Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 4 жовтня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2023/10/04/v-chizhevskogo-vidbulis-tri-superzahodi-do-dnja-bibliotek.htm
культура, 4 жовтня 2023

В Чижевського відбулись три суперзаходи до Дня бібліотек


Завдяки нашим захисникам, які очищають українську землю від ворога, в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського цікаво і насичено відбувся Всеукраїнський день бібліотек.


«Кожного дня, коли переступаю поріг бібліотеки, я відчуваю тихе щастя – це мій дім, моє життя. Це величезний світ, який радо зустрічає тих, хто шукає нових знань, щирого спілкування, цікавого дозвілля, інтелектуального та естетичного задоволення та захоплюючих подій. 


Світ швидко змінюється і бібліотека змінюється разом з ним. Але кожен відвідувач завжди для нас, бібліотекарів, друг і однодумець, адже він, як і ми, любить і цінує Книгу», - з цими словами до присутніх на заході звернулась директорка книгозбірні Валентина Животовська.


На гостей свята чекали традиційні книжкові виставки, фотозони, майстер-класи, книгоквізи, квести та багато іншого для дітей і дорослих. Хочемо звернути увагу на три з них.


Перший – голосні читання перлини української літератури  «Енеїди» Івана Котляревського. Дякуємо кандидатці історичних наук та активній громадській діячці Оксані Бабак  за такий подарунок з нагоди професійного свята. В головному холі книгозбірні лунали безсмертні рядки «Енеїди» як відсіч жалюгідним намаганням,за гострим оком Ліни Костенко, невиліковної росії провести денаціоналізацію та денацифікацію нашої землі. Поки живе українське слово – жива Україна. 


«Більше дев’яти років на нашій землі триває війна, проте є люди, які говорять, що мова немає значення. Але ж це війна й за нашу можливість говорити рідною мовою. Історія, яка починається з сьогоднішнього читання, сподіваюсь, буде продовжена», - зауважила пані Оксана. 


Українському слову, традиціям, культурі був присвячений другий суперзахід святкування. Кандидатка історичних наук Любов Боса презентувала фантастичний книжковий подарунок, який бібліотеці Чижевського зробив Інститутмистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. 


Книгозбірня отримала близько сотні фундаментальних народознавчих і мистецтвознавчих видань. Серед них багатотомні видання «Історія українського мистецтва», «Українські народна думи» з текстами і мелодіями, починаючи з раннього козацького періоду, «Історія декоративного мистецтва України», «Українська музична енциклопедія», «Українські народні мелодії» видатного українського музикознавця-фольклориста Климента Квітки (чоловіка Лесі Українки),  «Труди етнографічно-статистичної експедиції в Західноруський край» визначного українського фольклориста і етнолога Павла Чубинського, який, як пам’ятаємо, написав гімн України, і багато інших ґрунтовних наукових творів. 


«Це концентрований теоретичний і практичний доробок дослідження української ідентичності в різних напрямках культури», - підкреслила Любов Боса.


Очікуємо на презентацію музичної частини зібрання. 


Третьою родзинкою свята стала презентація Бібліотеки настільних ігор – дієвої альтернативи комп'ютерним «броділкам». Ігри захоплюють дітей і дорослих, заохочують творчо мислити, розвивають логіку та мислення. Уважність, асоціації та запам’ятовування і в той же час, підвищення мотивації, впевненість в собі, міжособистісне спілкування… Все це і ще більше – про настільні ігри, яких в бібліотеці Чижевського майже вісімдесят! Повірте, наших постійних юних відвідувачів від них не відтягнути! 


Свято закінчилось, а насичене читанням, спілкуванням, зустрічами, іграми, новими враженнями і знаннями життя в бібліотеці Чижевського триває. Ви вже йдете?


               

939Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: