Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Дмитро Шульга
Дата: 7 серпня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2017/08/07/upiznati-zlo-jake-ne-krijuchis-krokue-svitom.htm
культура, 7 серпня 2017

Упізнати зло, яке, не криючись, крокує світом

Дмитро Шульга


«Ну, і закрутив!» - так і хочеться вигукнути, перегорнувши останню сторінку детективу норвезького письменника Кріса Тведта «Той, хто вбиває», що не так давно вийшов в українському перекладі Наталі Іваничук. Адже на заключних кількадесяти сторінках роману динаміка сюжету неабияк зросте й підозри щодо ймовірного вбивці зміняться не один раз. Хоча, можливо, дочитавши до розв’язки, дехто скаже, що про це здогадувався від початку.


Оскільки сучасний детектив – це, як правило, більше, ніж детектив, у «Тому, хто вбиває», окрім міцної детективної інтриги (про що вже згадувалося) є ще доволі цікаві роздуми, наприклад, про роботу правоохоронних органів (поліцейські – це санітари суспільства чи соціальні куратори) або про систему кримінального права (чи справедливо, що вона сформована лише для захисту зловмисника, а не жертви, чи яка користь бюрократизації та ритуальності кримінального процесу в суді.


Окрім цього, дуже виразно в цьому романі Кріс Тведт окреслює тему стосунків мас-медіа та людини. Скажімо, просто створений для висвітлення в ЗМІ життєвий шлях звинуваченого у вбивстві своєї літературної кураторки Юсефа Мардала, якого береться захищати Мікаель Бренне – головний герой більшості детективів Тведта. Чоловік, колись засуджений за жорстоке побиття, у в’язниці починає писати й після виходу на свободу стає популярним автором. Але чи може людина, не заради з’яви в пресі, насправді настільки змінитися – це питання не один раз і щодо не одного персонажа поставатиме на сторінках книги. Також за допомогою медіа Мікаель Бренне спочатку нібито схилить на свій бік суд, але після одного непродуманого кроку ті ж самі медіа зіграють проти адвоката та його підзахисного.


І насамкінець в черговий раз не втримаюсь, аби не відзначити, як влучно й неодновимірно підбирає Кріс Тведт назви для своїх романів. Дійсно: «той, хто вбиває» - це людина, яка безпосередньо натискає на гачок, випускаючи кулю в жертву, або затягує зашморг на її шиї, чи особа, котра за допомогою вправних маніпуляцій змушує це зробити іншого. І зрештою, чи можна, відповідно до класичних канонів детективу, покарати зло? Якщо, як стверджуватиме один з персонажів роману, зло не розпізнаєш, навіть коли воно, не криючись, крокує світом.


5729Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: