Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського
Дата: 16 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/04/16/doslidzhennja-istorii-dvoh-sil-kirovogradschini-prezentuvali-u-bibliotetsi-chizhevskogo.htm
культура, 16 квітня 2021

Дослідження історії двох сіл Кіровоградщини презентували у бібліотеці Чижевського

Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського


Презентація книги історика Бориса Шевченка «Ерделівка і Копанки. Нариси з історії від найдавніших часів до сучасності» була темою краєзнавчих студій, які відбулися вчора, 15 квітня, у головній книгозбірні області.


Як зазначив автор книги, писати історію будь-якого населеного пункту непросто, особливо, якщо немає досліджень інших істориків та краєзнавців. Саме так сталося з Ерделівкою та Копанками. Тривалий час  дізнатися про минуле цих сіл можна були лише з короткої довідки, опублікованої у дослідженні «Історія міст і сіл Української РСР: Кіровоградська область» за 1972 рік. Згодом до неї додалися ще декілька публікацій спогадів – своєрідного симбіозу реальних та вигаданих подій і фактів. Так,  жителі Ерделівки розповідали, що заснував село не поміщик Ерделі, а козаки, які тут оселилися після ліквідації Запорізької Січі. 


У народній версії виникнення Копанок фігурують чумаки, які буцімто зупинялися у тогочасному хуторі Палеологово, щоб перепочити. А потім його перейменували через те, що мандрівники напували своїх тварин водою з тамтешніх копанок. Насправді це два різні населені пункти, які наприкінці ХІХ століття заснував секунд-майор Костянтин Палалов. Причому назва Копанки спочатку закріпилося за балкою, у якій село розташоване, і саме балка Копанковата першою з’являється на картах у середині XVIII століття за кілька десятків років до заснування поселення. Таке походження дозволило селу зберегти свою історичну назву. 


Ерделівці так не пощастило. Вона була Чубарівкою, селом Леніна, а тепер стала чомусь Гаївкою, хоча виникнення Ерделівки — виняткова заслуга прапорщика Чорного гусарського полку Якова Ерделі, який на початку 1774 року отримав землі під слободу у вершині балки Копанковата.


Як жили наші земляки після селянської реформи 1861 року, якими були їхні відносини з поміщиками Ерделі, як селяни зустріли лютневу революцію 1917 року, як більшовики ліквідували повстанський рух на Єлисаветградщині та впроваджували колективізацію, як жилося під час нацистської окупації та у період відновлення радянської влад – про все це можна дізнатися з книги Бориса Шевченка.


Як зазначив архівіст на презентації, кожне село цікаве в історичному розрізі, кожне має свої унікальні особливості і в той же час типові ознаки для багатьох сіл за радянські часи: «Ерделівка і Копанки для мене були цікаві ще в тому плані, що я доторкнувся до історії потужного роду Ерделі, який пустив глибоке коріння на території нашого краю, Центральної та Південної України. В нас радянська влада сформувала дуже викривлене уявлення про поміщиків. Якими були Ерделі – будь ласка, в книжці про це розповідається».


Книгу Бориса Шевченка «Ерделівка і Копанки. Нариси з історії від найдавніших часів до сучасності» запитуйте у фондах головної книгозбірні області.


   



2666Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: