Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 листопада 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2014/11/13/z-1-zhovtnja-potochnogo-roku-zhitlovi-subsidii-priznachajutsja-za-novim-porjadkom-krimska.htm
новини, 13 листопада 2014

З 1 жовтня поточного року житлові субсидії призначаються за новим порядком - Кримська

Заступник директора департаменту соціального захисту населенняКіровоградської облдержадміністрації Надія Кримська розповіла про компенсації витрат населення області на оплату житлово-комунальних послуг.

Як зазначила посадовець, з 1 жовтня поточного року житлові субсидії призначаються за новим порядком і нормативами, що запроваджено постановою Кабінету Міністрів України „Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування”. 

З метою приведення існуючих норм споживання житлово-комунальних послуг до їх фактичного обсягу, дотримання принципу соціальної справедливості під час надання пільг і субсидій, цією постановою затверджено соціальні норми житла (для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами (централізоване постачання холодної і гарячої води, централізоване водовідведення, електропостачання та газопостачання) для надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, а також внесено зміни до порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Соціальна норма житла (для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення) для надання субсидій на одну особу встановлена у розмірі 13,65 кв. м площі (було 21 кв. м). Проте, додаткову норму житла збільшено більш, як у три рази, зараз вона складає 35,22 кв. м на домогосподарство (була 10,5 кв.м).

Тобто, для сім’ї з однієї особи норма житла для надання субсидії складає 48,87 кв. м. До 1 жовтня така норма на сім’ю з однієї особи складала 31,5 кв.м.

Соціальна норма житла для надання пільг залишилася на рівні нині діючих норм площі житла: 21 кв. м площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю, а для сімей ветеранів війни, що складаються лише з непрацездатних осіб для опалення житла у разі використання газу для опалення - 42 кв. м опалюваної площі на одну особу, яка має право на знижку плати, та додатково 21 кв. м на сім’ю.

Також Надія Кримська поінформувала про зміни до порядку надання житлових субсидій.

Субсидія призначається виходячи із соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, і перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюється.

Такий порядок нарахування субсидій заохочує споживачів до енергозбереження. Сума субсидії, яку органами соціального захисту населення переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником як оплата обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступний розрахунковий період.

Субсидія надається одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок (до 01 жовтня субсидія на загальних підставах призначалася лише власнику житлового приміщення), а також за дохід працездатних осіб, які декларують відсутність доходу, або доходи яких менше прожиткового мінімуму, враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Щодо прогнозованої кількості отримувачів субсидій, заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації зазначила: " З огляду на значний рівень зростання тарифів на комунальні послуги та індивідуальний підхід до розрахунку обов’язкової частки плати для кожної сімї, у цьому опалювальному періоді очікується кількості звернень за призначенням субсидій, а отже і зростання кількості отримувачів, порівняно із неопалюльним періодом більш як у два рази. Якщо в неопалювальний період кількість отримувачів субсидії на житлово-комунальні послуги становила близько 26 тис. домогосподарств, в минулий опалювальний період в області субсидію на житлово-комунальні послуги отримували більше 45,0 тис. сімей, то зараз очікується понад 50 тис. звернень сімей за отриманням субсидії."

Для отримання субсидії необхідно надати до найближчого відділення чи управління соціального захисту населення наступні документи: заяву, декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, довідки про доходи всіх зареєстрованих у житловому приміщенні громадян.

2375Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: