Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського.
Дата: 27 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/04/27/jak-zahistiti-ljudei-na-roboti-.htm
культура, 27 квітня 2021

Як захистити людей на роботі?

Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського.


В Україні в середньому щороку на виробництві гине 400 людей і ще п’ять тисяч травмуються. Жахлива статистика. Напередодні Всесвітнього дня охорони праці бібліотека Чижевського та обласне управління Держпраці започаткували спільний проєкт – «Інформаційна платформа з питань праці».


Як зазначила під час першої відкритої лекції фахівчиня обласного управління Держпраці Ірина Чирва, з п’яти тисяч травмованих 500 стали інвалідами. Різниця рівня смертельного травматизму на 100 тисяч населення по Європі і в Україні вражаюча. Самий маленький - 0,6 - у Швеції, самий великий – 3,6 – в Литві. А потім йде Україна зі своїми 12,3.


Цифри констатують: в нас великі проблеми з охороною праці. 


«За три останні роки виробничий травматизм виріс майже у півтора рази. У 2020-му на роботі травмувалася 6121 людина і 653 загинули», - розповіла Ірина Чирва.


Вона зазначила, що 44 відсотки випадків травмування і загибелі на робочому місці стались через погіршення стану здоров’я. Усі ми – роботодавці і працівники - дуже легковажно відносимось до медоглядів. До тих, які потрібно пройти перед працевлаштуванням і тим більше до повторних. 


На другому місті – випадки, що сталися через ДТП (в Європі на 1 мільйон людей Україна дає найвищу статистику – більше 81 тисячі загиблих), на третьому, як це не дивно, банальне падіння. 


А яка статистика у Кіровоградській області? В нас за два останні роки виріс виробничий травматизм у соціально-культурній сфері:  у закладах освіти, охорони здоров’я, культури, соціальних закладах та спортивних.


«Там де фактично усе залежить від державного фінансування», - пояснила Ірина Чирва. 


41 відсоток від усіх загиблих – це медики, що виконували свої професійні обов’язки. Зокрема, минулого року в Україні загинули 147 лікарів, 84 медичні сестри, 14 фельдшерів та 7 санітарів. На Кіровоградщині станом на сьогодні  загинули 16 медичних працівників. 


Серед причин інфікування медичних працівників за результатами завершених розслідувань 33,7% - це невикористання засобів індивідуального захисту за їх наявності та незабезпеченість цими засобами. Далі йде особиста необережність та  психоемоційне і фізіологічне навантаження при роботі з високо контагіозними інфекціями. 


Що робити?  Щоб знизити ризик інфікування корона вірусом на роботі потрібно:


- фізично дистанціюватись (утримуватися від обіймів чи потиску рук, працювати віддалено, змінювати робочі графіки, замінити фізичні контакти онлайн-спілкуванням, уникати скупчення людей тощо;


- дотримуватися гігієни (правильно прикривати дихальні шляхи при кашлі, правильно мити руки, заборонити їсти чи пити у робочій зоні,  окреме зберігати особисті, робочі і побутові предмети тощо);


- систематично прибирати поверхні стлів, телефонів, клавіатур, дверних ручок, вимикачів світла, дозаторів, платіжних терміналів тощо;


- інформувати та навчати працівників, 


- наглядати за станом здоров’я працюючих; 


- забезпечувати засобами індивідуального захисту. 


Гасло цьогорічного Всесвітнього дня охорони праці: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу – Інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на робочих місцях».  Варто прислухатись.


В рамках освітньої платформи заплановані консультаційні зустрічі з фахівцями щодо питань укладання трудових відносин, атестація робочих місць за умовами праці, загальна безпечність нехарчової продукції, порядок розслідування нещасних випадків на виробництві, організація та проведення медичних оглядів тощо. Запрошуємо взяти участь в освітньому проекті. Наступні зустріч – у травні.



2219Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: