Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор:
Дата: 4 листопада 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2014/11/04/prodazh-zemelnoi-diljanki-vse-scho-potribno-znati-storonam.htm
економіка, 4 листопада 2014

Продаж земельної ділянки. Все, що потрібно знати сторонам

Земля – цінний ресурс, а тому багатьом цікаво дізнатися як ним ефективніше скористатися. І, якщо сільськогосподарські землі поки не беруть участі в обігу землі, то купівля-продаж земельних ділянок іншого призначення справа буденна.

Земельне законодавство змінюється настільки швидко, що услідкувати за змінами може тільки фахівець. Земельний кодекс України, (наш основний « земельний документ») набрав чинності з 01.01.2002 року. З того часу, деякі статті кодексу змінювались 5, а то і більше разів.

Головне питання, яке стоїть при продажу земельної ділянки, який документ підтверджує  право власності на земельні ділянку. Досить довгий час, кінцевим документом, що посвідчував право власності буд Державний акт на землю. Незалежно від того, яким чином земельна ділянка набувалась (приватизація, купівля, прийняття в дар, успадкування) громадянин зобов’язаний був після отримання договору чи свідоцтва звернутись у відповідні землевпорядні органи та отримати Державний акт на землю. Тільки з цього моменту у власника виникало право власності.

01.05. 2009 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок»» від 5 березня 2009 року №1066-VI яким внесено зміни до Земельного кодексу України Законів України «Про землеустрій» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».

З 15.05. 2009 року почав діяти порядок здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Про деякі питання посвідчення права власності на земельну ділянку» від 6 травня 2006 року №439.

Ч. 2 ст. 126 ЗК було встановлено, що право власності на такі земельні ділянки посвідчується: а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; б) свідоцтвом про право на спадщину. Тобто, отримувати новий державний акт на право власності на земельну ділянку набувачеві по цивільно-правових угодах та по свідоцтву про право на спадщину, таких земельних ділянок не потрібно.

На державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчував (видавав) документ, та орган, який здійснював державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень, робили відмітку про відчуження земельної ділянки із зазначенням документа, на підставі якого відбулося відчуження.

Але ця норма закону вже також стала історією. З 01.01.2013 року, з введенням в дію Закону України « Про Державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» Державні акти  на земельну ділянку більше не видаються. Замість них, видається Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, яки видається  відповідною Реєстраційною службою.

Непоодинокі випадки, коли одержавши проміжний документ, наприклад договір купівлі-продажу земельної ділянки, посвідчений нотаріусом до травня 2009 року, покупець не звернувся за одержанням Державного акту, або після 15.05.2009 року не звернувся до реєструю чого органу за проставленням відмітки на Державному акті про право власності про перехід права власності. В такому випадку необхідно звернутись у відповідну Реєстраційну службу та отримати Свідоцтво про право власності на землю.

Таким чином, спочатку потрібно прояснити якого року ваш правовий документ на землю, для того, щоб зрозуміти, законодавство якого періоду  визначало його форму.

Лимар О.А.  Новицька І. О.

приватні нотаріуси Кіровоградського міського нотаріального округу.


3288Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: