Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Катерина Лісняк, відділ мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського
Дата: 4 жовтня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/10/04/u-kropivnitskomu-zvuchala-kinomuzika-napisana-zemljakami.htm
культура, 4 жовтня 2021

У Кропивницькому звучала кіномузика, написана земляками

Катерина Лісняк, відділ мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського


Чергове засідання мистецького клубу «Знай наших», що вже три роки діє при відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського, присвятили  музиці кіно. 


Героями розповіді стали два композитори – Юлій Мейтус та Дмитро Тьомкін, які залишили свій слід у кіномистецтві України та США.


Постать земляка Юлія Мейтуса є однією з найбільш помітних серед композиторів ХХ століття. Він фундатор української модерної опери; керівник одного з перших в Україні джаз-бендів; автор більш як 300 романсів і балад; автор обробок багатьох українських народних пісень. З 1926 по 1932 рік композитор співпрацював з театром «Березіль», створивши музику до 13 вистав Леся Курбаса. 


У творчій біографії митця була музика до 17 фільмів, серед яких: «Нічний візник», «Іван», «Стара фортеця», «У мирні дні», «В степах України», «Небо кличе» та інших, знятих на Одеській та Київській кіностудіях.  Композитор співпрацював з багатьма краянами. Так, 1942 року Мейтус написав музику для бойової кінозбіркі №9,  режисером якої був Марк Донской, а слова пісні до новели «Маяк» склав уродженець Єлисаветграда Юрій Олеша. 1958 року вийшла стрічка «Два Федора» з музикою Юлія Мейтуса. Оператором її був ще один наш краянин - Петро Тодоровський.


Ведуча мистецького клубу розповіла й про Дмитра Тьомкіна – уродженця міста Кременчука, чиє коріння пов’язане з нашим краєм. Батько композитора народився у Єлисаветграді, а мати - у Ново-Георгіївську (нині – Світловодськ).


Дмитро Тьомкін -  знаний американський композитор, який працював переважно в жанрі кіномузики, створивши саундтреки до 121 голлівудського фільма. Митець - чотирикратний лауреат премії «Оскар» за кращу музику та за кращу пісню до фільму «Саме опівдні» (1953); за найкращу музику до фільмів «Високий і могутній» (1955) та «Старий і море» (1958).


В програму заходу увійшов показ кіноновели «Маяк» з бойового кінозбірника № 9 та документальний фільм «Російський голлівудський композитор Дмитро Тьомкін».


Подарунком учасникам заходу став невеликий концерт з творів Юлія Мейтуса – романсу «На санчатах», пісень з кінофільмів «У мирні дні», «Небо кличе», та мелодія з кінофільму «Форт Аламо» Дмитра Тьомкіна.


Заключним аккордом засідання стало нагородження сувенірами активних учасників клубу «Знай наших» та жваве спілкуванням під час чаювання.



1923Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: