Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 30 грудня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2022/12/30/biblioteka-chizhevskogo-matime-suchasne-ukrittja.htm
новини, 30 грудня 2022

Бібліотека Чижевського матиме сучасне укриття


Головна книгозбірня області найближчим часом оновить своє укриття. У вересні ОУНБ імені Дмитра Чижевського отримала запрошення від свого багаторічного партнера - Goethe-Institut в Україні – взяти участь у проєкт-конкурсі «Бібіліотека як безпечне місце».


Російсько-українська війна та масові бомбардування українських міст на перше місце поставили  питання життя і здоров’я людей. Бібліотеки як публічні простори під час повітряної тривоги можуть не закриватись від читачів, а навпаки давати захист. Одним з цих просторів є бібліотека Чижевського, цокольний поверх якої має потенціал перетворитись на добре укриття для працівників, відвідувачів закладу та звичайних містян. 


Тож книгозбірня взяла участь в проєкті. В його рамках вбібліотеці проходили навчання у фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій, тренінги, присвячені громадській безпеці та соціальній адаптації під час війни, психологічній підтримці та взаємодії у кризових ситуаціях, заняття з першої домедичної допомоги тощо.


Пропозиція закладу щодо актуальності, відповідності нормам ДСНС стосовно укриттів у бібліотеках, готовності  працівників до екстренного реагування тадопомоги відвідувачам та можливості використання території у мирний час переконала партнерів в тому, що саме ОУНБ імені Дмитра Чижевського має отримати грант на обладнання укриття.


«З перших днів повномасштабної агресії, з початком масових бомбардувань ми робили усе, щоб продовжувати залишатись для кропивничанцентром культурного і громадського життя. Ми стали хабом для соціалізації та інтеграції людей, які через війну вимушені були покинути свої домівки та шукати прихистку в інших містах. 


Ми продовжуємо працювати для людей і попри війну започаткували низку нових проєктів для дорослих і дітей. Так, в нас з’явилася дитяча точка "СПІЛЬНО ЮНІСЕФ", відкрилися Родинний клуб, клуб «Бібліофіл»,  клуб «Розмови про літературу із Сергієм Михидою», реалізували масштабний гуманітарний проєкт «Мир у цифровий час» та багато іншого. 


Безумовно, через повітряні тривоги ми вимушені були коригувати свою роботу. Обладнання повноцінного укриття надасть нам можливість не зупинятися ні на хвилину», - зазначила директорка ОУНБ імені Дмитра Чижевського, заслужений працівник культури України Валентина Животовська.


1061Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: