Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Ротар, завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Є. Маланюка
Дата: 2 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/07/02/barvista-mova-emoji.htm
культура, 2 липня 2021

Барвиста мова еmoji

Тетяна Ротар, завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Є. Маланюка


Людина не може жити без спілкування. Їй щоденно потрібно поділитися з кимось безліччю думок, вражень, почуттів. Для цього вона придумала різні мови: вербальну, жестів, морзе тощо.


Мова еmoji (емоджі / емодзі), мабуть, одна з наймолодших, але найбільш поширених мов. Адже на сьогодні нею послуговується практично кожен користувач інтернету. Емодзі (Emoji) – це спеціальна графічна мова ідеограм та смайлів, яку використовують для вираження емоцій в інтерактивному спілкуванні, на веб-сайтах.


Вважається, що перший емотікон (англ. emotion icon – «іконка з емоцією») або ж смайл (англ. smile – «усмішка»), з’явився 19 вересня 1982 року. Його винахідник – Скотт Фалман, професор приватного Університету Карнегі-Меллона, що знаходиться в Піттсбурзі, штат Пенсільванія, США. Під час обговорення теми онлайн-гумору на форумі він набрав двокрапку з дефісом і круглою дужкою :-), запропонувавши цим набором знаків уточнювати, що набрана чи написана інформація – це жарт.


Однак насправді піктограму усмішки для передачі емоції радості почали використовували значно раніше.


Так, у 2017 році археологи виявили зображення смайлика на поверхні глиняного глечика для шербету, який був виготовлений приблизно в 1700-х роках до н. е. У Словаччині архівісти знайшли документ, датований 17 століттям, де юрист через аналогічну піктограму показав своє задоволення прочитаним.


1881 року американський гумористичний журнал «Puck» застосував типографічні знаки для вираження емоцій. Газета «Нью-Йорк Гералд Трибюн» у 1953 році використала їх для реклами художнього фільму «Lili».


Американський художник Харві Болл у грудні 1963 року першим створив графічне зображення усмішки у вигляді двох крапок і дуги в жовтому колі, яке стало надзвичайно популярним. Його зробила своїм логотипом страхова компанія, додавши пізніше слоган «Have a Happy Day!».


Письменник Володимир Набоков в інтерв’ю 1969 року заявив, що знаки пунктуації варто було б розширити знаками, що передавали б емоції.


Перший набір символів емоджі для спрощення обміну електронними повідомленнями розробив у 1995 році японець Сігетака Куріта. Він складався з 172 символів розміром 12 × 12 пікселів. Цілком логічно, що картинки жовтого кольору, що виражають емоції, виникли саме в Японії. Адже японська мова досить складна, тому іноді не просто передати суть бесіди виключно в письмовій формі. Є випадки, коли зрозуміти розмову повністю можна тільки з використанням жестів та інтонації. Японці зазнавали труднощів у спілкуванні через інтернет і смс, оскільки, спілкуючись такими «текстовими» способами, неможливо побачити і почути свого співрозмовника. Впровадження символів-емоцій вирішило цю проблему.


У 1997 році француз Ніколя Лауфрані почав експериментувати з анімованими смайликами. Саме він склав перший онлайн-словник емотиконів.


Мова еmoji визнана найпопулярнішою мовою в світі. Зараз її використовують 92% інтернет-користувачів. Найчастіше емодзі відправляють жінки (56%), а ось чоловіки набагато більш стримані у вираженні емоцій – тільки 46% використовують дані смайли.


Зараз в Інтернеті зустрічаються найрізноманітніші смайлики: не тільки ті, що виражають емоції, але також зображають різних персонажів, знаки зодіаку, прапори, таблички з гаслами, смайли-букви, новорічні смайлики…


Існує сервіс Emoji Tracker, який слідкує за частотою надсилання символів у мережі Інтернет. Так от, згідно з моніторингом, щодня тільки у додатку Facebook Messenger надсилається більше 5 мільярдів Emodji!


Сьогодні в Мережі існує безліч сайтів, присвячених саме emoji, - emojipedia, emojitracker, emojynalysis та ін. Навіть були прийняті міжнародні класифікації – список всіх іконок і їх текстових кодів. Існують також спеціальні сайти, з яких можна завантажити собі набори смайликів, а також придумувати і малювати свої авторські, обмінюватися ними, дарувати і відправляти ці «усміхнені личка» друзям і знайомим. 


У 2015 році звичні смайлики, якими послуговуються користувачі соцмереж усього світу для вираження своїх емоцій, «заговорили» українською. Відтак розчарування супроводжується фразою «ось тобі й маєш!», а переляк – «ой лишенько!» тощо.


До Всесвітнього дня емоджі, який із 2014 року відзначають 17 липня, Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка підготувала для своїх користувачів серпантин емоцій «Барвиста мова Emoji». Під час заходу відвідувачі знайомляться з історією виникнення смайлів, їх різноманітністю та самі пробують створити власний емоджі за допомогою різних прикладних програм.


Тож усіх, хто хоче більше дізнатися про «усміхнені личка» і не тільки про них, запрошуємо до бібліотеки.





2357Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: