Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Надія Ухаліна, "Кіровоград24"
Дата: 5 грудня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2018/12/05/vulichna-kultura-kropivnitskogo.htm
культура, 5 грудня 2018

Вулична культура Кропивницького

Надія Ухаліна, "Кіровоград24"


Вулична культура - це те, що наповнює кожне місто енергією. Це рух, який постійно розвивається і підкуплює людей своєю безпосередністю та свободою. Це саме те, до чого може долучитися кожен бажаючий. Кожен може стати її частиною. Хочемо розповісти про різноманітну вуличну культуру Кропивницького. 


Перше, про що неможливо не згадати у контексті культури на вулицях нашого міста - вуличні музиканти. Здається, є й такі, яких місцеві впізнають та знають в обличчя.
 

Здебільшого у центральній частині міста можна зустріти студентів-артистів, які веселять публіку та підзаробляють до отримання стипендії. Одним із таких гуртів є Feelin, які починали вуличними співцями, а потім почали виступати на різних міських заходах та збирати публіку. 

Photo: медіпортал DOZOR

Photograph: Nadiia Ukhalina


До явищ вуличної культури необхідно віднести й нещодавно встановлену арт-локацію "Вуличне піаніно". Вона з'явилася на Дворцовій влітку цього року і одразу почала користуватися попитом. Йдучи центральною вулицею, часто можна почути, як хтось грає, здебільшого за нього сідають ті, хто вміє це робити. У результаті невеличка частина міста наповнюється живою мелодичною музикою. Робоче піаніно також стоїть у Кекс-барі.


Photo: Nadiia Ukhalina


"Йдучи центральною вулицею Кропивницького, можна не тільки насолодитися прекрасними видами, посидіти у затишному кафе за філіжанкою кави, а можна й послухати творчість людей та показати свої музичні таланти. Чудово, що у нашому місті з'явилася така арт-локація. Для мене, як для людини, яка має музичну освіту, але не має вдома піаніно це - чудова можливість", - розповіла Наталія Вакуленко, мешканка Кропивницького.


Photo: Nataliya Vakulenko


У літній період майже усі кафе міста перетворються на вуличні. Мова йде про літні майданчики. І саме тоді вулиці оживають, наповнюються гоміном, дитячим сміхом, музикою та запахом ароматної кави. У цей час, йдучи Дворцовою, відчуваєш себе, ніби у якомусь кінофільмі, де постійно змінюється картинка, багато облич, які супроводжують тебе поглядом і тоді зникає ця грань між закладами та вулицею, усі на одному рівні. 



Кажучи про вуличну культуру, неможливо не згадати про Фестиваль День вуличної музики, який вже двічі проходив у нашому місті. Ось, що розповів організатор Фестивалю Дмитро Таращук: 


"Вирішив організувати цей захід тому, що це необхідно для нашого міста. Фестиваль в Україні проходить не вперше, а в Кропивницькому до минулого року не проходив жодного разу. Очікування виправдалися, проводитимемо й надалі з надією, що з кожним роком буде все краще й краще".



"Вирішив організувати цей захід тому, що це необхідно для нашого міста. Фестиваль в Україні проходить не вперше, а в Кропивницькому до минулого року не проходив жодного разу. Очікування виправдалися, проводитимемо й надалі з надією, що з кожним роком буде все краще й краще".


Останнім часом наше місто почало наповнюватися написами на стінах - муралами, на яких написані вірші та зображені тематичні малюнки. Такі речі роблять місто більш чутливим та культурнорозвиненим. Наразі у Кропивницькому є такі мурали: Жадан "Жінка з чорним, як земля, волоссям", Василь Симоненко "Ти знаєш, що ти людина", Тарас Шевченко "Наша пісня не вмре, не загине" та інші.


"Проект "Поезія стін" виник, коли ми побачили схожу ініціативу від Львівської організації "Projekt#1", в рамках якого так само волонтери розмалювали стіни міста. Ми доповнили цю ідею ще мінімуралами та подали на конкурс соціальних проектів від фонду "Перспектива". І ми перемогли. В рамках проекту це було 10 стін по місту, які ми самі обрали та попередньо узгодили з власниками будівель. Вірші так само обирали самі, але й залучали місцевих письменників до цього процесу, які пропонували свої варіанти. Метою проекту були три основні пункти: антивандалізм - ми на своєму прикладі показували альтернативу вандалізму та часто обирали локації, де попередньо треба замалювати негарне графіті; популяризація української літератури - ми наносили лише українські вірші, серед яких були і місцеві автори; доповнення громадського простору міста та збільшення його туристичної привабливості. Вже наступного року ми продовжили проект та намалювали ще декілька віршів. Наразі проект не закрився та чекає нового сезону у 2019 році", - розповів Дмитро Бабак -член ВМГО ФРІ - Фундація Регіональних Ініціатив.


Також у вересніцього року у Кропивницькому з'явився перший люмінісцентний мурал "Королева ночі". Його особливість полягає в тому, що на нього нанесений шар люмінісценту, а це означає, що цей малюнок світиться вночі. Тобто, вдень на ньому зображена жінка із розплющеними очима, а вночі вони розплющуються. 


Як бачимо, вулична культура нашого міста є багатою та різноманітною. Можна спостерігати її у різних проявах - від написах на стінах до справжніх фестивалів. Усе, що лишається - розширювати її кордони та розвивати.




2803Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: