Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Костенко – старший науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 12 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/07/12/virtualna-ekspozitsija-do-dnja-svjatih-pervoverhovnih-apostoliv-petra-i-pavla.htm
культура, 12 липня 2021

Віртуальна експозиція до Дня святих первоверховних апостолів Петра і Павла

Тетяна Костенко – старший науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


12 липня  2021 року у Музеї мистецтв презентовано віртуальну експозицію робіт з фондового зібрання музею до Дня святих первоверховних апостолів Петра і Павла.


Саме 12 липня християни відзначають День святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Свято на честь апостолів Петра та Павла у народі знаменує закінчення купальських святкувань «маківки літа» і літніх весіль, прощання з весною та підготовку до сінокосу.


Апостоли Петро і Павло особливо шануються як учні Ісуса Христа, що після смерті і воскресіння Христа почали проповідувати і поширювати вчення Євангелія по всьому світу.


Основою віртуальної експозиції присвяченої Дню святих первоверховних апостолів Петра і Павла є ікони «Святий апостол Петро» і «Святі Петро і Павло» з фондового зібрання Музею мистецтв (остання зараз знаходиться на реставрації в Одеській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України).


Ікона «Святий апостол Петро» була написана у кінці ХІХ століття, виконана в техніці олійного живопису.


Ця ікона належить пензлю першокласного іконописця. Кожна деталь говорить про вишуканість і гармонію.  Нажаль історія не донесла нам відомості про ім’я автора  або авторів цієї роботи. Але напевно відомо, що, ікона виділяється красою, наповнена щирим молитовним настроєм, глибоким психологізмом. Краса проглядається в кожному мазку святого лику, а довершеність – у кожній деталі одежі Святого апостола. 


Не оминув своєю увагою образи святих Апостолів Петра та Павла, зображуючи їх у своїх творах, і наш славетний земляк Петро Павлович Оссовський.


Експозиція презентує репродукції робіт Петра Оссовського (1925-2015) «Апостол Петро», «Апостол Павло» та «Молитва» (саму ж картину «Молитва» можна переглянути в картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»). На творі зображена інокиня. Її обличчя дуже біле, наче воскове, на якому виділяється трохи висунуте підборіддя. Вона тримає запалену свічку. Палаюча свічка є символом молитви, очищення.  Інокиня зображена на фоні святого Апостола Павла. Павло є першим із християнських авторів, чиї твори дійшли до нас, він же й найавторитетніша постать в історії християнської думки. Його погляди відіграли величезну роль у формуванні християнства як самостійної релігії.


Вшановувати святих Петра і Павла стали відразу після їхньої страти. За церковними переказами, смерть апостолів відбулася або в один день, або                                  з різницею рівно в один рік.


Саму ж появу свята пов'язують із днем перенесення їх мощів у Римі, яке відбулося саме 12 липня (29 червня за старим стилем) 258 року.

 

Звісно ж, цього дня люди відвідували храми, де під час служби згадували діяння апостолів, їхні земні справи, молилися за здоров'я рідних і близьких.


       




2041Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: