Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 18 серпня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/08/18/vidkrilasja-ekspozitsija-tvoriv-anatolija-danilova.htm
культура, 18 серпня 2021

Відкрилася експозиція творів Анатолія Данилова

Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


17 серпня у відділі Музей мистецтв - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію творів Анатолія Опанасовича Данилова (1941-2011) до 80-річчя від дня народження.


Анатолій Данилов народився у 1941 році в с. Каніжі Новомиргородського району Кіровоградської області. З дитинства любив малювати. Після закінчення школи, довго не міг вибрати майбутню професію. Тож навчання продовжив в Кіровоградському професійно – технічному училищі. Саме в училищі, навчаючись на ливарника, Анатолій познайомився з художниками, які чимало допомогли хлопцеві. І в 1966 році він вступив до Ленінградського художнього училища ім. В. Сєрова (з 1992 року -  Санкт-Петербурзьке художнє училище ім. Н. К. Реріха), яке закінчив             з відзнакою у 1970 році. В училищі на талановитого студента звернув увагу професор Кирило Іогансен і запросив його на навчання до себе на факультет монументально – декоративного живопису Ленінградського Вищого художньо-промислового училища ім. В.Г. Мухіної (з 1994 року — Санкт-Петербурзька державна художньо-промислова академія ім. А. Л. Штігліца).


З училища Анатолій Данилов вийшов з ґрунтовними навичками                         і знаннями. В 1975 році повернувся на рідну Кіровоградщину. В художньо – виробничих майстернях Художнього фонду УРСР Анатолій Опанасович працював художником до 2000 року. 


За роки роботи ним було виконано десятки розписів. У 1992 році була створена сама відома його робота – мозаїка на фасаді Центральноукраїнського національного технічного університету «Дотик». Це унікальний експонат самодостатнього виду мистецтва «монументальної мозаїки». Поєднання кольорів та незвичайне зображення створює неземні образи з глибоким філософським змістом. Посилює враження розмір панно 320 м2.


Працював художник в різних жанрах – живопис, графіка, постійно знаходився в творчому пошуку. Для творчості Данилова характерні чітка композиція, продумана кольорова гама. Портрети, виконані ним, романтичні, ліричні, позначені роздумами автора і його ставленням до моделі, за колоритом монохромні.


Образи композицій чітко окреслені, глибоко індивідуальні.                                  В експозиції представлена одна із найцікавіших сторінок творчості художника – це квіти. Вони ніби завмерли в передчутті звільнення від земного тяжіння і готові злетіти в безмежжя простору. Його роботи випромінюють любов до квітучої української природи, життєствердність, святковість та оптимізм. Це його діалог про прекрасне з глядачем, запрошення в країну, де цвітуть загадкові, милі серцю, чудові квіти.


Роботи Анатолія Опанасовича зберігаються в Музеї мистецтв,                            в приватних колекціях України, Росії, Польщі, Німеччини, США. Ім’я Анатолія Данилова занесене до Енциклопедії Сучасної України.


            



1875Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: