Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"
Дата: 4 січня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2018/01/04/-10-istorii-dlja-hloptsiv-mustread-dlja-suchasnih-pidlitkiv.htm
культура, 4 січня 2018

«10 історій для хлопців»: mustread для сучасних підлітків

Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"


«Картинка для привернення уваги,» – так іноді пишуть у фейсбуці, додаючи зображення до допису, аби його побачило більше людей. Судячи з усього, фотографію футболіста на обкладинку антології «10 історій для хлопців» помістили зі схожих мотивів. Адже серед десяти оповідань немає жодного насамперед про футбол. І цей факт, з великою імовірністю, стане вашим останнім розчаруванням від збірки.


Не знаю, за яким принципом упорядниця «10 історій для хлопців» Наталка Малетич розташовувала твори, але починається антологія з дуже потужної та актуальної новели Артема Захарченка «Сітка» про підлітка, який часто піддається кпинам з боку однолітків через те, що вони з матір’ю займаються плетінням маскувальних сіток для передової, проте зрештою отримує несподівану підтримку цій своїй діяльності. А безпосередньо подіям на Донбасі присвячений «Щоденник шестикласника», в якому головний герой з дитячою безпосередністю фіксує події свого життя (навіть вкрай трагічні) протягом кількох тижнів вересня 2015 року в Мар’їнці. Якщо вас, як і мене, насиченість подіями змусить сумніватися у правдивості зображеного, автор Влад Якушев пояснить усе в постскриптумі.


Решта історій великою мірою позачасові. Одні більш веселі (як «Алхімік» Івана Андрусяка чи «Машина» Мирослава Лаюка), інші більш повчальні (скажімо, оповідання Андрія Бачинського «Кульгавий» про порозуміння між батьками й дітьми чи новела Василя Карп’юка «Маркіян, а не Ісусик», в якій чи не найжорсткіше в антології піднімається тема шкільного булінгу). Іронічність з дидактичністю найгармонійніше, як на мене, поєднує в собі історія Сергія Гридіна «Ех, Одесо»: якщо ти змушений відмовитися від давно омріяної подорожі задля допомоги ближньому, то, цілком можливо, цей вияв доброти не тільки не змусить попрощатися з мрією, а навпаки – втілить її в дуже несподіваний спосіб.


Окремо слід згадати автобіографічне оповідання чудового перекладача Андрія Маслюха, котрий в «10 історіях для хлопців» спробував себе й у ролі прозаїка. «Трамвай № N» переконливо описує фізичні та психологічні переживання підлітка з інвалідністю, який вперше вибирається у самостійну подорож містом. А найулюбленішою у збірці для мене є новела Валентина Бердта «Подарунок» - життєва й дуже динамічна історія про родинні цінності, дружбу та мужність визнавати й виправляти помилки, якщо ти вже мав необачність їх припуститися.


Хоча я на початку написав, що невідповідність картинки на обкладинці та змісту книги стане чи не єдиним розчаруванням від антології «10 історій для хлопців», насамкінець скажу про ще одне розчарування – це, так би мовити, економічність поліграфічного виконання. Звісно, зрозуміле прагнення максимально здешевити видання, аби воно було доступнішим для покупців, але, скажімо, хотілося б побачити цікавезні дитячі фото авторів збірки кольоровими, а не чорно-білими. Сподіваюся, видавці це врахують при можливому перевиданні або продовженні серії.


3569Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: