.htm
економіка, 7 вересня 2015

Заробітна плата в агропромисловому комплексі на Кіровоградщині збільшилася на 700 грн

сайт Кіровоградської ОДА


Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко провів засідання "круглого столу", присвячене легалізації заробітних плат в агропромисловому комплексі. Він наголосив, що дане питання винесено на розгляд під час засідання "круглого столу" недарма, адже саме сільське господарство може стати підґрунтям для стабільності та покращення життя в регіоні. Агропромисловий комплекс, за словами голови ОДА, вже зараз займає 35% у валовому виробництві області. Завдяки високим врожаям аграрії мають достатні прибутки для посилення соціальної складової у роботі своїх підприємств.


Що стосується врожайності, Сергій Кузьменко зауважив, що результатом цьогорічної жнивної кампанії по ранніх зернових став 1 млн. 600 тис. тонн зібраного збіжжя. І це ще не межа, адже попереду збір пізніх зернових. Питання продовольчої безпеки регіону, як наголосив його очільник, повністю закрито. Зерна вдосталь для забезпечення не лише потреб області, а й для роботи на експорт – підкреслив він.

Деталізував структуру зібраного врожаю ранніх зернових директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Коренюк. Він повідомив, що пшениці зібрано 1 млн. 152 тис. тонни, ячменю – 420 тис. тонн, ріпаку – 50 тис. тонн і 29 тис. тонн – гороху, овса і жита. Найкращу урожайність цього року мали Олександрійський, Новоукраїнський та Петрівський райони.


Користуючись нагодою, Сергій Кузьменко подякував аграріям області за добру роботу і врожай.


А що стосується головної теми засідання, голова ОДА нагадав, що кожен голова райдержадміністрації під час свого призначення отримав завдання про підвищення заробітних плат в сфері АПК. Пройшло достатньо часу відколи це завдання постало, аби підбити перші підсумки його виконання. Як повідомив Сергій Кузьменко, заробітна плата в агропромисловому комплексі на Кіровоградщині збільшилася на 700 грн. Результатом керівник області задоволений, для області це 9 позиція в державі. Особливо голова ОДА відзначив 7 районів (Бобринецький, Гайворонський, Долинський, Олександрійський, Новомиргородський, Новоукраїнський, Добровеличківський), де заробітна плата сільгосппрацівників перевищила 4 тис. грн. "Попереду іще багато роботи. За прогнозами фахівців, АПК області має отримати 5 млрд. грн. прибутку за рік, тому можна і надалі витримувати динаміку зростання заробітних плат і рухатися до високих показників", - переконаний очільник області. Наразі середньомісячна зарплата в галузі АПК становить 3700 грн.


Окремо про проваджувану роботу з легалізації заробітних плат саме в сільському господарстві інформував в.о. начальника головного управління ДФС в області Олег Лічман. Він повідомив, що в агропромисловому комплексі Кіровоградщини працює понад 31 тис. осіб, фонд оплати праці для яких становить півмільярда гривень. За словами Олега Лічмана, від початку року легалізовано 1,3 млн.грн., що дало 200 тис. грн. додатково сплачених податків, і офіційно працевлаштовано більше восьми сотень осіб. Разом з тим в області зафіксовано 159 сільськогосподарських товариств, які сплачують 573 працівникам заробітну плату на рівні, а той нижче, мінімальної. Найбільше таких підприємств у Кіровоградському, Петрівському, Бобринецькому, Новомиргородському, Компаніївському та Олександрійському районах.


А опісля своїми проблемами із керівником області ділилися самі аграрії, як то кажуть, із перших уст. Скаржилися на складнощі в роботі в тваринництві, на що Сергій Кузьменко радив наполегливіше працювати над якістю продукції, що дозволить обирати для неї більш платоспроможного покупця. Прокоментував голова ОДА і питання навантаження на заробітні плати, на що також були нарікання. "Що стосується навантаження на заробітну плату, то важко не погодитися, що іноді аграріям треба заплатити податків і зборів в такому розмірі, як і сама заробітна плата. Уряд уже відпрацював кілька варіантів нового податкового кодексу. Ключові зміни полягатимуть в тому, щоб запропонувати підприємцям такі податки і збори, які б сприяли підвищенню заробітної плати, а не навпаки. Суттєво зменшаться відрахування і до пенсійного фонду. Це все ринкові рішення, які мають сприяти активнішому розвитку економіки", - зазначив Сергій Кузьменко.


Насамкінець голова ОДА наголосив, що агропромисловий комплекс має усі необхідні можливості і передумови для підвищення заробітних плат до рівня підприємств промисловості.


3362Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: