Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Бібілотека-філія №12
Дата: 20 червня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2022/06/20/turistichno-literaturna-podorozh-do-polschi.htm
культура, 20 червня 2022

Туристично-літературна подорож до Польщі

Бібілотека-філія №12


Сьогодні працівники бібліотеки-філії для дітей №12 МЦБС міста Кропивницького в рамках програми «Літо без нудьги» запропонували своїм користувачам помандрувати слідами захоплюючої літератури  разом з відомими авторами до Польщі. 

      

Почали мандрівку із чарівних Судетів, де народилася Ольга Токарчук, лауреатка Нобелівської премії з літератури за 2018 рік.  Казкові Влодзіцькі узгір’я та Совині гори сповнені пам’яток і таємничих історій. Їхній унікальний характер Ольга Токарчук талановито передала у романі «Веди свій плуг понад кістками мертвих». Роман згодом був екранізований голлівудською режисеркою Агнешкою Голланд під назвою «Слід звіра». У Судетах, у Клодзькій долині знайдете не тільки захоплюючий гірський ландшафт, порізаний ущелинами та  річками, а й знамениті замки, твердиню Срібна Гора та Валімські штольні. 

      

Інші, не менш красиві, гірські місцевості описує у своїх книгах відомий польський письменник Анджей Стасюк.  У таких творах як «Галицькі оповідки», «Білий крук»,  «Дукля», описано краєвиди Низьких Бескидів, де автор деякий час заробляв собі на життя як церковний сторож. Низькі Бескиди славні природними, майже дикими та не забрудненими урбанізацією ностальгічними пейзажами. На Маршруті дерев’яної архітектури можна  побачити прекрасні  старі церкви, а в мальовничих долинах між пологих вершин  безлюдні зараз, а  живі колись, лемківські села. 

  

Потім помандрували до Варшави. Ніяк не оминути столиці Польщі у такій туристично-літературній подорожі. Саме польська столиця є головним героєм роману Леопольда Тирманда «Лихий». Автор, як ніхто інший, зумів уловити таємничий і бунтарський дух міста. Відвідання Варшави слідами Тирманда є обов’язковим для літературного туризму у Польщі. Тільки так можна відкрити неповторні запахи, настрої, почуття та думки, пізнати багатоликість польської столиці. З її сповненими історій та пригод вулицями, площами, парками та кав’ярнями.

     

Та чи не найпопулярнішим є Анджей Сапковський з його Відьмаком. «Відьмака» читали, бачили у серіалі та фільмах, грали на комп’ютері і дорослі, і менші. Поляки і далеко за межами Польщі. Усі люблять Відьмака! Сцени до фільму «Відьмак» знімали в замку Огродзенець. Замок Огродзенець у Підзамчі, зведений за часів короля Казимира Великого на найвищому пагорбі Краківсько-Ченстоховської височини, - найбільший і найвідоміший замок, розташований на Шляху Орлиних гнізд. Це чудовий приклад майстерності давніх будівничих, які зробили Огродзенець розкішною магнатською резиденцією.


І це тільки деякі ідеї на мандри слідами літературних героїв. Запрошуємо на наступну суботу. Ми помандруємо в іншу країну.


1963Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: