Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: kirovograd24.com
Дата: 6 березня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2013/03/06/tetjana-protcheva-priveze-vishiti-kartini-scho-svitjatsja-do-kirovograda.htm
культура, 6 березня 2013

Тетяна Протчева привезе вишиті картини, що світяться, до Кіровограда

kirovograd24.com

Київська художниця Тетяна Протчева відкрила і затвердила новий напрям в мистецтві вишивки “Glowy-art”. Цей метод вишивки спеціальними нитками, які світяться в темноті, вже зафіксований в “Книзі Рекордів України“ і не має аналогів в світі. 

Творчість пані Тетяни вельми знана в Україні та за її межами. Протягом останнього часу колекція кращих її робіт (картини на біблійну тематику, що світяться у темряві) виставлялись в Україні, посольствах США та Франції, на виставках «ЕХРО». Таким чином вишивальниця презентувала сучасне мистецтво української вишивки, яке є однією з найяскравіших складових нашої культури.

Доля часто зводить людей зненацька, особливо – у дорозі. Їдучи з Москви пані Тетяна познайомилася із директором кіровоградської компанії «Онікс», який звів мисткиню та координатор Кіровоградського прес-клубу реформ Вікторію Талашкевич. Тепер, на запрошення пані Вікторії та завдяки щирій зацікавленості власника галереї «Єлисаветград» Миколи Цуканова пані Тетяна Протчева планує привезти виставку до Кіровограда.





Це буде експозиція неповторних авторських розробок майстрині, завдяки яким художниця прищеплює любов до української культури, виховує патріотизм у молоді, гідно репрезентує Україну у світовому обширі.

Ідея вишивати картини, що світяться, виникла у Тетяни Протчевої випадково. Шість років тому на виставці народних мистецтв у Японії вона познайомилась з іншою майстринею, що подарувала їй нитки на пам’ять.  «Нитки були білого кольору, і про їх властивості я нічого не знала. Але вночі я побачила, що вони світяться. Потім була виставка в Ізраїлі, і там я відвідала святі місця. Це мене надихнуло. Коли я повернулася додому, я відчула, що готова вишивати ікони. І вирішила застосувати в роботі нитки, що світяться», – розповідає майстриня.



Але вишивки, що світяться, – це не єдине, чим майстриня збирається здивувати кіровоградців. В експозиції будуть також присутні вишиті картини-ілюзії – зображення з певним оптичним ефектом. Так, до Дня Незалежності майстриня вишила прапор України, який можна побачити з закритими очима.  «Я застосувала в цій роботі властивості людського зору і мозку. Зосередившись на цій помаранчево-фіолетовій картинці, а потім заплющивши очі, можна чітко побачити наш блакитно-жовтий прапор», – пояснює Тетяна.

Біографія художниці: Тетяна народилась в Києві. Має вищу технічну освіту. Своє вміння вишивати передала їй мати. Одружена , має сина. Її вишиті роботи зареєстровані у “Книзі рекордів України”. У 2010 році у Києві, майстриня відкрила Музей вишивки з незвичайною «Живою галереєю», яка діє за адресою^ Курчатова, 23-а.

6408Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: