Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 29 серпня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2022/08/29/kulemet-i-plan-dii-sergii-shulga-pro-novu-sistemu-dobrobativ-u-gromadah.htm
політика, 29 серпня 2022

Кулемет і план дій: Сергій Шульга - про нову систему добробатів у громадах


На Кіровоградщині створили першу в країні координаційну раду з формування добровольчих сил оборони. Вона займається комунікацією та підготовкою таких формувань у територіальних громадах області (ДФТГ). Це пілотний проєкт, який може стати при нагоді в інших регіонах України, аби ефективно захищати території.


Хто може вступити до добровольчих сил оборони і як це зробити, чим вони займаються і як це допоможе Україні у боротьбі проти російського окупанта? Розповідає голова Кіровоградської облради від «Слуги Народу», керівник координаційної ради Сергій Шульга.


Нещодавно ви очолили координаційну раду з формування добровольчих сил оборони на Кіровоградщині. Для чого вона створена?


Рада займатиметься підготовкою добровольчих сил оборони Кіровоградщини. Така структура, до якої ми залучаємо територіальні громади, досвідчених військових, і яка має чітку вертикаль, – перша в Україні. Фактично, це – пілотний проєкт і, якщо він покаже свою ефективність та матиме хороший результат, його можна буде запроваджувати по всій країні. Це дозволить нам суттєво допомагати ЗСУ у боротьбі проти російського окупанта. Мова йде насамперед про прифронтові області, де є ризик погіршення ситуації.


Насправді практика таких добровольчих формувань не нова, як і її суть – готовність населення на місцях протистояти ворогу.


Наприклад, візьмемо до уваги Швейцарію, країну, яка у часи світових воєн займала позицію збройного нейтралітету. У них і зараз є резервісти, які постійно проходять підготовку. Так і ми маємо переймати цей досвід, бути готовими, якщо ворог підійде до наших кордонів. Зокрема, зараз я говорю про кордони Кіровоградської області. Вона є прифронтовою. Сподіваюсь, цього не станеться, але ми маємо бути готові навіть до найгіршого сценарію, у разі, якщо загроза настане – щоб ми не допустили швидкого розвитку негативних подій. Щоб за потреби не дали окупантам можливості просунутись глибше.


Для цього кожна охоча людина в територіальній громаді повинна чітко розуміти, з ким ми воюємо і як ми воюємо. У кожного має бути конкретний план дій.


Тобто ви готуєте так званий резерв?


Так, ми готуємо резерв для оборони всієї області. І головне завдання – навчати та комунікувати з усіма добровольчими силами, створеними в громадах.


Хто може доєднатись до ДФТГ?


Будь-хто може приєднатися. У нас тільки один критерій – бажання захищати свій дім і свій край. Водночас до роботи ДФТГ задіяні комунальні підприємства обласної ради. Наприклад, критично важливі повинні знати, як забезпечити безперервну роботу на випадок загрози.


Ми також організовуємо роботу екстреної медичної допомоги. Наразі маємо необхідну кількість екіпажів, які будуть готові оперативно реагувати.


Ще один важливий момент в роботі добровольчих сил оборони – налагоджений зв’язок і комунікація. Якщо відбуватимуться бойові дії, почнуть діяти ДРГ і глушити мобільний зв’язок, що ми будемо робити? Як бути без інформації і передачі важливих даних? Ніяк. Саме тому потрібен фаховий зв’язківець, який відпрацює комунікацію і забезпечить передачу інформації. Його завдання – розробити кілька видів альтернативного зв’язку. Він має підготувати чіткий алгоритм дій у разі виникнення нестандартних ситуацій.


До речі, до добровольчих сил оборони долучилися й кіборги. Взагалі, ми запрошуємо людей з абсолютно різних сфер. Уже навіть зацікавились приєднанням до добровольчих сил оборони депутати різних рівнів, волонтери, журналісти… Причому, мова йде не лише про чоловіків, а й жінок.


У вас і розвідники, мабуть, є?


Так, наші аграрії. Як би дивно це не звучало. У них є квадрокоптери. Запрошуємо їх на навчання, щоб вони за допомогою своєї техніки могли допомагати нашим силам оборони. Я чітко переконаний, саме нові технології виграють цю війну.


Як і коли відбувається навчання?


Ми готуємо людей поступово, використовуючи той ресурс, що маємо наразі. Тож, коли людина вступає до лав ДФТГ, формуємо групи, а навчання і збори проводимо у вільний від роботи час.


Зрозуміло, регулярні російські війська наші добровольчі сили не зможуть зупинити, але стануть додатковими батальйонами, передовими загонами. Їхня функція – отримати інформацію, що ворог поряд, доповісти командуванню і висунутися на допомогу. Учасники ДФТГ вже знатимуть свої позиції і як поводитися зі зброєю.


Як оформлюють добровольців?


Згідно з законом про Національний спротив, ДФТГ або загони територіальної оборони формуються без керівництва і без координації. Тому ми на себе беремо цю роль. Вони надалі зможуть координуватися з правоохоронними органами, військовими тощо.


Усі охочі долучитися до захисту області подають заявку. Їхні дані перевіряють і ми укладаємо контракт. Як представники добровольчого формування складають присягу. До речі, нерідко виникають питання у потенційних учасників, чи це оплачувана зайнятість. Ще раз наголошую – суть добровольчих сил оборони полягає в особистому бажанні захищати свою землю, у патріотизмі. Це не оплачується.


Наскільки важливі такі формування?


Добровольчі сили оборони – це про готовність і підготовку жителів Кіровоградщини боронити рідну землю. Це про допомогу наших військовим. Війна показала, наскільки українці злагоджені та єдині у бажанні перемогти ворога. І сьогодні кожен може зробити свій внесок в цю перемогу.


Ми натомість працюємо над тим, аби надати людям необхідну інформацію та можливості. А найголовніше – ми створюємо чітку структуру, де кожен знає, що і як треба робити. Комунальні заклади, медицина, прості мешканці – ми всі стаємо однією армією.


І коли прийде час, всі знатимуть, як слід діяти, щоб не було хаосу. Знатимуть, де їхній автомат чи кулемет, як ним правильно користуватися. Матимуть план дій, а це вже половина перемоги. Все буде Україна!


4826Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: