Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: сайт Кіровоградської ОДА
Дата: 15 квітня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2015/04/15/vsi-zvedeni-bjudzheti-oblasti-u-pershomu-kvartali-zabezpechili-vikonannja-zatverdzhenih-radami-pokaznikiv-po-dohodah.htm
економіка, 15 квітня 2015

Всі зведені бюджети області у першому кварталі забезпечили виконання затверджених радами показників по доходах

сайт Кіровоградської ОДА


Про це повідомив на  апаратній нараді директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Сергій Шеремет, зазначивши, що обсяг планованих на січень-березень доходів не лише виконано, а перевиконано порівняно з відповідним періодом минулого року.


В цілому по області до загального та спеціального фондів усіх рівнів надійшло 985,6 мільйона гривень податків і зборів, у тому числі до державного бюджету – 528,5 мільйона гривень, до місцевих бюджетів – 457,1 мільйона. Місцеві бюджети, зокрема, отримали додаткових коштів у сумі 89,6 мільйона гривень, тобто на 24,4% більше, ніж передбачалося.


Якщо ж співставити показники цьогорічних доходів з торішніми, то надходження до держбюджету зросли на 72,5 мільйона гривень, або на 15,9%, до місцевих бюджетів – на 91,3 мільйона гривень, або на 25%.


За словами Сергія Шеремета, з урахуванням запроваджених з 1 січня поточного року новацій у бюджетному законодавстві, основними бюджетоутворюючими доходами загального фонду місцевих бюджетів (загалом майже 85%) є податок на доходи фізичних осіб та місцеві податки і збори, включаючи плату за землю.


Відрахування по податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів склали 212,5 мільйона гривень (103,9% до планових обсягів). Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 20,3 мільйона гривень, або на 10,5%. Проте три території – Знам’янка, Кіровоград та Петрівський район – цей, досить важливий для своїх доходів, показник не виконали.


Місцевих податків і зборів у першому кварталі зібрано у сумі 124 мільйони гривень, що становить 133,8% до прогнозованих показників, і більше, ніж торік, на 33,3 мільйона гривень, або на 36,7%. Особлива увага у даному випадку приділяється платі за землю, зважаючи на те, що цей вид платежу займає найбільшу питому вагу (60% від загального обсягу) у складі місцевих податків і зборів. Як зазначив Сергій Шеремет, рівень виконання передбаченого на перший квартал обсягу надходжень склав 121,4%. Порівняно з 2014 роком є приріст у сумі 14,5 мільйона гривень, або на 23,8%. Разом з тим, не забезпечили заплановані показники по платі за землю у місті Світловодську та Новоархангельському районі.


Директор департаменту фінансів проаналізував і стан надходжень по нововведених до місцевих бюджетів доходах, зокрема, по акцизному податку з реалізації підакцизних товарів. Місцеві бюджети у січні-березні отримали 21,3 мільйона гривень цього платежу, або 87% від затвердженого річного обсягу у сумі 24,6 мільйона гривень. За підсумками першого кварталу 18 територій області із 25 виконали і перевиконали заплановані на 2015 рік показники з даного податку, що, на думку Сергія Шеремета, свідчить про можливість в подальшому збільшення обсягу доходів місцевих бюджетів за рахунок перегляду цих показників, оскільки реальні надходження податку очікуються у значно більших розмірах, ніж передбачається бюджетами. Тобто, території на перших порах дуже обережно підійшли до визначення планового обсягу нового джерела надходження.


Щодо трансфертів з державного бюджету (а це відповідні дотації і субвенції), то їх обсяг у січні-березні склав 911,8 мільйона гривень, або 66,6% від загальної суми дохідної частини до місцевих бюджетів. За рахунок цих коштів фінансувалася значна частина видатків. Порівняно з аналогічним періодом минулого року сума трансфертів, спрямованих до нашої області з державного бюджету, зросла на 124,2 мільйона гривень, або на 15,8%.


Стосовно видатків з місцевих бюджетів, то за перший квартал їх загальна сума становить 1 мільярд 303,9 мільйона гривень, що складає 21,8% до запланованого місцевими радами обсягу на рік. Як зазначив Сергій Шеремет, місцевими бюджетами в цілому забезпечено своєчасні розрахунки з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ: для цих потреб спрямовано 622,4 мільйона гривень. Станом на 1 квітня мала місце непрострочена кредиторська заборгованість з цих виплат за другу половину березня у сумі 42 мільйони гривень, на сьогоднішній день практично вся вона повністю виплачена. Поява такої заборгованості пов’язана з неритмічністю надходження трансфертів з державного бюджету в частині субвенцій як на освіту, так і на охорону здоров’я.


Є кредиторська заборгованість у сумі 21,2 мільйона гривень за спожиті бюджетними установами енергоносії та комунальні послуги. Вона також активно погашається, перш за все, за рахунок субвенцій, які надходять з держбюджету.


На заходи з виконання державних програм соціального захисту населення через систему надання пільг, субсидій та допомог у січні-березні було спрямовано субвенційних коштів з державного бюджету на загальну суму 341,4 мільйона гривень, що на 13,9 мільйона гривень, або на 4,2 % більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року. За рахунок цих коштів повністю забезпечено всі виплати соціальних допомог в межах того правового поля, яке існувало саме в першому кварталі.


– Хотів би акцентувати вашу увагу, – звернувся Сергій Шеремет до керівників територій, які перебували на онлайн-зв’язку, – на наявність у ваших бюджетах значних залишків коштів спеціальних фондів (це стосується фондів навколишнього природного середовища, земельних, дорожніх фондів). Ці кошти мають працювати, адже нагальних потреб дуже багато, зокрема постійно піднімається питання ремонту доріг, у тому числі комунальних.


Також директор департаменту фінансів наголосив, що актуальними й надалі залишаються питання контролю за виконанням дохідної частини місцевих бюджетів, своєчасної і в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та розрахунків за енергоносії. Також, на виконання доручення Кабінету Міністрів, у районах та містах необхідно провести відповідну роботу з органами місцевого самоврядування щодо необхідності внесення змін до місцевих бюджетів у зв’язку з тим, що є певне планове перевиконання дохідної частини. Але, звісно, це має бути зроблено за підсумками першого півріччя, як і передбачено Бюджетним кодексом.


Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко поцікавився у Сергія Шеремета, як виконується завдання уряду щодо оприлюднення на сайті обласної державної адміністрації інформації про те, як саме використовуються кошти, що збираються в області та надходять з державного бюджету, щоб люди чітко розуміли, куди ці кошти йдуть і на які потреби витрачаються.


Сергій Шеремет повідомив, що на сайті Кіровоградської облдержадміністрації створено спеціальний банер "Інформація про виконання обласного бюджету", який переспрямовує користувача на сайт департаменту фінансів, де інформація про стан надходження та використання коштів обласного бюджету, про стан надходження коштів до місцевих бюджетів оновлюється щотижнево. Відповідна інформація розміщується на сайтах райдержадміністрацій, міськвиконкомам також рекомендовано висвітлювати стан доходів та видатків як на обласному рівні, так і на рівні конкретної території.


Голова облдержадміністрації доручив керівнику департаменту фінансів тримати це питання на контролі і довести розпочату роботу до логічного завершення.


3619Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: